Osebni rekord Kristjana Čeha je 71,86 metra iz junija lani. Foto: Reuters
Osebni rekord Kristjana Čeha je 71,86 metra iz junija lani. Foto: Reuters

Najboljši slovenski atlet zadnjega obdobja je pretekli teden v Bruslju na finalu Diamantne lige končal sezono. Tokrat z devetimi zmagami in novo medaljo na največjih tekmovanjih, saj je junija v Rimu postal evropski prvak. Statistika je znova zavidljiva, vendar je leto prineslo tudi nekaj težkih trenutkov.

Sorodna novica Čeh za 90 cm zgrešil bron, presenetljivi olimpijski prvak Jamajčan Stona

V prijetnem okolju domačega Ptuja, ki še vedno ostaja njegov prvi dom, je v pogovoru za TV Slovenija priznal, da je bila sezona predvsem v znamenju iskanja prave tehnike meta. Tudi zato njegov disk ni dosegal daljav iz preteklosti.

"Mogoče smo preveč iskali detajle in nisem naredil toliko težkih metov. Da bi šel le na tekmo in težko odmetal ter bi bilo to to. Vedno sem iskal neki občutek in tehniko. Mogoče je tudi tu nekaj zmanjkalo. Ampak na koncu smo stisnili najboljše, kar smo lahko. Na olimpijskih igrah sem bil fizično v najboljši formi sezone," je povedal.

"Vem, da imam v sebi še dosti več"

Še vedno vrhunsko 4. mesto v Parizu je precej bolelo. Še vedno je tudi četrto leto zapored dosegel 70 metrov, četudi le enkrat. Ta daljava nikoli ni samoumevna.

"Med sezono sem se včasih tudi sam spraševal, zakaj ne gre še dlje. Vsako leto želiš več in več in več. Ampak moramo razumeti, da nekje je limit, nekje so meje. Toda vem, da to še niso moje meje, da imam v sebi še dosti več."

Sorodna novica Alekna izboljšal 38 let star svetovni rekord v metu diska

Priprave v Estoniji, na Tenerifu in v ZDA

Motiviran tako pogleduje proti novi sezoni in z žarom v očeh že razmišlja o novih izzivih. Prve priprave ga čakajo v Estoniji, januarja bo odšel na Tenerife, aprila pa v Združene države Amerike.

S posebnim namenom, saj bi se rad udeležil tekme v Ramoni v Oklahomi, na vetrovno zelo ugodnem metališču, kjer je letos s svetovnim rekordom navdušil Alekna.

"Večina metalcev, ki so tam tekmovali, je dosegla nore daljave. Vemo, da veter pomaga disku, kajti disk je aerodinamičen in mu veter lahko pribije veliko metrov. Lahko pa tudi izgubi dosti metrov. Odvisno, kakšen metalec si, kako ti ustreza veter. Poskusili bomo. Tam bomo naredili tudi priprave, saj se moraš navaditi na veter, da veš, kako spustiti disk. In potem bomo nastopili tudi na nekaj tekmah."

Alekna je aprila v peti seriji tekme v Ramoni s 74,35 metra za 27 cm izboljšal najstarejši rekord v moški atletiki, ki ga je 6. junija 1986 v Neubrandenburgu postavil Nemec Jürgen Schult.

Čehov osebni rekord je 71,86 metra iz junija lani, dosegel ga je v estonskem mestu Johvi.

Kristjan Čeh bo preizkusil disk v Oklahomi, kjer je Alekna postavil svetovni rekord