Gneča pred predorom Karavanke v smeri proti Avstriji. FotoFoto: BoBo
Gneča pred predorom Karavanke v smeri proti Avstriji. FotoFoto: BoBo

Avstrija je v soboto zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom na Hrvaškem uvedla nov odlok, po katerem se morajo vsi potniki, ki so bili na Hrvaškem in želijo potovati skozi Avstrijo, da bi dosegli svoje matične države, na meji registrirati pri zdravstvenih organih.

Preverite razmere

Veliko potnikov, ki niso bili obveščeni o novi obliki nadzora, je bilo tako brez vode in hrane ujetih na slovenski strani mejnega prehoda, po poročanju nemške tiskovne agencije DPA nekateri celo 14 ur. Ekipe Darsa so ponoči potnikom, ki so čakali pred mejo z Avstrijo na Karavankah, delile vodo.

Zastoji so nastajali tudi na Ljubelju, med potniki pa je bilo precej Nemcev in Nizozemcev. Zjutraj so se razmere nekoliko izboljšale, a so potniki na prehod meje pred predorom Karavanke še vedno čakali tri ure, na Ljubelju pa pet ur.

Slovenska policija ni bila obveščena o spremembi načina dela avstrijskih organov

Na policiji so pojasnili, da slovenska policija ni bila obveščena o spremembi načina dela avstrijskih organov ob vstopu v Avstrijo. Pripravljeni so bili na zastoje v običajnih okoliščinah, nikakor pa ne na tako počasen in omejevalen način dela avstrijskih organov.

Od danes naj bi avstrijski organi zagotovili boljše sodelovanje vseh pristojnih organov, ki izvajajo naloge kontrole potnikov ob vstopu v Avstrijo, in tako omogočali hitrejši pretok potnikov.

Kot je znano, je Avstrija Hrvaško prejšnji teden uvrstila na seznam držav z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom in svoje državljane pozvala, naj tja ne odpotujejo. Od 17. avgusta morajo tisti, ki se vračajo iz Hrvaške, predložiti negativni izvid testiranja ali pa ga opraviti v 48 urah, vmes pa ostati v samoosamitvi.

Sorodna novica Hojs: Da bi se iz Hrvaške kdo 'švercal' prek Madžarske, ne bo uresničljivo

Na mejnih prehodih brez večjih posebnosti

Sicer pa je bilo ponekod treba nekoliko čakati tudi pri vstopu v Slovenijo iz Hrvaške, vendar pa kljub uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam in bližnji uveljavitvi 14-dnevne karantene za slovenske državljane, ki se bodo vrnili iz Hrvaške, kolone za ta čas niso bile neobičajno dolge. Še najdlje je bilo treba čakati na mejnem prehodu Gruškovje, ki ga je danes prečkalo 12.000 vozil, kar je običajno za poletno sezono.

Na pot pravočasno

Kot so sporočili s Policijske uprave Koper, so na mejnih prehodih delo policistov organizirali v skladu s pričakovanimi spremenjenimi okoliščinami. Vse potnike opozarjajo, da se mejna kontrola nekoliko podaljša zaradi doslednega preverjanja določb odloka za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni. Svetujejo jim, naj gredo na pot dovolj zgodaj in ne čakajo na ponedeljek popoldne ali zvečer. Policisti namreč nimajo diskrecijske pravice za odločitev glede postopkov za izdajo karantenske odločbe, ko so za to podani pogoji, zato bodo določbe izvajali dosledno.

Policisti vsem potnikom predlagajo, da se na pot pripravijo in izberejo mejne prehode, ki niso tako obremenjeni. Predlagajo jim še naprej tudi, da se na pot odpravijo čim prej, da se izognejo gneči in da prispejo pravočasno, do ponedeljka do polnoči.

Maja Ciperle Adlešič s Policijske uprave Ljubljana je v petek za MMC dejala: "Potnike pozivamo, da imajo pripravljena ustrezna dokazila o bivanju v drugih državah, saj se postopek na mejnem prehodu s tem skrajša." Ob tem je poudarila, da bodo policisti preverjanje bivanja v drugih državah lahko opravili tudi pri sosednjih varnostnih organih: "Če oseba ne bo mogla ustrezno dokazati bivanja, se bo dosledno upošteval odlok Vlade Republike Slovenije."

Ob tem je zagotovila še, da bo policija na mejnih prehodih "z organizacijskimi ukrepi zagotavljala optimalno število odprtih stez in s tem pretočnosti prometa". "Skupaj z delavci ministrstva za zdravje bomo z okrepljenimi ekipami naredili vse, kar je v naši moči, da ne bo zamud pri izdajanju in vročanju odločb in posledično zastojev na mejah," je še dejala.

Hrvaška pozvala Avstrijo k ukrepanju zaradi zastojev na slovensko-avstrijski meji

Hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je danes izrazilo zaskrbljenost zaradi razmer na slovensko-avstrijski meji, kjer so v soboto zaradi zaostrenih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa nastali dolgi prometni zastoji. Avstrijske oblasti je pozvalo, naj ukrepajo oz. nemudoma poiščejo rešitev.

Zjutraj dolg zastoj pred Karavankami