Intervencija v Železnikih še traja, v zadnjih sedmih dneh pa je prebivalcem pomagalo 5.970 ljudi. Foto: RTV SLO
Intervencija v Železnikih še traja, v zadnjih sedmih dneh pa je prebivalcem pomagalo 5.970 ljudi. Foto: RTV SLO
Zaradi uničenih in skoraj popolnoma zasutih strug obstaja nevarnost, da že ob manjšem deževju pride do razlitja. Foto: RTV SLO/Štefka Jeram
Odpravljanje škode na Celjskem
Odpravljanje škode v Železnikih

Vodna ujma je povzročila skoraj 60 milijonov evrov škode na prometni infrastrukturi, vodovodu, stanovanjskih in javnih objektih. Večinoma ali delno uničenih je 200 objektov, okrog 20 gospodinjstev pa je ostalo popolnoma brez vsega. Poleg tega so za okrog 15 milijonov evrov škode utrpela večja podjetja v Železnikih.

Župan Železnikov Mihael Prevc je povedal, da je bilo v poplavah neposredno ogroženih 3.000 od 7.000 ljudi, kolikor jih živi v občini. Najbolj prizadet je stari del Železnikov, ki je zelo pomemben iz kulturnega vidika, saj je pričal o bogati železarski tradiciji.

Temeljito bo treba sanirati pet objektov. Drugi statično niso ogroženi, vendar pa je večina opreme uničena, saj je voda ponekod segala več kot dva metra visoko.

Zaradi zime bo del sredstev namenjen oskrbi za ogrevanje
Na občinski transakcijiski račun za žrtve poplav se je do zdaj nateklo 560.000 evrov pomoči, 17 najbolj ogroženim družinam pa so denar že nakazali. Zaradi bližajoče se zime bo del sredstev namenjen tudi oskrbi prebivalcev s sistemi za ogrevanje.

Intervencija še traja
Generalni direktor uprave RS za zaščito in reševanje je povedal, da intervencija v Železnikih še traja, v njej pa je do zdaj sodelovalo 5.970 ljudi, ki so pomagali prebivalcem. Med njimi je bilo 3.085 prostovoljnih gasilcev, 1.496 vojakov, taborniki, skavti, civilna zaščita, policija in organizirani prostovoljci. V tednu dni so odpeljali več kot 10.000 kubičnih metrov materiala, pripeljali 71.300 litrov ustekleničene vode in razdelili 13.000 obrokov.

Zaradi napovedanega dežja bo v ogroženih predelih ostala mehanizacija, ki bo v pripravljenosti za čiščenje naplavnin. Struge so uničene ali popolnoma zasute, zato obstaja nevarnost, da že ob manjšen dežju pride do razlitja.

Škoda v podjetjih zaradi poplav in zastoja proizvodnje
Vodna ujma je v Domelu, največjem podjetju v Železnikih povzročila za 10 milijonov evrov škode, je povedala predsednica uprave Jožica Rojec. Škoda bi bila še večja, če bi multinacionalke, ki jim podjetje dobavlja elektromotorje, odpovedale sodelovanje, ker podjetje deluje na poplavnem območju. Zato je prioriteta podjetja čimprejšnja vzpostavitev proizvodnje, ki naj bi jo v celoti zagnali v enem mesecu.

Škodo odpravljajo tudi v podjetju Niko, ocenili pa so jo na dva milijona evrov, proizvodnja pa še ni v celoti vzpostavljena. O dvomilijonska škodi poročajo tudi iz podjetja Alples, kjer je voda poplavila sedem od destih hekterov površin. Proizvodnjo so po šestih dneh ponovno zagnali.

Odpravljanje škode na Celjskem
Odpravljanje škode v Železnikih