Nedelja je minila brez posebnosti na južni meji.  Še najdlje je bilo treba čakati na mejnem prehodu Gruškovje, ki ga je danes prečkalo 12.000 vozil, kar je običajno za poletno sezono. Foto: BoBo/Borut Živulović
Nedelja je minila brez posebnosti na južni meji. Še najdlje je bilo treba čakati na mejnem prehodu Gruškovje, ki ga je danes prečkalo 12.000 vozil, kar je običajno za poletno sezono. Foto: BoBo/Borut Živulović

Na mejnih prehodih s Hrvaško v nasprotju s pričakovanji po napovedi obvezne karantene, ki bo za slovenske državljane po vrnitvi iz Hrvaške veljala od ponedeljka opolnoči, doslej ni bilo gneče. Hrvaška tiskovna agencija Hina sicer poroča, da je bilo po podatkih informacijskega sistema za prijavo in odjavo turistov eVisitor na Hrvaškem v soboto še 70.000 slovenskih turistov. Skupno so na Hrvaškem imeli 670.000 turistov, od tega približno 120.000 domačih. Med tujimi turisti jih je bilo največ iz Nemčije, in sicer 170.000.

O pripravljenosti policije na morebitno gnečo v ponedeljek in o 12-kilometrskem zastoju, ki je ponoči nastal na mejnem prehodu Karavanke, je v Dnevniku Televizije Slovenija spregovoril notranji minister Aleš Hojs.

Konec tedna minil brez pričakovane gneče na južni meji

Pretirane gneče na mejnih prehodih s Hrvaško še ni. Kaj pričakujete, se bodo slovenski turisti vračali šele jutri? Je policija na povečan promet pripravljena?

Policija je na to seveda pripravljena. Tako z večjim številom tistih, ki bodo na mejnih prehodih izvajali kontrolo, kot z možnostjo odprtja več vstopnih stez.

Obenem naj jasno povem, da je policija pripravljena tudi za torek, torej na dan, ko začne veljati karantena. V tem primeru policija ni pripravljena samo na naši južni meji, ampak tudi na vzhodni. Namigi, da bi se lahko kdo, po domače povedano, švercal čez Madžarsko ... te manipulacije ne bodo uresničljive.

Kako boste to nadzorovali?

Vsak državljan mora pokazati, od kod prihaja. Tudi če bo prišel iz Madžarske, bo pokazal papir, kajti moramo se prepričati, da ne prihaja iz Bosne. Če bo pokazal ta papir – račun, turistično takso ali kar koli –, bo razvidno, da prihaja iz Hrvaške in v tem primeru bo tudi zanj odrejena karantena.

Sorodna novica Zastojev na Karavankah ni več, še zjutraj zaradi avstrijskega nadzora 12-kilometrska kolona

Bo enako veljalo tudi na meji z Italijo?

Tako je. Pri čemer je okrepljen nadzor v prvi fazi predviden za Madžarsko. Kajti ne predstavljamo si, da bi ljudje, zato da bi za dan, dva izigravali karanteno, plačevali trajekte in se vozili nekam v severna pristanišča Italije.

Za lastnike nepremičnin in plovil velja 48-urna omejitev. Je še katera druga omejitev oziroma ali lahko gredo večkrat na Hrvaško, morda celo v istem dnevu?

Ne, seveda ne – v istem dnevu prehajanje ni mogoče. Smo pa dobili kar nekaj prošenj tistih, ki imajo na hrvaški strani njive, sadovnjake ali kaj podobnega, zaradi česar je nujno, da na Hrvaško gredo večkrat, in ne le enkrat za dva dni. Zato je v tej smeri uveljavljena izjema.

Kako boste preprečili, da tako dolge kolone vozil, kot so se danes ponoči pojavljale pred Karavankami, ne bodo več nastajale?

Žal je tudi nas presenetila ta nenadna in nenapovedana intenzivnejša kontrola na avstrijski strani, ki jo je Avstrija uvedla s sobotnim jutrom. Niso nadzirali le policisti, temveč so tja poslali tudi zdravstvene ekipe, civilno zaščito, kajti očitno so se odločili, da bodo bolj striktno tudi z vprašalniki spremljali, od kod in kam potujejo državljani oziroma s kom so bili v preteklih dneh na Hrvaškem v stiku. To je povzročilo izjemne zastoje.

Danes smo bili v stiku z Avstrijci. Obe policiji sta razmeroma hitro ukrepali in po tej sprostitvi v dopoldanskih urah na avstrijski strani so se kolone drastično zmanjšale.