Jolanda Čeplak se kljub vabilu ni udeležila dobro obiskane novinarske konference, tako da ni predstavila svojega videnja zaslišanja. Foto: EPA
Jolanda Čeplak se kljub vabilu ni udeležila dobro obiskane novinarske konference, tako da ni predstavila svojega videnja zaslišanja. Foto: EPA
Peter Kukovica med uvodom
Predsednik AZS-ja Peter Kukovica je sporočil sklepe antidopinške komisije. Foto: RTV SLO
Brez odločitve v primeru Čeplak
Kako postopa komisija AZS-ja

Velenjčanka jemanje eritropoetina seveda zanika in trdi, da je šlo za proceduralno napako pri samem jemanju vzorca. Priča spornemu postopku je bila tudi neimenovana prijateljica, ki je na sedežu AZS-ja pričala v korist Čeplakove.

Dodatna zaslišanja do 20. novembra
Komisija bo tako na zaslišanje poklicala človeka, ki sta vzela vzorec, izprašana pa bosta tudi biokemična strokovnjaka in zdravnik reprezentance Rastko Stok, saj je možno tudi součinkovanje različnih zdravil. Rok, do katerega morajo opraviti zaslišanje, je 20. 11. Končna odločitev o sprožitvi disciplinskega postopka mora biti znana do 18. 12. oziroma pol leta po vzemu pozitivnega vzorca, nato se lahko disciplinski postopek vleče še pol leta, nakar ima športnik še možnost pritožbe. V mnogih primerih na koncu odloča športno arbitražno razsodišče v Lozani (CAS), ki se ga kot končnega razsodnika omenja tudi v največji slovenski dopinški aferi.

Kaj se je dogajalo usodnega monaškega jutra?
"Zaslišanje je potekalo v konstruktivnem ozračju, komisija pa ni mogla izreči dokončnih sklepov, zato je predlagala dodatna zaslišanja tistih, ki so bili navzoči pri odvzemu. Na zaslišanju je bila ugotovljena tehtna domneva, da je prišlo do procesnih napak pri odvzemu vzorca, kar lahko bistveno vpliva na izid celotnega primera. Ne gre za dvom v strokovnost kontrolorjev, ampak obstaja možnost človeške napake, ki se lahko vedno pojavi. Zelo pomembno je, kako je urinski vzorec odvzet, hranjen, transportiran in obravnavan v laboratoriju. Potrebno je razčistiti, kaj se je dogajalo 18. junija ob sedmi uri zjutraj v Monaku," je podaljšanje postopka obrazložil predsednik protidopinške komisije Tadej Malovrh.

EPO odkrili na nenapovedanem obisku

Pri bronasti tekačici na 800 m z OI-ja v Atenah so EPO odkrili 18. junija letos kot del programa tarčnega testiranja zunaj tekmovanj. Na zahtevo evropske prvakinje iz leta 2002 je bil testiran tudi vzorec B, ki je potrdil rezultate vzorca A. Eritropoetin športniki od 90. let naprej jemljejo za izboljšanje vzdržljivosti in je najbolj razširjen med kolesarji in atleti, medtem ko se v zdravstvu uporablja pri zdravljanju slabokrvnosti in pri kemoterapiji.

Javnost seznanjena konec julija
"Zanikam kakršno koli jemanje nedovoljenih poživil in skušala bom dokazati svojo nedolžnost. Na svoji športni poti sem bila na številnih dopinških testih, vsi pa so bili negativni," je Čeplakova 26. julija komentirala poročanje francoskega športnega dnevnika L'Equipe o pozitivnem testu B, ko je vse skupaj tudi prišlo v javnost. Od takrat izjav ni dajala. Isti dan je prek obvestila na spletni strani atletinji izrekla začasni suspenz tudi Mednarodna atletska zveza (IAAF). Prej je lahko nastopala, čeprav je IAAF vedela za pozitivni A vzorec.

Dokazovanje nedolžnosti zelo težko
Predsednik protidopinške komisije Olimpijskega komiteja Slovenije Joško Osredkar meni, da bo dokazovanje nedolžnosti zelo težko: "Tovrstne analize se v 99 % primerov med A- in B-testi ne razlikujejo. Največ primerov ni dokazanih zaradi procesnih napak."

R. K. & T. G.

Brez odločitve v primeru Čeplak
Kako postopa komisija AZS-ja