Zidar je na čelu SCT-ja že 33 let, prek povezanih podjetij pa naj bi imel v lasti kar 75-odstotni delež podjetja. Foto: MMC RTV SLO
Zidar je na čelu SCT-ja že 33 let, prek povezanih podjetij pa naj bi imel v lasti kar 75-odstotni delež podjetja. Foto: MMC RTV SLO
Zlasti SCT naj bi bil vpleten v še več sumljivih poslov, med drugim v zvezi z mešetarjenjem z zemljišči na Obali. Foto: RTV SLO

Tako je za komercialno televizijo POP TV komentiral očitke, da naj bi podkupil uradno osebo in dodal, da ni nikoli storil ničesar nezakonitega. Hkrati je izrazil zaskrbljenost za delavce SCT-ja in njihove družine. "Počutim se slabo, moje zdravstveno stanje ni najboljše," je opisal svoje počutje.

Na komentarje, da gre pri njegovem pridržanju za dokazovanje politične moči aktualne oblasti, je odgovoril: "Ko sem odhajal od doma v Ljubljano, me je oče prosil: Za boga, moj sin, nikoli se ne ukvarjaj s politiko, kajti zaradi politike sem že jaz dvojno stradal."

Na vprašanje, ali se ima za tajkuna, pa je odgovoril: "Če menite, da sem tajkun pri 55 letih delovne dobe v dveh izmenah, to pomeni 110 let, potem bi se vprašal: Če sem jaz tajkun, kako so pa tisti tajkuni, ki so v štirih ali osmih letih zaslužili več kot jaz v 110 letih?"
V torek ga je policija pridržala in na njegovem domu ter delovnem mestu opravila preiskavo. Skupaj s še sedmimi ljudmi, povezanimi z gradbeništvom, je osumljen kaznivega dejanja.

Širitev afere?
Afera naj bi se po nekaterih neuradnih napovedih kmalu razširila še na posle, ki niso povezani z graditvijo letališkega kontrolnega stolpa.

Pri tem naj bi šlo predvsem za vpletenost SCT-ja v mešetarjenje z zemljišči na Obali, poleg tega pa naj bi po neuradnih informacijah nova afera izbruhnila še pri enem od najnovejših projektov v okviru javno-zasebnega partnerstva, kjer naj bi bil izvajalec del po dogovoru s konkurenco znan že pred koncem javnega razpisa.

Policija je že na začetku preiskave potrdila, da poleg sprejemanja in dajanja podkupnin obstaja tudi sum na druga kazniva dejanja, mediji pa so med tednom v zvezi s tem namigovali predvsem na davčne nepravilnosti.

Koliko bi prihranili pri nižjem stolpu?
Kot je znano, pa je poslanec Matej Lahovnik izrazil dvom v zvezi s tem, ali letališče Jožeta Pučnika sploh potrebuje tako visok kontrolni stolp. Pri tem bi bilo smiselno, da pride do revizije celotnega projekta, je še poudaril poslanec Zaresa.

Večina osumljencev se brani s prostosti
Vodilni treh gradbenih podjetij za zdaj ostajajo na prostosti, enomesečni pripor pa je odrejen za Tomaža Žiberta s Kontrole zračnega prometa. Medtem še ni znana usoda Srečka Janše, direktorja Kontrole zračnega prometa, ki ga je minister za promet Radovan Žerjav pozval k odstopu, podporo pa so mu izrekli zaposleni, ki so opozorili, da direktor ne more biti odgovoren za kazniva dejanja posameznikov.