Mariborski župan Franc Kangler zavrača vse očitke o koruptivnem ravnanju. Foto: MMC RTV SLO
Mariborski župan Franc Kangler zavrača vse očitke o koruptivnem ravnanju. Foto: MMC RTV SLO
Mariborski župan je prepričan o svoji nedolžnosti
Radovan Žerjav
Žerjav Kanglerja ne želi več v SLS-u. Foto: BoBo
Komisija za preprečevanje korupcije
Ugotovitve je sprejel senat Komisije za preprečevanje korupcije. Foto: BoBo

Omenjena ravnanja Franca Kanglerja predstavljajo ponavljajočo in sistematično uporabo oziroma zlorabo javne funkcije, pooblastil in drugih pristojnosti v nasprotju z zakonom ter pravno dopustnimi cilji, s tem pa so tudi v nasprotju z minimalnimi standardi integritete javnega funkcionarja.

Ugotovitev protikorupcijske komisije
Postavitev radarjev je sprožila proteste proti Kanglerju. Bodo tudi ugotovitve protikorupcijske komisije razburile Mariborčane? Foto: MMC RTV SLO
Mariborski župan je predmet vrste kazenskih ovadb. Foto: BoBo
Protikorupcijska komisija nad Kanglerja
Po protikorupcijski komisiji nad Kanglerja še Žerjav

Protikorupcijska komisija je ugotovila, da je Kangler večkrat zlorabil svoja pooblastila v povezavi z delovanjem podjetja Farmadent, d. o. o., ki je v posredni lasti Mestne občine Maribor. Farmadent je namreč hčerinska družba Javnega zdravstvenega zavoda Mariborske lekarne Maribor, ki je v 100-odstotni lasti Mestne občine Maribor.

V SLS-u zaradi ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije pozivajo Kanglerja, naj izstopi iz stranke, je pred vrhom koalicije v Ljubljani izpostavil prvak SLS-a Radovan Žerjav.
***
Žerjavov poziv Komisija za preprečevanje korupcije "pozdravlja kot pomemben korak na eni strani k uveljavljanju odgovornosti in na drugi strani kot praktični prikaz spoštovanja institucij pravne države, ki je sicer značilen za razvite demokratične države".

Komisija Kanglerju očita koruptivnost v več primerih. Prvi se nanaša na sklenitev svetovalne pogodbe med družbo Farmadent in podjetjem Salutor, d. o. o., katerega lastnik in direktor je Sašo Peče, nekdanji poslanec v DZ-ju. Pečetovemu podjetju je bilo do konca marca letos nakazanih 98.400,00 evrov, komisija pa pogodbo označuje za fiktivno.
Kangler: Ugotovitve zgolj na izjavah ene osebe
Kangler je mnenja, da so svoje ugotovitve gradili zgolj na podlagi izjav nekdanjega direktorja Farmadenta Donka, ki naj bi po mnenju komisije sicer prav tako ravnal koruptivno, ker ni prekinil svetovalne pogodbe s Pečetovim podjetjem. "Kot župan je moja dolžnost, da če izvem, da neki direktor občinskega podjetja v letu dni porabi 200.000 evrov za reprezentanco in za službeno pot v Moskvo 25.000 evrov, moram v skladu z akti družbe ukrepati oziroma predlagati. In zato sem tudi predlagal prokuristko," je odločitev, da na to mesto postavi svojo nekdanjo vodjo kabineta Duško Jurenec, pojasnil Kangler.
Kangler s prstom pokazal na Donka
Župan ni pozabil omeniti niti po njegovem spornega nakupa zemljišča s skladiščem na Teznem. Za omenjeno nepremičnino, ki naj bi bila povrhu vsega še neprimerna za uporabo, je Donko po Kanglerjevih besedah odštel kar 900.000 evrov, čeprav je bila ponujena izklicna cena na dražbi le nekaj več kot 270.000 evrov, in s tem omogočil zaslužek "svojim prijateljem".

Ugotovitve na občinske organe
V povezavi z zahtevami protikorupcijske komisije pa je sam pristojne služne MOM-a že zaprosil, da to obravnavajo na prvi seji nadzornega odbora občine in na seji mestnega sveta prihodnji teden. Kot je dejal, bo tam tudi sam svetnikom pojasnil vse skupaj, še posebej pa ga veseli, da bodo na sejo povabili tudi aktualnega direktorja Farmadenta Aleša Mlinariča, ki bo lahko povedal marsikaj o reviziji poslovanja te družbe.
Če bodo krivdo dokazali, bo odstopil
Kangler se je odzval tudi na vse pogostejše pozive k odstopu. Kot je dejal, o tem ne razmišlja, saj bo tako v tem primeru kot tudi v vseh drugih, za katere je že bil ovaden, dokazal, da ni za nič kriv, zato upa, da se mu bo nekdo v prihodnosti za vse skupaj opravičil. "Če pa bom spoznan za krivega, pa odstopim takoj," je zatrdil mariborski župan.
Ostale ugotovitve Komisije
Pri poslu s podjetjem Salutor je po mnenju komisije spornih več stvari. Kot je ugotovila komisija, sta "družbi Farmadent in Salutor pogodbo o svetovanju sklenili približno mesec dni po tem, ko je Sašo Peče ustanovil Salutor, oziroma približno dva meseca po tem, ko je Sašu Pečetu prenehala pravica do nadomestila poslanske plače". Iz tega komisija sklepa, "da je šlo pri ustanovitvi družbe in sklenitvi svetovalne pogodbe za vnaprej dogovorjen ter načrtovan posel, za sklenitev katerega je pri vodstvu Farmadenta posredoval župan Mestne občine Maribor Franc Kangler".
Peče svetoval o zdravilih
Na podlagi pogodbe je Salutor Farmadentu izdal in dostavil več pisnih izdelkov, ti pa, kot ugotavlja komisija, segajo na različna tematska področja, od upravljanja družbe, notranje klime podjetja, nasvetov za naložbe pa do raziskav o zdravilnih učinkih rastlin. Vsaj za dajanje nasvetov s področja zdravil in zdravilnih rastlin pa Peče kot univerzitetni diplomirani ekonomist ni usposobljen, je presodila komisija, a je kljub temu prejemal za nasvete plačilo.

Pečetov Salutor pa je Farmadentu celo prodajal prosto dostopne vsebine. Po preverjanju je komisija namreč ugotovila, "da je del izdelkov družbe Salutor delno ali v celoti prekopiran iz seminarskih, diplomskih, magistrskih ali doktorskih del, prosto dostopnih na spletnih straneh".

Do pogodbe med Farmadentom in Salutorjem je prišlo na koruptiven način. Kot je dejal direktor Farmadenta Leopold Donko, je pogodbo sklenil na pobudo Kanglerja, ki je tudi predsednik nadzornega sveta Farmadenta. Bal se je namreč, da bo v nasprotnem primeru razrešen. Kot pravi komisija, je Donko dejal, da je tako preprečil nastanek še večje gospodarske škode za Farmadent, saj je plačilo Salutorju po pogodbi bistveno nižje od plačila prokuristu.

Kot je ugotovila komisija, je župan Kangler Donku namreč najprej predlagal, da bi bil Sašo Peče v Farmadentu ali njegovi hčerinski družbi prokurist, nato pa je privolil v sklenitev pogodbe o svetovanju. "To kaže, da ni bilo pomembno, kakšna je vsebina sodelovanja Saša Pečeta, cilj je bil zagotoviti Sašu Pečetu oziroma njegovi družbi mesečni dohodek na račun družbe v občinski lasti," so zapisali v komisiji.

Pod lupo tudi mariborski radarji

Senat komisije je sprejel načrt preiskave v zadevi Nadgradnja in avtomatizacija cestnega prometa v Mestni občini Maribor, kar pomeni, da so sumi kršitev v pristojnosti komisije dovolj utemeljeni za začetek preiskave. Ta bo usmerjena v sum korupcije pri prenosu pooblastila za potrditev investicijskega programa in drugih investicijskih dokumentov, sum korupcije pri javnem razpisu Nadgradnja in avtomatizacija cestnega prometa v Mestni občini Maribor, sum nasprotja interesov in kršitev etike in integritete, kot jo določa Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

V komisiji so zapisali še, da je "upravičeno in utemeljeno sklepati, da je bil posel odrejen v izvedbo, da plačila, ki jih je izvajal Farmadent družbi Salutor, dejansko niso plačila za izvajanje storitev, ampak je bila pogodba fiktivna, direktor Salutorja Sašo Peče pa je bil v pogodbenem oziroma poslovnem razmerju zgolj zaradi legitimacije izplačil družbe Farmadent. Posli s takšnimi okoliščinami so običajno označeni kot izplačevanje rent na račun javnih sredstev v klientelističnih omrežjih."

"Omenjena ravnanja Franca Kanglerja predstavljajo ponavljajočo in sistematično uporabo oziroma zlorabo javne funkcije, pooblastil in drugih pristojnosti v nasprotju z zakonom ter pravno dopustnimi cilji, s tem pa so tudi v nasprotju z minimalnimi standardi integritete javnega funkcionarja," so sporočili na komisiji. Znake korupcije sta v tem primeru izpolnila še Sašo Peče in Leopold Donko.

Še več korupcije
Komisija je med drugim kot koruptivno izpostavilo tudi posredovanje pri imenovanju Dušanke Jurenec za prokuristko družbe Farmadent, ki je s tem pridobila premoženjsko korist za 9.899,91 evra bruto plače za vsak mesec opravljanja prokure. Dušanka Jurenec je pred prihodom v Farmadent je opravljala delo vodje kabineta župana Mestne občine Maribor Franca Kanglerja, izkušenj z vodenjem družb pa ni imela, so dejali v komisiji in dodali, da jo je Kangler na mesto prokuristke predlagal brez pravne podlage.

Dušanko Jurenec je za prokuristko sicer imenoval svet Javnega zdravstvenega zavoda Mariborske lekarne Maribor, ki je pri tem izražal voljo svojega ustanovitelja, Mestne občine Maribor, ki jo predstavlja župan, so izpostavili v komisiji. Dušanka Jurenec je bila prej vodja Kanglerjevega kabineta, to delo pa je vezano na osebno zaupanje župana.

Za komisijo je to vir problema: "Osebno zaupanje po mnenju komisije pomeni socialno vez, ki je po svoji kvaliteti nad običajnim zaupanjem med funkcionarjem in običajnim zaposlenim v organu lokalne samouprave že zato, ker takšni zaposleni opravljajo dela in izvršujejo pooblastila, ki gredo županu osebno, in župan zanje tudi odgovarja. Takšno razmerje med županom in nekdanjo vodjo kabineta ob dejstvu, da jo je predlagal za prokuristko, po mnenju komisije ustreza zakonskemu opisu nasprotja interesov."

Komisija je ugotovila, da je "župan Mestne občine Maribor s tem, ko je predlagal Dušanko Jurenec za prokuristko v Farmadentu, izpolnil znake koruptivnega ravnanja, saj se ni izognil, kot je bil dolžan, nasprotju interesov in je prokuristki omogočil korist v obliki zaposlitve. Župan Franc Kangler je svojo funkcijo uporabil za to, da je Dušanki Jurenec, s katero je v osebnih odnosih, omogočil materialno korist v višini cca. 10.000 evrov mesečno, kolikor znaša bruto plačilo za prokurista v Farmadentu."

Vse je povezano
Po odhodu Dušanke Jurenec iz kabineta župana v Farmadent je njeno mesto zasedla Anja Kolšek, sicer hči odvetnika Zvonka Kolška. To je pa že ime, povezano z novo korupcijo. Kanglerju komisija očita, da je "v nasprotju z dolžnostjo izogibanja nasprotju interesov posredoval in dosegel sklenitev pogodbe med družbo Farmadent, d. o. o., in odvetnikom Zvonkom Kolškom, ki je s tem pridobil premoženjsko in nepremoženjsko korist pri opravljanju storitev pravnega svetovanja ter zastopanja omenjene družbe".

Direktor Farmadenta Leopold Donko je komisiji navedel, da je bila pogodba sklenjena na podlagi predloga oziroma pritiska župana Kanglerja. Kolšek sicer pravi, da je neposredna pobuda prišla od Donka oziroma njegove sorodnice, a komisija verjame Donku.

Kolšek daje pravne storitve tudi drugim družbam v posredni ali neposredni lasti Mestne občine Maribor. Farmadent je Kolšku plačeval mesečni pavšal v višini 800 evrov brez DDV-ja. Donko je dejal, da je Farmadent v vsem času poslovnega odnosa z odvetnikom samo enkrat potreboval njegove storitve. Farmadent je Kolšku skupno izplačal 24.000 evrov v obdobju od februarja 2009 do maja 2011, je ugotovila komisija.

Komisija je izpostavila še en podatek, in sicer, da je odvetnik Zvonko Kolšek kot edini mariborski odvetnik prispeval donacijo k županovi humanitarni akciji »Darujmo s srcem«, kot izhaja iz seznama donatorjev, objavljenega na spletnih straneh Mestne občine Maribor.

Komisija je ugotovila, da je vez med županom Francem Kanglerjem in odvetnikom Zvonkom Kolškom več kot samo poslovna. "Glede na vse navedeno komisija zaključuje, da je župan Franc Kangler uporabil svojo funkcijo za zagotavljanje premoženjske koristi osebi, s katero je v zasebnem razmerju, kar je primer klientelizma."

Kangler "urejal" posojila
Komisija mariborskemu županu očita tudi, da je v nasprotju s svojimi pooblastili in dolžnostmi posredoval in dosegel sklenitev posojilne pogodbe med družbo Farmadent, d. o. o., in družbo Tele 59, d. o. o., v višini 100.000,00 evrov. Tele 59 je v lasti Janeza Ujčiča, občinskega funkcionarja, zdaj pa državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše.

To, da je Kangler po ugotovitvah komisije pobudnik sklepanja poslov, pomeni, da se je neposredno in netransparentno vmešal v poslovanje družbe, za kar ni imel pristojnosti. "Gre za kredit, ki do konca avgusta 2012 še vedno ni bil vrnjen, del pa je bil poplačan s kompenzacijo. Glede na vse znane podatke komisija posel ocenjuje kot delegiran in tvegan," so zapisali v komisiji.

Iz komisije na tožilstvo
Komisija bo pričujoče ugotovitve s pripadajočo dokumentacijo posredovala pristojnemu državnemu tožilstvu zaradi suma storitve več kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti.

Mariborski župan je prepričan o svoji nedolžnosti

Omenjena ravnanja Franca Kanglerja predstavljajo ponavljajočo in sistematično uporabo oziroma zlorabo javne funkcije, pooblastil in drugih pristojnosti v nasprotju z zakonom ter pravno dopustnimi cilji, s tem pa so tudi v nasprotju z minimalnimi standardi integritete javnega funkcionarja.

Ugotovitev protikorupcijske komisije
Protikorupcijska komisija nad Kanglerja
Po protikorupcijski komisiji nad Kanglerja še Žerjav