SDS zahteva izredno sejo o razmerah v pravosodju. Foto: BoBo
SDS zahteva izredno sejo o razmerah v pravosodju. Foto: BoBo
Bi morala Fišer in Masleša odstopiti?

Stranka je v sedemstranski obrazložitvi sklica izredne seje zapisala, da je stanje v pravosodju "več kot zaskrbljujoče", čemur po njihovih besedah pritrjuje tudi Evropska komisija.
V predlogu sklepa za odločanje na seji DZ-ja, poleg že omenjenih sklepov predlagajo tudi, da DZ naloži ustavni komisiji, da takoj začne postopke ustreznih ustavnih sprememb "vključujoč vprašanje trajnega mandata sodnikov".

Izpostavljajo, da ima Slovenija "daleč največje število sodnikov in sodnega osebja na število prebivalcev, sočasno pa smo tudi v vrhu porabe proračunskih sredstev za delovanje pravosodja, saj temu namenimo 86,9 evra na prebivalca, povprečje v EU pa je 41,7 evra". Hkrati pa smo na zadnjem mestu po trajanju sodnih postopkov, so zapisali.

"Še več, pod krinko neodvisnosti sodstva (sodnikov in tožilcev) se skrivajo njihove napake, slabo delo ali nedelo, napačne odločitve, nepravočasne odločitve, ki jih plačujejo davkoplačevalci, pogosto pa tudi politične zlorabe pravosodnega sistema," so prepričani v stranki.

Ob najaktualnejšem primeru izginotja oz. pobega Hilde Tovšak pa omenjajo tudi primer Balkanski bojevnik, afero Prijatelji v stečaju ter primer tožilke Aleksandre Štiblar.

Bi morala Fišer in Masleša odstopiti?