Zlata medalja v atletiki, kjer je konkurenca izjemno huda, je neprecenljiva, zato smo Slovenci lahko ponosni, da imamo takšen up, kot je Barbara Špiler. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Zlata medalja v atletiki, kjer je konkurenca izjemno huda, je neprecenljiva, zato smo Slovenci lahko ponosni, da imamo takšen up, kot je Barbara Špiler. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Igor Topole in Boris Mikuž
Vodja slovenske reprezentance Igor Topole (levo) je preteklo prvenstvo razumljivo ocenil kot izjemno uspešno in izpostavil, da se je vrh še razširil. Kot primer je navedel atleta iz neznane Grenada, ki je na 400 metrov, po njegovih besedah, pohodil konkurenco. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Spoznajte zlati up slovenske atletike

Na novinarski konferenci se je predstavila slovenska odprava, ki ji je v Bressanoneju v Italiji prvič uspelo osvojiti zlato medaljo, odmevni pa sta tudi še dve finalni uvrstitvi. "Čeprav smo stanovali v samostanu, je bilo vse bolje kot pred dvema letoma v Ostravi. Tako po organizacijski plati kot po uspehu, saj sem zmagala," je bila zadovoljna 17-letna Barbara Špiler, ki prihaja iz vasice Cundrovec, nekaj kilometrov stran od Brežic. Kot je povedala za MMC, obiskuje ekonomsko šolo v Brežicah, kjer imajo za njeno kariero seveda veliko posluha.

Članica kluba Fit Brežice je imela v četrtek lepo podporo s tribun, saj je v Bressanone odpotoval poln avtobus njenih pavijačev, predvsem iz Cundrovca in Bukoška. Njen trener je Vladimir Kevo, ki je tudi trener Primoža Kozmusa: "Bila je velika favoritinja, za še dodatni psihični pritisk pa je poskrbelo še 50 navijačev iz Brežic. Kvalifikacije je opravila brez težav, pred finalom pa se je ulilo in v krogu za izmet je bilo nekaj centimetrov vode. Vse to pa je ni oviralo in je upravičila zaupanje."


Zmagali ste s svojim najslabšim letošnjim dosežkom. Očitno lahko tudi tako premagate konkurenco!
Res je, da je bil to moj najslabši rezultat. Bila sem kar malo žalostna, da ni šlo čez 60 metrov, ampak zaradi slabega vremena je to vseeno dober dosežek.

Imeli ste tudi lepo podporo s tribun. Kako to, da imate kar navijaško skupino?
Ne vem, kar zberejo se, moja vas in sosednja. Takoj ko sem prišla domov, so se zbrali ljudje v vasi Cundrovec, naslednji dan je bil tudi uradni sprejem, prišli so iz moje vasi, iz Bukoška in drugod.

Pri treningih vam pomaga tudi Primož Kozmus. Koliko pomenijo njegovi nasveti?
Predvsem je velika čast, da lahko treniraš z olimpijskim prvakom, ki mi zelo pomaga z nasveti.

Kje so še pomanjkljivosti v tehniki?
V tehniki in posebej v moči. To moram še izboljšati.

Koliko ste visoki?
185 cm, kar je prednost pred konkurenco.

Kaj ste želeli še trenirati v mladosti?
Od 1. do 3. razreda sem bila v mnogoboju, od 4. razreda naprej pa treniram met kladiva. Drugih športov, razen atletike, ni bilo.

Na svetovnem članskem prvenstvu v atletiki vas ne bo?
Ne, grem na počitnice. Na Pašman. Tam imamo vikend.

Vaš državni rekord je 64,90 metra. Mislite, da bi ga lahko letos še izboljšali?
Mislim, da ne. Zdaj niti ne potrebujem daljših metov. Dovolj sem naredila letos.

Kam hodite v šolo in kako sošolci gledajo na vašo kariero?
V ekonomsko šolo v Brežice, grem v 3. letnik. Kadar pridem s tekmovanj z medaljo, mi pripravijo sprejem. Nazadnje je bilo tako, ko sem prišla s Tenerifov (tam je marca na evropskem pokalu v metih v konkurenci do 23 let osvojila tretje mesto, op. a.) in se je zbrala vsa šola.

Spoznajte zlati up slovenske atletike