Afera Patria dobiva nova in nova poglavja. Foto: MMC RTV SLO
Afera Patria dobiva nova in nova poglavja. Foto: MMC RTV SLO
Resnica o Patrii
Okrožno državno tožilstvo je zavrnilo predloge za začetek kazenskega pregona treh sodelujočih v oddaji finskega novinarja Magnusa Berglunda, ne pa tudi zoper slednjega. Foto: MMC RTV SLO

Nina Zidar Klemenčič iz odvetniške pisarne Zidar & Klemenčič pojasnjuje, da so z državnega tožilstva februarja prejeli le sklepe, s katerimi je okrožno državno tožilstvo zavrnilo predloge za začetek kazenskega pregona Milana Švajgerja, Bojana Potočnika in Draga Kosa, ne pa tudi sklepa, s katerim bi državno tožilstvo zavrnilo predlog pregona Magnusa Berglunda.

Janša nad Berglunda tudi zasebno
Kot tudi navaja odvetnica opozicijskega prvaka Janeza Janše, je tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo Berglunda zaradi dveh kaznivih dejanj žaljive obdolžitve, kar so tudi pričakovali. Berglund je bil namreč tisti, "ki je nesporno, neposredno in v brezpogojni obliki oškodovanca Janeza Janšo obdolžil resnih kaznivih dejanj", so zapisali v odvetniški pisarni in dodali, da je predsednik SDS-a zoper novinarja in avtorja oddaje Resnica o Patrii vložil tudi civilno tožbo.

Spomnimo, da so v poslanski skupini Zaresa v torek povedali, da imajo informacijo, da je državna tožilka zavrgla Janševe predloge za kazenski pregon Švajgerja, Potočnika in Kosa, a tudi Berglunda, nekdanjega premierja pa napotila na zasebni pregon. Sklepi naj bi bili poslani tudi njegovi pooblaščenki in odvetnici.

Zares: Vodja okrožnega tožilstva sama prevzela pregon novinarja
Takoj nato naj bi se v zadevo vmešala vodja okrožnega državnega tožilstva, ki naj bi že
rešene zadeve znova prekvalificirala v še nekončane zadeve. V Zaresu so dejali, da naj bi omenjena sama prevzela pregon zoper Berglunda.