UKC Maribor je odredil izredni nadzor. Foto: MMC RTV SLO
UKC Maribor je odredil izredni nadzor. Foto: MMC RTV SLO
Kdo je kriv za smrt 12-letnika?
Smrt dečka odmeva v javnosti

Na zbornici so pojasnili, da je mnenje komisije za izvedenski strokovni nadzor Zdravniške zbornice Slovenije le eden v nizu dokumentov, ki jih pridobivajo. Na osnovi do zdaj prejetih dokumentov dokončna presoja še ni mogoča, ta pa bo mogoča po izvedenskem mnenju iz tujine. Z Univerzitetnega kliničnega centra Maribor (UKCM), kjer so pokojnega dečka zdravili, so sporočili, da imajo na podlagi zapisnika omenjene komisije vpleteni zdravniki 15 dni časa za pritožbo, zatem pa bo odbor za strokovna medicinska vprašanja zbornice določil ukrepe zoper zdravnike.

Zatem bo odbor za strokovna medicinska vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije ocenil delo vpletenih zdravnikov in predlagal izrek ukrepov. Mogoči ukrepi v takem primeru so izrek opomina,
zahteva za dodatno strokovno izpopolnjevanje oz. določitev roka za odpravo ugotovljenih nepravilnosti, začasni ali trajni odvzem licence zdravniku, predlog ministrstvu za zdravje za druge ukrepe, predlog za obravnavo razsodišču zbornice, če je obravnava teh nepravilnosti v njegovi
pristojnosti, lahko pa odbor izreče tudi druge ukrepe v skladu z akti zbornice.

Za manjše strokovne pomanjkljivosti ali napake se v skladu z 19. členom pravilnika lahko zdravniku izda priporočilo ali obvezno navodilo. Ministrstvo za zdravje pa strokovnega nadzora ne bo naročalo, saj so ga naročili že v UKC-ju Maribor.

Neuradno: Storjena je bila napaka
TV Slovenija je poročala, da se je neuradno začelo govoriti, da naj bi nadzor skupine slovenskih zdravnikov izvedencev pokazal, da so zdravniki v mariborskem kliničnem centru, potem ko so dobili izvide 12-letnega Bora Nekrepa, napačno presodili. Mladi bolnik naj bi tudi zaradi te napačne presoje umrl.

Varuh primer poslal pristojnim
Odzval se je tudi Urad varuha človekovih pravic, ki sporoča, da so primer družine prejeli v obravnavo, nemudoma naredili vse potrebne poizvedbe in družino seznanili z vsemi pridobljenimi informacijami. Ker pa primer sega na področje zunaj varuhovih pristojnosti, so zahtevo za ukrepanje naslovili tudi na pristojne ustanove.

M. R.

Kdo je kriv za smrt 12-letnika?
Smrt dečka odmeva v javnosti