Globa za neustrezno opremljenost bo znašala med 120 in 400 evri, za pravne osebe pa med 1.200 in 4.000 evri. Foto: EPA
Globa za neustrezno opremljenost bo znašala med 120 in 400 evri, za pravne osebe pa med 1.200 in 4.000 evri. Foto: EPA
Sneg na cesti
Sneg ponavadi povzroči velike težave v prometu, toda vzdrževalci zagotavljajo, da so letos pripravljeni. Foto: MMC RTV SLO
Cestne službe so pripravljene

V primeru neustrezne opremljenosti bodo možje v modrem ukrepali v skladu z zakonom in okoliščinami. Med temi je Deželak omenil vremenske razmere in kraj, kjer bo preverjanje opravljeno (ponekod se zimske razmere pričakujejo prej kot drugod).

Kršitev vas bo stala najmanj 120 evrov
Globa za neustrezno opremljenost vozila bo znašala 120 evrov, če bo zaradi pomanjkljive opreme nastal zastoj, pa 400 evrov. Za pravne osebe bodo kazni desetkrat višje.

Kot opozarjajo policisti, morajo vozniki pred vožnjo zagotoviti, da na vozilih ni snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila. Očistiti je treba stekla in vzvratna ogledala.

Za zimsko opremo sicer štejejo zimske pnevmatike, vozilo pa je lahko opremljeno tudi z letnimi, toda v tem primeru mora imeti voznik verige vsaj za pogonsko os. Poleg tega morajo imeti pnevmatike, ne glede na to, ali so zimske ali letne, dovolj globok profil (vsaj 3 milimetre).

Nas bo sneg presenetil?
Tudi upravljalci in vdrževalci cest medtem zagotavljajo, da so na zimsko sezono pripravljeni. Na direkciji za ceste bodo zagotovili redno zimsko dežurstvo vzdrževalcev cest po vsej Sloveniji, pričakujemo pa lahko tudi kamere za nadzor prometa in obeščanje javnosti.

Dolžina vzdrževanih javnih cest je okoli 5.900 kilometrov, razdeljene pa so v dve kategoriji, in sicer na glavne in pomembne regionalne ceste ter ostale regionalne ceste. Glede tovornih vozil, ki sedaj neovirano prihajajo v Slovenijo, saj na mednarodnih mejnih prehodih ni več kontrol prometa, pa se že sklepajo dogovori o izločanju tovornih vozil s sosednjimi državami.

M. N./E. S.

Cestne službe so pripravljene