Armand Duplantis je v zadnjih treh sezonah razred zase v skoku s palico. Foto: EPA
Armand Duplantis je v zadnjih treh sezonah razred zase v skoku s palico. Foto: EPA

"Mislim, da sem 6,19 m skušal preskočiti že petdesetkrat. Neuspešno. Končno je napočil čas tudi za to. Še nikoli v življenju mi kakšna višina ni povzročala toliko težav. Zato se danes počutim še toliko bolje. Težko sem se boril s to letvico zadnji dve leti. Zelo sem vesel," je po rekordu povedal Duplantis.

22-letni Šved je pred dvema letoma najprej postavil rekord 8. februarja v Torunju na Poljskem, ko je zmogel višino 6,17 m in je tedaj za centimeter izboljšal svetovni rekord Francoza Renauda Lavillenieja, dosežen februarja 2014.

Duplantis je na svetovno prizorišče stopil pred štirimi leti, ko je bil zlat na evropskem prvenstvu v Berlinu s 6,05 m. Na svetovnem prvenstvu v Dohi leta 2019 je dobil srebrno medaljo.

Robert Renner je bil drugi v Beogradu s 5,31 m, na 5,46 m pa je bil trikrat neuspešen. Renner je imel zdravstvene težave že pred sobotno tekmo v Carigradu. "Še vedno sem imel želodčne težave in nisem bil sposoben skakati nas višji ravni. A kljub temu z izidom nisem zadovoljen. Vesel pa sem, da sem videl svetovni rekord in sem zaostal le za Duplantisom," je pojasnil Renner.

Anita Horvat še nima norme za SP
Anita Horvat je bila najboljša na 400 metrov, s 53,07 pa je znova za malo zgrešila normo za dvoransko SP (52,90). Lia Apostolovski je bila druga v skoku v višino in je z 1,90 postavila osebni rekord.

"Moj tek je bil soliden. Sem bila zelo konstantna v tej zimi, tudi moj zadnji tek je bil v povprečju prejšnjih izidov. Žal se mi ni uspelo uvrstiti na dvoransko SP. Bom pa zato imela več časa za priprave za poletno sezono," je povedala Horvatova.

Neja Filipič, ki ima že normo za SP v troskoku, je v skoku v daljino zasedla tretje mesto z dobrim izidom 6,60 metra. Jerneja Smonkar je bila druga na 800 m z 2:05,27. Agata Zupin je bila tretja na 400 m in je po štirih letih popravila osebni rekord (53,40), Joni Tomičič Prezelj je tretje mesto dosegla na 60 m ovire, a je bila z 8,49 sekunde precej za prvouvrščenima. Lovro Mesec Košir je imel četrti čas na 400 (47,28).