Letalska karta ima napisano ime zdravilca in tudi znesek se ujema s tistim, ki ga je podpisal nekdanji vodja Sove Iztok Podbregar. Foto: RTV SLO
Letalska karta ima napisano ime zdravilca in tudi znesek se ujema s tistim, ki ga je podpisal nekdanji vodja Sove Iztok Podbregar. Foto: RTV SLO
Sardeshmukhu Sadanandu
Sardeshmukhu Sadanandu, ki so mu iz tajnega Sovinega fonda plačali letalsko karto, je strokovnjak za ayervedo, starodavno indijsko obliko zdravljenja. Foto: RTV SLO
Blagajniški izdatek
Iz blagajniškega izdatka je razvidno, da so iz Sovinega fonda za karto plačali 219.163 tolarjev. Foto: RTV SLO
Vlada v javnost poslala dokumente Sove

Dokument z datumom 27. junij 2005 je bil do zdaj označen kot tajnost, v njem pa je direktor Sove Iztok Podbregar odobril dvig natanko 219.163 tolarjev za plačilo letalske karte na relaciji Frankfurt-Ljubljana-Frankfurt. Podatki iz priložene letalske karte družbe Adrie Airways potrjujejo, da je potnik v Ljubljano prišel 7. julija z letom številka JP 125, v Frankfurt pa se je vrnil dan pozneje.

Dokumentu je priloženo elektronsko sporočilo vodje Drnovškovega kabineta Valentine Flander, v katerem posreduje podatke o potniku vključno s številko potnega lista.

Flandrova je, ker se njeno ime omenja v zvezi z naročanjem letalskih vozovnic pri Sovi, pred kratkim napovedala tožbo zoper odgovorne, njeno odločitev pa je podprl tudi predsednik države.

Navedbe vlade potrjene
Dokument tako potrjuje domneve, da so se sredstva Slovenske obveščevalno-varnostne agencije uporabljala za zdravljenja predsednika države Janeza Drnovška. Sadanand je namreč predstavnik ajurvede, indijske alternativne metode zdravljenja.

V torek je ajurvedski center na Dunaju sicer zanikal, da bi Sadanand v Ljubljano kadar koli potoval z letalom, saj naj bi se iz Nemčije vozil izključno z avtomobilom.

Ustavna obtožba zoper Drnovška?
Pravnik Miro Cerar je za časopis Večer povedal, da vlada sme in mora nadzirati svojo obveščevalno službo, a v dopustnih okvirih. Kapljanje podatkov v javnost pred koncem dela vladne skupine se mu ne zdi najboljša rešitev, saj vlada s tem tvega očitke o politizaciji. Predsedniku republike bi po njegovih besedah lahko grozila tudi ustavna obtožba, a le v primeru, če bi se ugotovile hujše kršitve zakonodaje.

Sova razpolaga s sredstvi neproračunskega izvora
Z drugim vmesnim poročilom o delovanju Sove se je vlada seznanila v četrtek. V poročilu je zapisano, da agencija razpolaga tudi s sredstvi, ki niso proračunskega izvora, delovna skupina vlade pa je ob preverjanju teh sredstev ugotovila tudi nekatere posamične zlorabe, med drugim tudi nakup omenjene letalske vozovnice.

Drnovšek vladno komisijo označil kot komisijo za obrekovanje
Predsednik države Janez Drnovšek je v nedeljo vladno delovno skupino označil kot komisijo za obrekovanje. Dodal je, da očitno slabo prenašajo kritike in resnico, najbolje je, da ukinemo predsednika, pa bo mir in potem ne bo nihče več kritiziral vlade. Ob tem je povedal še, da je med vodenjem vlade strogo prepovedal direktorjem agencije Sova politično delovanje. Pravosodni minister in predsednik vladne komisije Lovro Šturm je bil nad predsednikovimi besedami začuden.

Vlada v javnost poslala dokumente Sove