Janez Zemljarič. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Janez Zemljarič. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Predlog, da se za 30. decembra umrlega Zemljariča organizira pogreb z vojaškimi častmi, je po navedbah vlade vložil nekdanji diplomat in politik ter nekdanji šef kabineta predsednika Slovenije Milana Kučana, Marjan Šiftar z drugimi pobudniki, članicami in člani Izvršnega sveta SRS v obdobju med letoma 1980 in 1984.

V obrazložitvi je zapisal, da je bil Janez Zemljarič nekdanji predsednik Izvršnega sveta takratne Socialistične republike Slovenije (1980–1984), "ki je ob uspešnem opravljanju številnih odgovornih dolžnosti v političnem in javnem življenju, zavzemanju za gospodarski in vsesplošni razvoj ter blaginjo Slovenije operativno vodil velike projekte trajnega nacionalnega pomena: organizacijo gradnje Cankarjevega doma, gradnjo Kliničnega centra, ljubljanske obvoznice, Hale Tivoli, začetek gradnje avtocestnega križa ter spodbujanje izvoznega gospodarstva na svetovne trge".

Novica, da je nekdanji politik in gospodarstvenik umrl, je Slovenijo obkrožila 30. decembra, na dan, ko bi praznoval 94. rojstni dan.

Janeza Zemljariča bodo pokopali z vojaškimi častmi