Robert Renner je prvi slovenski finalist na 23. evropskem prvenstvu v atletiki. Foto: Reuters
Robert Renner je prvi slovenski finalist na 23. evropskem prvenstvu v atletiki. Foto: Reuters
Maja Mihalinec
Balkanska šprinterska prvakinja Maja Mihalinec je za tri stotinke ostala brez finala. Foto: www.alesfevzer.com
Polfinalni nastop Maje Mihalinec

Renner je v uvodnem poskusu preskočil 535 cm, nato pa v drugem še 550 cm. To višino je zmoglo le 10 tekmovalcev, kar je pomenilo, da je Renner v finalu, čeprav je bila norma 565 cm.

Le 89 cm za normo za olimpijske igre
Nepričakovano se je v finale uvrstila komaj 19-letna debitantka na velikih tekmovanjih Veronika Domjan. Za podvig je najstnica iz Zavrča poskrbela z državnim rekordom, ko je v zadnji, tretji kvalifikacijski seriji vrgla disk 60,11 m in presegla kvalifikacijsko normo 60 metrov. V četrtkov finale petnajsterice se je Domjanova uvrstila z devetim izidom. Za 56 centimetrov je 19-letnica izboljšala svoj prejšnji državni rekord, 59,55 m, ki ga je postavila na slovenskem pokalu 4. junija v Novi Gorici. Obenem je le za 89 cm zgrešila olimpijsko normo.

Mihalinčeva za las prekratka
Maja Mihalinec je finale na 200 m zgrešila za tri stotinke. Slovenska državna prvakinja je v polfinalu tekla 23,17 in zasedla končno 10. mesto. 26-letnica iz Mozirja je v dopoldanskih kvalifikacijah zmagala v svoji skupini in s časom 23,01 postavila tudi osebni rekord. V polfinalu je tekla tudi Sabina Veit, ki je s 23,72 zasedla zadnje mesto v svoji skupini. Dopoldne je tekla 23,47 in se v polfinale uvrstila po času.

Mihalinčeva največ izgubila v zadnjih 20 m
"Osem deklet prišlo na start spočitih, ker jim ni bilo treba v kvalifikacije. Mislim, da je to precej večja prednost, kot doping, in sama nisem za tako pravilo, ki favorizira nekaj najhitrejših v sezoni. Prvič sem tekla v enem dnevu na 200 m oba teka na vso moč, običajno v prvem teku ni treba. Oba moja današnja teka sta bila dobra. Tudi v polfinalu sem začela dobro prvih 100 m, v zadnjih dvajsetih m pa se je poznal tek izpred štirih ur in tam sem največ izgubila; noge so ostale preveč zadaj, ker ni bilo več moči. Nisem razočarana, ker sem si želela med 12 in to je moja daleč najboljša uvrstitev na EP. V četrtek imam še nastop na 100 m, moram se dobro regenerirati in želim doseči olimpijsko normo tudi za 100 m," je menila Mihalinčeva.

Matija Kranjec je v popoldanskem delu kopje vrgel 79,56, meter in pol manj od svojega najboljšega letošnjega izida, in ni prišel v finale. Izpadla je tudi Neja Filipič, ki je v skoku v daljino skočila 624 cm. Za svojim letošnjim najboljšim skokom je zaostala za 27 cm.

Napredovali tudi Tomičeva in Černjulova

Dopoldne se je v ženskem teku na 100 m z ovirami Marina Tomič po času uvrstila v enega izmed treh polfinalnih tekov. S 13,18 je 33-letna šprinterka v predtekmovalni skupini 4 zasedla tretje mesto, a je napredovala v polfinale kot srečna poraženka.

Prva med 19 slovenskimi atleti je v kvalifikacijah skoka v višino nastopila Maruša Černjul. Preskočila je 1,89 m, za kar pa je 24-letnica potrebovala dva skoka, a se vseeno kot zadnja, 12., skakalka uvrstila v finale. Izmed slovenskih atletinj je v dopoldanskih kvalifikacijah nastop končala le slovenska rekorderka v metu kladiva Barbara Špiler, ki je bila 20. (65,56 m).

Luki Janežiču v teku na 400 m ni bilo potrebno v kvalifikacije in bo v četrtek nastopil neposredno v polfinalu.

Prvo zlato v Turčijo
Prvi dan so podelili medalje v teku na 10.000 m za ženske. Zlato je osvojila Yasemin Can iz Turčije (31:12,86), srebro Portugalka Dulce Felix in bron Norvežanka Karoline Bjerkeli Grövdal.

Brez Rusije v Amsterdamu
Amsterdam je zadnji preizkus za evropske atlete pred Riom, EP 2016 pa tudi že ponuja prikaz, kakšna je evropska atletika brez prve velesile Rusije, ki je zaradi dopinških škandalov suspendirana tako z evropskega prvenstva kot olimpijskih iger.

Polfinalni nastop Maje Mihalinec