Izplačilo 13. plače je boljše kot izplačilo božičnice, saj se 13. plača upošteva pri izračunu pokojninske osnove. Foto: MMC RTV SLO
Izplačilo 13. plače je boljše kot izplačilo božičnice, saj se 13. plača upošteva pri izračunu pokojninske osnove. Foto: MMC RTV SLO

Delodajalci naj v primerih, ko to določajo kolektivne pogodbe ali posebni dogovori med sindikatom in vodstvom podjetja, zagotovijo izplačilo božičnice. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je dejal, da sindikat poziva k izplačilu, ker razmere to dopuščajo, kljub krizi v nekaterih podjetjih, medtem ko je v mnogih produktivnost visoka in je prav, da so delavci deležni dobička.

Kolektivne pogodbe 13. plačo opredeljujejo kot tisti del plače, ki se izplača na podlagi uspešnosti poslovanja. 13. plača se upošteva pri izračunu pokojninske osnove, nanjo se obračunajo akontacija dohodnine, prispevki za socialno varnost, letos pa tudi davek na izplačane plače.

Kot je pojasnil izvršni sekretar za ekonomsko področje pri ZSSS Ladislav Rožič, pa je božičnica nagrada zaposlenim in je diskrecijska pravica delodajalca. Ker se razume kot nagrada, pa se ne upošteva v pokojninski osnovi in se obravnava kot drugi prejemek.

Delež delavcev v Sloveniji, ki prejemajo 13. plačo, se sicer povečuje. Leta 2005 jo je prejelo 21,6 odstotka zaposlenih in je v povprečju znašala 620 evrov bruto. Leto pozneje je 13. plačo prejelo 24,7 odstotka zaposlenih, v povprečju pa je znašala 635 evrov, lani pa je 13. plačo prejelo 30,3 odstotka zaposlenih. Znašala je 716 evrov bruto. Leta 2005 so skupni dobički podjetji znašali 1,8 milijarde evrov, leto pozneje 2,6 milijarde evrov, lani pa 3,4 milijarde evrov.

A. M.