Alenko Jeraj (SDS) zanima, ali so posli okoli spremembe namembnosti zemljišč kaj v povezavi z dodeljevanjem poslov na stadionu Stožice. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Alenko Jeraj (SDS) zanima, ali so posli okoli spremembe namembnosti zemljišč kaj v povezavi z dodeljevanjem poslov na stadionu Stožice. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny

Če en odvetnik zastopa tri stranke, se preko odsotnosti tega odvetnika lahko vse priče opravičijo, pa čeprav imajo čas.

Alenka Jeraj, SDS
Roko Žarnić
Minister Žarnić se ovadbe Jerajeve ne boji, saj je prepričan, da ni kršil zakonodaje. Foto: MMC RTV SLO

Minister Roko Žarnić je ob robu obiska premierja Pahorja na ministrstvu za okolje komentiral tudi napoved poslanke SDS-a Alenke Jeraj, da bo zoper njega vložila kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja. "Za ovadbo prvič slišim, ampak ko smo šli še enkrat skozi vse dokumente, smo ugotovili, da so bili vsi postopki v skladu z zakonodajo, zato se ovadbe ne bojim. Razumem pa, da gre za pritisk," je pojasnil.

Jerajeva: Žarnić osumljen zlorabe položaja
Na današnji novinarski konferenci je predsednica preiskovalne komisije Jerajeva povedala, da bodo ministra za okolje in prostor Roka Žarnića naznanili pristojnemu tožilstvu, Nacionalnemu preiskovalnemu uradu in Komisiji za preprečevanje korupcije. Po njenem mnenju naj bi minister zlorabil uradni položaj, svoje delo nevestno opravljal, sumi pa ga tudi ponareditve poslovne listine.

Pobudo o zadevi bodo naslovili tudi na državno pravobranilstvo, kot zastopnika javnega interesa v zadevi ljubljanskega prostorskega načrta.

Vse priče odsotne
Seji preiskovalne komisije sta bili odpovedani, ker so štiri priče od sedmih poslale opravičila. Generalni direktor Hypo banke Andrej Potočnik je na seji nadzornega sveta v Avstriji, sin ljubljanskega župana Jure Janković naj bi imel opravke v Srbiji, odvetnik Aleša Seliškarja (nekdanjega lastnika zemljišča) in Klemna Šešoka (lastnika Taxgroupa, ki je zemljišče kupilo) pa je zadržan zaradi drugih obravnav na sodiščih, s tem tudi priči. Zaslišanje bi bilo povezano z domnevno sporno prodajo zemljišč na Smodinovcu v Ljubljani, med Brdom in Podutikom.

Jerajeva se sprašuje o verodostojnosti opravičil prič. Dejala je, da je dogodek v Srbiji, ki naj bi se ga Jure Janković udeležil, odpadel, zato sumi, da je bila za izogibanje pričanju izdana lažna listina. Problematično se ji tudi zdi, da imata dve priči istega odvetnika, in če je ta odvetnik zadržan, sta priči opravičeni, četudi dejansko imata čas, meni Jerajeva.

Druge tri današnje nesojene priče so Nevenka Jelovčan iz nepremičninske agencije Vaš dom, Peter Seliškar (drugi nekdanji lastnik zemljiča) in Miha Jazbinšek.

Jerajeva: Ti meni zemljišče, jaz tebi delo v Stožicah?

Alenka Jeraj želi preveriti, zakaj je župan Janković podjetju Slovenija projekt najprej zagotavljal, da določeno zemljišče ne bo zazidljivo, potem pa se je za zazidljivost zemljišča osebno zavzel, ko se je v posel vključilo podjetje Taxgroup in, tako Jerajeva, domnevno tudi županov sin. Jerajeva bo preverila, ali je ta sprememba kupca v povezavi z deli na stadionu Stožice, kjer je podjetje Slovenija projekt eno izmed treh podjetij skupine Energoplan.

Bo pričal tudi Jazbinšek?
Med priče je komisija povabila tudi ljubljanskega mestnega svetnika Miho Jazbinška za pojasnilo, ali mestni svet res ni obravnaval prvega osnutka prostorskega načrta. Poslanka namreč sumi, da župan ni govoril resnice, ko je zagotavljal, da so imeli svetniki pravočasno vso dokumentacijo. Predvsem pa želi izvedeti, katera mnenja nosilcev urejanja prostora, ki so predpogoj za izdajo soglasja ministra Žarnića, so bila negativna in katera naj bi občina ministru prikrila.

Naslednja seja preiskovalne komisije bo predvidoma 3. novembra z zaslišanjem Jureta Jankovića.

Če en odvetnik zastopa tri stranke, se preko odsotnosti tega odvetnika lahko vse priče opravičijo, pa čeprav imajo čas.

Alenka Jeraj, SDS