Matičnemu odboru se je kot zadnji predstavil kandidat za ministra brez listnice za Slovence po svetu. Foto: DZ
Matičnemu odboru se je kot zadnji predstavil kandidat za ministra brez listnice za Slovence po svetu. Foto: DZ
Kaj se pričakuje od Žekša?
Potrdili tudi Žekša

Boštjan Žekš je v uvodnem nagovoru komisiji predstavil vse svoje osnovne usmeritve. Na novo namerava definirati enotni kulturni prostor in določiti, kako naj bi ta deloval; si prizadevati za sodelovanje z visoko izobraženimi Slovenci v tujini ter dati večjo podporo učenju slovenskega jezika.

Prvi korak - obisk slovenske manjšine v Italiji
Med predstavitvijo je kandidat odločno poudaril tudi, da nasprotuje poenotenju krovnih organizacij slovenskih manjšin: "Zamejski Slovenci naj se organizirajo, kakor jim ustreza, mi pa jih moramo glede na velikost njihove organizacije obravnavati enakopravno."

Če bo v petek potrjen še v parlamentu, bo njegov prvi korak obisk slovenske manjšine v Italiji.

Matična telesa pred tem potrdila že 17 ministrskih kandidatov
Parlamentarna delovna telesa so v ponedeljek, torek in sredo že zaslišala 17 kandidatov za nove ministre, predstavitev Žekša kot kandidata za ministra za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu pa še ni bila mogoča. Sprememba zakona o vladi, ki določa, da ima vlada poleg drugih ministrstev še ministra brez listnice za področje odnosov med Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter Slovenci po svetu, namreč v začenja veljati šele danes.

V sredo potrjeni Golobič, Pogačnik, Erjavec, Miklavčič in Žbogar
Podporo pristojnih parlamentranih odborov so do zdaj dobili vsi kandidati za ministre, ki jih je predlagal mandatar Borut Pahor. V sredo so šli čez sito odborov kandidat za ministra za visoko šolstvo Gregor Golobič, kandidat za ministra za kmetijstvo Milan Pogačnik, kandidat za ministra za okolje Karl Erjavec, kandidat za ministra za zdravje Borut Miklavčič in kandidat za ministra za zunanje zadeve Samuel Žbogar.

V torek čez sito Lahovnik, Gaspari, K. Kresal, Zalar, Vlačič in I. Pavlinič Krebs
Že v torek so bili podpore matičnih odborov deležni kandidat za ministra za gospodarstvo Matej Lahovnik, kandidat za ministra brez resorja, pristojen za razvoj in evropske zadeve, Mitja Gaspari, kandidatka za ministrico za notranje zadeve Katarina Kresal, kandidat za pravosodnega ministra Aleš Zalar, kandidat za ministra za promet Patrick Vlačič in kandidatka za ministrico za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

V ponedeljek uspešni Križanič, Lukšič, L. Jelušič, Svetlik, M. Širca in Z. Ploštajner
V ponedeljek pa so zaslišanja uspešno prestali kandidat za ministra za finance Franc Križanič, kandidat za šolskega ministra Igor Lukšič, kandidatka za ministrico za obrambo Ljubica Jelušič, kandidat za ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik, kandidatka za ministrico za kulturo Majda Širca Ravnikar in kandidatka za ministrico brez resorja, odgovorna za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Zlata Ploštajner.

M. N.

Kaj se pričakuje od Žekša?
Potrdili tudi Žekša