Kot zasebniki bi zobozdravniki lahko bolj funkcionalno opremili ordinacije. Foto: RTV SLO
Kot zasebniki bi zobozdravniki lahko bolj funkcionalno opremili ordinacije. Foto: RTV SLO
Trenutno se v zobozdravstvu uporabljajo najcenejši materiali. Foto: RTV SLO

Vzrokov za odhod je več. Zobozdravniki niso zadovoljni z organiziranostjo zobozdravstva v ljubljanskem zdravstvenem domu. Menijo pa tudi, da bi s pridobitvijo koncesije kot zasebniki svojim bolnikom lahko nudili kakovostnejše materiale in storitve. Trenutno namreč zobozdravniki uporabljajo ene najcenejših materialov, s katerimi po njihovih besedah ne morejo oskrbovati bolnikov tako, kot bi si želeli.

Sistem koncesionarstva namreč omogoča, da bolnik sam izbira o kakovosti materialov. Vloge za pridobitev koncesije je vložilo 68 od več kot 100 zobozdravnikov, kdo od njih jo bo prejel, pa bo odločal MOL prek javnega razpisa.

Z odhodom zobozdravnikov med zasebnike bi se spremenil le nosilec koncesije, šlo bi za prenos iz ZDL-ja na posameznega zobozdravnika. Zobozdravniki, ki bi pridobili koncesijo, nameravajo najeti prostore ZDL-ja in sodelovati v sistemu dežurne službe, ki je plačana v okviru MOL-a. Koncesionarstvo bi jim omogočalo tudi več izobraževanja, večjo samostojnost pri delu in odločitvah, nakupu opreme in organizaciji dela.

Z namero zobozdravnikov se strinjata tudi predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Vladislav Pegan in minister za zdravje Andrej Bručan.