Melita Župevc meni, da je treba poročilo zavrniti. Foto: BoBo
Melita Župevc meni, da je treba poročilo zavrniti. Foto: BoBo

Poslanke in poslanci so končali obravnavo poročila komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb za leto 2010. V sklepih poročila je med drugim navedeno, da aktualna oblast parlamentarnega nadzora ne sprejema kot enega izmed mehanizmov za preprečevanje ter odkrivanje nepravilnosti in anomalij, ampak kot nepotrebno motnjo.

Oblast si je po navedbah v poročilu "v celoti politično podredila policijo in Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova), parlamentarni nadzor je zanjo moteč in nepotreben".

Komisija kot tiskovni predstavnik
Kot je med obravnavo na današnji seji DZ-ja dejala poslanka SD-ja Melita Župevc, je treba ugotovitve iz poročila zavrniti. Med drugim je opozorila, da je komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v zadnjih tednih opravljala "delo tiskovnega predstavnika" tistih, ki so se znašli v policijskih postopkih.

Poslanec SDS-a Zvonko Černač, sicer pa predsednik komisije, je na drugi strani poudaril, da so bila nadzorovane službe v preteklih letih "grobo zlorabljene". Izpostavil je, da so se v spornih policijskih preiskavah pojavljali podobni vzorci, kot so medijska odmevnost, nesorazmernost ukrepov in trhle podlage glede sumov kaznivih dejanj.