Kristjan Čeh izpolniti še zadnji veliki cilj v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Kristjan Čeh izpolniti še zadnji veliki cilj v letošnji sezoni. Foto: Reuters

Evropski prvak in svetovni podprvak Čeh je dobil predzadnjo tekmo sezone v Zagrebu s 67,95 metra. S tem je premagal tudi dva dobitnika medalj na olimpijskih igrah. Tretji je bil dobitnik bronaste kolajne Matthew Denny (66,99 m), šele četrti pa presenetljivi olimpijski zmagovalec Roje Stona (65,98 m).

"Zdaj me čaka še finale Diamantne lige. Želim si, da bi tudi na tej tretji največji tekmi sezone, za olimpijskimi igrami in evropskim prvenstvom, ponovno nastopil zelo dobro," si je zaželel Čeh, ki je v Bruselj prišel s četrtim mestom v točkovanju, a zmagovalec bo tisti, ki bo prvi na finalni tekmi v petek.

Lia Apostolovski je na mitingu v Zürichu zasedla šesto mesto z 1,89 metra in si s tem zagotovila finale. "To je bil tudi moj cilj. Zanj sem garala vso sezono in je neka nagrada za celotno delo letos. Težko je bilo, le šesterica bo nastopila v finalu, sploh v primerjavi z drugimi disciplinami, kjer je precej več mest," je dejala Apostolovski.

Po odpovedih v finalu Neja Filipič
Filipič je bila precej oddaljena od finala, saj je bila po štirih diamantnih tekmah, ki so bile letos v troskoku, v seštevku 11. A je s štirimi točkami, ki jih je dobila za sedmi mesti v Stockholmu in Monte Carlu, le štiri točke zaostajala za šestim mestom. Odpovedi so ji prinesle finale, pred katerim je zadnjič tekmovala v Slovenj Gradcu 8. septembra, ko je na ekipnem državnem prvenstvu znova presegla 14 m in s 14,21 m potrdila, da je tudi na koncu sezone v solidni formi.

V finalu bo tako kot lani tako nastopila trojica Slovencev v boju za diamantno zmago. Lani je poleg Čehovega boja za prvo mesto Tina Šutej z državnim rekordom na prostem in drugim mestom izboljšala predlansko tretje mesto. Državna rekorderka Maruša Mišmaš Zrimšek je bila s svojim drugim dosežkom kariere v teku na 3000 m zapreke šesta. Omenjeni tekmovalki sta imeli letos obilo težav s poškodbami, Mišmaš Zrimšek sploh ni tekmovala.

Maja Mihalinec Zidar bo nastopila zunaj tekmovalnega sporeda
Četrta slovenska predstavnica v evropski prestolnici Maja Mihalinec Zidar bo zunaj diamantnega točkovanja nastopila med posebej povabljenimi tekmovalkami v teku na 200 m drugi dan finala v soboto.

Zmaga prinaša 27.200 evrov
Letošnja Diamantna liga se je v sezoni olimpijskih iger in evropskega prvenstva začela že 20. aprila v kitajskem Šjamenu, s petnajstim mitingom se bo končala v Bruslju. Zmaga v finalu prinaša poleg posebnega pokala še 27.200 evrov. To je trikrat več kot na siceršnjih mitingih serije. Denarne nagrade bodo dobili tudi drugi udeleženci zaključne tekme.