Zunanji minister v pismu opozarja, da določene informacije, ki se pojavljajo v medijih, ne ustrezajo dejanski situaciji. Foto: EPA
Zunanji minister v pismu opozarja, da določene informacije, ki se pojavljajo v medijih, ne ustrezajo dejanski situaciji. Foto: EPA
Matej Lahovnik
Poslanec LDS-a Matej Lahovnik se sprašuje, kaj potem velja za druge proračunske uporabnike, če vlada ne odobri dodatnih sredstev predsedniku, čeprav jo ta zaprosi? Foto: RTV SLO

LDS in Drnovšek očitno usklajujeta svoje predvolilne aktivnosti in pri tem poskušata vsak na svoj način pridobiti dodatne glasove volivcev.

Kabinet premierja v odzivu na navedbe LDS-a
Alojz Sok
Borut Pahor
Prvak Socialnih demokratov meni, da bi se spor dalo rešiti s posvetom med obema predsednikoma. Foto: RTV SLO

Rupel je Moratinosu pojasnil, da sta vlada in MZZ storila vse, kar je bilo v njuni moči, da bi se državniški obisk predsednika države Janeza Drnovška v Španiji uresničil.

Predsednikov urad je za letos prejel dovolj sredstev, tudi za obisk Španije, premier Janez Janša pa je celo ponudil dodatna sredstva iz rezerv za rešitev položaja, piše Rupel.

Minister je Moratinosa prosil za razumevanje, obenem pa je poudaril pomembnost prijateljskih odnosov med državama. Znano je, da je odpoved Drnovškovega obiska v Španiji vzbudila veliko pozornosti v tamkajšnjih medijih.

Ustavna obtožba proti Janši?
LDS meni, da je premier Janez Janša zaradi zavračanja dodelitve dodatnih sredstev uradu predsednika republike zrel za ustavno obtožbo.

Poslanca Matej Lahovnik in Pavle Gantar sta sporočila, da stranka v konfliktu med obema predsednikoma "ne bo stala ob strani" in da je ravnanje premierja "odmik od demokracije". Gantar je še dejal, da premier proračun jemlje za svojo lastnino in da uvaja "totalitarne manire vladanja". Poslanca sta prepričana, da so izjave predsednika vlade Janeza Janše in ministra za finance Andreja Bajuka, češ da bi vlada odobrila uradu predsednika republike dodatna sredstva, če bi se bil o tem kdo pripravljen pogovarjati, v nasprotju z zakonom in duhom ustave.

Poslanca LDS-a sta še sporočila, da bosta spremljala vsak nadaljnji korak premierja, nato pa se bodo odločili, ali bodo vložili ustavno obtožbo. Pavel Gantar meni, da gre za "veliko več kot neprijeten dvoboj dveh figur". Po njegovem mnenju je treba demokratične institucije odločno ubraniti.

Matej Lahovnik je dejal, da je premier v sporu večkrat lagal, na primer o tem, da Drnovšek ni letel z rednimi letalskimi linijami. Hkrati je spomnil, da se predsednikom vlad laganje ne splača. Namignil je na dogodke na sosednjem Madžarskem.

Kabinet premierja se je na navedbe LDS-a odzval z besedami, da so izjave netočne in zavajajoče. Pojasnjujejo, da je Janša govoril le o potovanjih v Evropi.

Nova Slovenija zavrača očitke
NSi je odločno zavrnil očitke o namerni zavrnitvi zahtevka za dodelitev dodatnih sredstev. Iz stranke so sporočili, da bi Drnovšek sredstva zagotovo dobil, če bi se "korektno obrnil na vlado".

Poslanec NSi-ja Jožef Horvat je dejal, da so v stranki pričakovali, da bo Drnovšek pismo naslovil na vlado, ki bi odločala o morebitni dodelitvi dodatnih sredstev. Horvat je prepričan, da bi se vlada odločila za dodatna sredstva.

Vodja poslanske skupine NSi-ja Alojz Sok je zatrdil, da je finančno ministrstvo predsedniku države priporočilo, naj poskuša najti "možnosti za financiranje obveznosti znotraj razpoložljivih finančnih virov".

Pahor: Ustavna obtožba zahteven instrument
Predsednik SD-ja Borut Pahor meni, da je prava pot za ureditev spora med obema predsednikoma njun sestanek, ki naj prinese dogovor o tem, kako bo lahko predsednik države opravljal svoja ustavna pooblastila.

Pahor je dejal, da je ustavna obtožba zelo zahteven ustavni dokument, o katerem "s tako lahkoto ne bi želel razpravljati". Pahor meni, da javnost in politika pričakujeta zgladitev spora med dvema najbolj odgovornima političnima osebnostma v državi, zato da bi jima zaupali, da bosta skupaj "znali reševati veliko večje težave, ki so pred Slovenijo".

LDS in Drnovšek očitno usklajujeta svoje predvolilne aktivnosti in pri tem poskušata vsak na svoj način pridobiti dodatne glasove volivcev.

Kabinet premierja v odzivu na navedbe LDS-a