Predlog zakona zdaj roma v državni zbor. Foto: MMC RTV SLO
Predlog zakona zdaj roma v državni zbor. Foto: MMC RTV SLO

Zver obenem zavrača trditve, da naj bi bil zakon o dijaški prehrani le predvolilni "bonbon". Kot pravi, si je SDS ves čas, ne le v štirih letih v vladi, prizdeval za ureditev tega vprašanja, saj naj bi bili srednješolci v mandatih liberalnodemokratskih vlad zanemarjena populacija. Brezplačen topel obrok Zver razume kot univerzalno socialno pravico, poleg tega pa otroke po njegovih besedah na ta način vzgajajo v duhu zdravega prehranjevanja in jih odvračajo od hitre prehrane.

"Prejšnja vlada je dajala, ta pa jemlje, in to otrokom," trdi nekdanji minister za šolstvo in sedanji evropski poslanec. Kot meni, je predlog zakona o šolski prehrani, ki ga je vlada sprejela v četrtek, izrazito nesocialen, saj država za prehrano posameznega dijaka na leto prispeva 500 evrov, ta znesek pa bo zdaj za tretjino nižji.

Brezplačen obrok za 38 odstotkov dijakov
Kot je znano, predlog zakona o šolski prehrani predvideva ukinitev subvencije toplega obroka za vse dijake. Ti naj bi bili po novem razdeljeni v tri razrede; za okoli 38 odstotkov bi bil topel obrok še naprej brezplačen, preostali dve skupini pa bi plačevali 16 oziroma devet evrov na mesec. Obenem se bodo subvencije razširile tudi na osnovne šole.