Kristjan Čeh je znova blestel na olimpijskem stadionu v Rimu. Foto: EPA
Kristjan Čeh je znova blestel na olimpijskem stadionu v Rimu. Foto: EPA

7. junija je Čeh v Rimu postal evropski prvak, nato pa je na olimpijskih igrah v Parizu končal na četrtem mestu. Najpomembnejšo tekmo sezone je dobil Jamajčan Stona, ki je tokrat v drugi seriji vrgel 67,85 metra in bil v vodstvu vse do zadnje serije, ko je Čehu uspel najdaljši met večera na olimpijskem stadionu.

Mikolas Alekna je v peti seriji vrgel 67,68 metra, kar je bilo dovolj za tretje mesto. Avstralec Matthew Denny je končal na četrtem mestu (66,44 m), peti pa je bil svetovni prvak Daniel Stahl (65,04 m). Šved je v letošnji sezoni daleč od prave forme.

Alekna je odprl tekmo s 66,90 m in s tem vodil po prvi seriji, Čeh je vrgel le 63,77 m za peto mesto. V drugi seriji je povedel Stona s 67,85 m, Čeh je s 65,05 m izboljšal svoj uvodni dosežek, a ostal peti.

Čeh je v tretjem metu zmogel 63,87 m in ostal peti, po 65,27 m pa je v četrti seriji pridobil eno mesto. V peti seriji so Alekni namerili 67,68 m, a je ostal drugi, na tretje mesto pa je s 66,87 m napredoval Čeh in na četrto potisnil Dennyja.

V šesti seriji, ko je metala le še prva trojica, je za zaključek Stona vrgel 65,62 m, Alekna je ostal brez izida, Čeh pa je z 68,61 m dosegel pomembno zmago v boju za uvrstitev v finale šesterice na Diamantni ligi.

Čeh je rekord mitinga v italijanski prestolnici postavil 9. junija 2022, ko je zmagal s 70,72 m. Tokrat je nastopil prvič po olimpijskih igrah v Parizu. To je bila tudi zadnja tekma Diamantne lige pred finalom sezone v Bruslju, ker diska ni na programu predzadnjega mitinga te najprestižnejše serije naslednji teden v Zürichu.

V Bruslju želi preseči 70 metrov
"Zanimiva tekma, začel sem slabo, imel sem težave s krogom za izmet. Bil je prašen in je drsalo. Potem pa sem pridobival občutek za krog in sem šel lahko na polno. V peti seriji diska in meta še nisem čisto zadel, a sem skoraj vrgel 67 m. Potem pa je bil zadnji poskus res dober. Že ko sem spustil disk, sem imel dober občutek, let pa je bil tudi dober in sem že pred pristankom diska na tla vedel, da bom zmagal," je dejal Čeh po drugi zmagi na Diamantnih ligah v sezoni in deseti v karieri.

"Cilj sem izpolnil, uvrstil sem se v finale Diamantne lige z dobrim nastopom. Zdaj bom skušal znova dati vse od sebe v Bruslju in dobro tekmovati. V prejšnjih dveh letih sem šel na finalno tekmo po tem, ko sem vodil v sezoni. A to ne šteje, ker je zmagovalec finalnega mitinga tudi končni zmagovalec. Zato se bom potrudil, da zmagam. Čeprav se OI niso izšle po načrtu, pa sem v dobri formi in lahko še vedno vrežem čez 70 m," je dodal Čeh. Že 3. septembra bo nastopil na Češkem, 8. septembra pa v Zagrebu, kjer bo imel predzadnjo tekmo leta.

Tina Šutej končala na sedmem mestu
V večnem mestu je Tina Šutej v skoku s palico zasedla sedmo mesto s 4,43 metra. Šutej je 4,23 in 4,43 zmogla v prvih poskusih in je bila tedaj na čelu skupaj s Sandi Morris iz ZDA in domačinko Roberto Bruni.

Sledila je višina na 4,53 m, kjer je članica celjskega Kladivarja letvico dvakrat podrla in nazadovala na šesto mesto. Tam je ostala, ko je tudi tretjič podrla letvico, v nadaljevanju pa jo je prehitela še ena tekmovalka.