Razprava o mandatarju je trajala nekaj ur. Foto: MMC RTV SLO
Razprava o mandatarju je trajala nekaj ur. Foto: MMC RTV SLO
Državni zbor
Poslance v kratkem čaka še glasovanje o ministrski ekipi. Foto: MMC RTV SLO

Vsak od nas, kot posameznik, zlasti v razmerah, ki nas čakajo, ne zmore skoraj nič, skupaj pa zmoremo skoraj vse.

Borut Pahor
DZ potrdil nova imenovanja
Jelinčič za MMC o podpori mandatarju
Vizjak za MMC o odklonitvi podpore
Žnidaršič za MMC o razpravi in kadrih

Novoizvoljeni premier je v državnem zboru pred potrditvijo predstavil program in temeljne cilje, ki si jih je zastavila nova vlada. V začetku govora je Pahor poudaril, da za gospodarsko negotovost ni odgovorna prejšnja vlada, pred krizo smo se znašli skupaj s svetom, ki mu pripadamo, je dejal, zato odpade nevarnost, da bi v oblikovanju razvojnega soglasja izgubljali energijo za medsebojno obtoževanje.

Vse misli osredotočene na reševanje posledic finančne krize
Dodal je, da bodo vse misli osredotočene na strateške ukrepe, ki bodo reševali težave, nastale zaradi finančne krize. Ob tem je poudaril, da za odgovore ne moremo čakati na druge, moramo jih poiskati sami.

Dejal, je, da so obstoječe razmere in zaskrbljenost ljudi zmanjšale pričakovanja o izboljšanju življenjskega standarda, a kljub temu vsi pričakujejo, da se bo standard izboljšal. Ob tem je Pahor opozoril, da vsi vedo, da se ne da razdeliti več, kot je ustvarjenega, lahko pa se ustvari več, če smo boljši od konkurence.

Po njegovem mnenju je treba odločno podpreti zdravi del gospodarstva, premisliti o ukrepih za tisti del, ki se je znašel v težavah in podpirati aktivno politiko zaposlovanja. Prav povečevanje števila delovnih mest je najverjetneje najboljši odgovor za napovedi odpuščanj za prihodnje leto.

Pahor je dejal, da se običajno načrti vlade po posameznih področjih predstavijo po izvolitvi ministrov, sam pa je izkoristil priložnost in najpomembnejše točke predstavil že zdaj. Nova vlada se bo zavzemala za vzdržne in stabilne javne finance, ki morajo slediti javnofinančnim pravilom, splošno davčno olajšavo bo nova vlada postopoma približala letnemu znesku minimalne plače, ponovno bo uveljavljena stanovanjska olajšava, uvedeni bodo dodatni stimulativni ukrepi za reinvestiranje kapitalskih dobičkov.

Pahor napovedal sprejetje zakonov, ki se nanašata na polpreteklo zgodovino


Pahor je napovedal, da se bo na področjih uskladitve dveh zakonov iz naše polpretekle zgodovine in pri nadaljevanju dela za pripravo zakonodaje o regijah posvetoval in usklajeval s predstavniki vseh parlamentarnih strank.

Tudi glede varnostne in zunanje politike je napovedal, da ne bodo sprejemali nobenih pomembnih odločitev brez predhodnega posveta s predstavniki parlamentarnih strank in posveta s pristojnim odborom DZ-ja.

Bojan Kontič (SD) je dejal, da je predlagani kandidat za premierja povezovalen in konstruktiven. Politiko po njegovem mnenju razume in se v njej vede kot državnik, ki vedno in predvsem postavlja interes države in njenih prebivalcev na prvo mesto. Kontič meni, da je Pahor prava oseba za prevzem odgovornosti vodenja vlade v času, ko vsak dan spremljamo informacije o razraščajoči finančni krizi v svetu.

Jože Tanko (SDS) je najprej poudaril, da postopek imenovanja nove vlade poteka izjemno počasi. Dodal je, da bi bile potrebne hitre odločitve, da se ohrani stabilnost in omogoči delovanje gospodarskih družb. Poleg tega je bil kritičen tudi, ker SD SDS-a ni ovabil na pogovore o sestavi koalicije. Po njegovem mnenju gre za vzorec ločevanja na "naše in vaše". Dodal je, "da ga moti tudi, da se "do zdaj blagega, dobrodušnega in neodločenega gospoda Pahorja prikazuje kot trdnega in nepopustljivega pogajalca".

Ivo Vajgl (Zares) je dejal, da program, ki ga je predstavil Pahor, izraža bistvena soglasja, ki so bila dosežena v ne vedno lahkih in zelo vsebinskih pogovorih o programu nove vlade. V Zaresu izražajo zaupanje prihodnjemu mandatarju, pri tem pa je velik del zaupanja grajen na Pahorjevi vztrajnosti, potrpežljivosti in iskanju soglasja, je dejal Vajgl.

Pahorju podpora vseh, razen poslancev SDS-a
Franc Žnidaršič
(DeSUS) je napovedal, da bo Pahorja podprlo vseh sedem poslancev DeSUS-a. Dodal je, da je bilo doseženo skupno soglasje, da v najkrajšenm času predstavijo kandidate za ponujena tri ministrstva.V DeSUS-u menijo, da lahko v tej vladi pomagajo državo upravljati na način, da bodo pričakovanja uresničena.

Zmago Jelinčič (SNS) je napovedal, da bodo Pahorja podprli, saj je treba začeti delati. Delo po njegovem mnenju ne bo enostavno, narediti je treba ogromno, izrazil pa je upanje, da se bo nadaljevalo tisto, kar se je začelo že pri tej vladi, Upa tako, da bo konec gonje proti tajkunom, sodna oblast je po njegovem mnenju nesposobna in jo je treba postaviti na svoje mesto in urediti, prejšnji vladi pa tega ni uspelo doseči. Prav tako Jelinčič upa, da sodelovanje z opozicijo bo.

Jakob Presečnik (SLS) je ponovil izjavo predsednika stranke Bojana Šrota, "Čas je za državotvorne stranke," in sam dodal, "in državotvorno vlado, ne pa za državotvorna ministrstva". Pojasnil je, da je ključni razlog SLS-ove podpore Pahorju , da se vlada čim prej oblikje, saj bi bilo zavlačevanje v škodo državljanom. Dodal je, da v SLS-u dobivajo občutek, da si zmagujoča stranka in druge ne upajo prevzeti odgovornosti za vodenje države. Poleg tega meni, da zdaj ni čas za ideološke politične delitve, temveč mora slovenska politika to preseči in sprejeti odgovornost.

Opozoril je, da bodo poslanci pri predstavitvi ministrske ekipe prevzeli mnogo bolj kritično držo, saj marsikatere rešitve, ki so jih zasledili v do zdaj dostopnih osnutkih koalicijske pogodbe, zahtevajo veliko mero kritike, je dejal. Premalo poudarka je po njegovem mnenju na kmetijstvu in razvoju podeželja.

V LDS-u bodo Pahorja z veseljem in zaupanjem podprli, je dejal Borut Sajovic. Potrebujemo neobremenjen, odkrit družbeni dialog za realizacijo projektov, je dejal Sajovic. Spremembe pa lahko doseže le učinkovita vlada z vizijo, kar nova vlada po njegovem mnenju ima. V LDS-u so s koalicijsko pogodbo zadovoljni.

"Če se po jutru dan pozna, potem se tega dela lahko veselimo. Čaka naš trdno delo, a tudi rezultati ne bodo izostali", je dejal Sajovic v zvezi s koalicijsko pogodbo. V LDS-u so pripravljeni pomagati Borutu Pahorju po svojih najboljših močeh.

Lazslo Goncz, predstavnik madžarske narodnostne skupnosti, je poslance pozdravil v svojem maternem jeziku, madžarščini. Opozoril je na največje težave v vsakdanjem življenju madžarske skupnosti.

Maloštevilna narodna skupnosti po njegovem mnenu še posebej potrebuje pravno zaščito, ki se dopolnjuje in prilagaja dani situaciji. Izpostavil je še neuresničevanje formalno dobro oblikovanih zakonskih določb, zaostajanje za slovenskim povprečjem glede življenjskega standarda. Dejal je, da si skupaj z italijansko skupnostjo želijo v tem mandatu predlagati splošni zakon o narodnostni skupnosti, ki bo povezovalne in nadgrajevalne narave. Opozoril pa je tudi na nujnost zagotavljanja pogojev za delovanje narodnostnih organizacij.

A. M./E. S.

Vsak od nas, kot posameznik, zlasti v razmerah, ki nas čakajo, ne zmore skoraj nič, skupaj pa zmoremo skoraj vse.

Borut Pahor
DZ potrdil nova imenovanja
Jelinčič za MMC o podpori mandatarju
Vizjak za MMC o odklonitvi podpore
Žnidaršič za MMC o razpravi in kadrih