Justin Gatlin (levo) je olimpijskemu zlatu dodal še naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA
Justin Gatlin (levo) je olimpijskemu zlatu dodal še naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA
Carolina Klüft in Eunice Barber
Veliki tekmici Carolina Klüft in Eunice Barber sta si znali športno čestitati. Foto: EPA
Trecia Smith
Trecia Smith je gladko preskočila vse tekmice. Foto: EPA

23-letni Američan ob odsotnosti Jamajčana, ki ga ne bo niti v štafeti, v Helsinkih ni imel prave konkurence in je olimpijskemu zlatu dodal še naslov svetovnega prvaka.

S časom 9,88 je za 17 stotink sekunde, kar je največja razlika v zgodovini svetovnih prvenstev, prehitel Michaela Fraterja in branilca naslova iz Pariza Kima Collinsa, ki je bil nekoliko presenetljivo tretji. Kaj kmalu bi namreč izpadel že v sobotnem četrtfinalu, ko se je kot zadnji uvrstil med 16 najboljših.

Povezava: Uradna stran SP-ja
"Bila je lepa tekma. Justin je velik šampion in zelo ga spoštujem," je še povedal "opazovalec" Powell. Gatlin se seveda ni strinjal z na vrhu omenjeno oceno svetovnega rekorderja in je dejal, da mu tokrat tudi Asafa ne bi mogel do živega. "Prvak želim biti povsod, kjer podeljujejo zlato medaljo," se je ozrl v prihodnost teka na 200 metrov in v štafeti, kjer prav tako cilja na sam vrh.

Prvo in drugo ločilo 63 točk
Zelo zanimiv je bil tudi tesen obračun v sedmeroboju. Carolina Klüft je imela pred zadnjo disciplino, tekom na 800 m, 18 točk prednosti pred Francozinjo Eunice Barber, z osebnim rekordom 2:08,89 pa jo je na koncu brez težav ubranila oziroma še povečala - na 63 točk. Švedinja, ki jo je med tekmovanjem ovirala lažja poškodba gležnja, je nepremagana že skoraj štiri leta.

Alekna prek 70 metrov
Olimpijski zmagovalec, Litovec Virgilijus Alekna, je z zadnjim poskusom ubranil naslov svetovnega prvaka v metu diska in z izvrstnim dosežkom 70,17 metra izboljšal tudi rekord svetovnih prvenstev.

Zlato v troskoku na Karibe
29-letna Jamajčanka Trecia Smith je zasluženo osvojila zlato kolajno v troskoku. Dvakrat je skočila prek 15 metrov (15,11 in 15,01), enkrat pa 14,91 in tako kar v treh skokih ugnala najbližjo zasledovalko, Kubanko Yargelis Savigne (14,82). Dvakratna svetovna prvakinja in olimpijska zmagovalka v skoku v daljino Tatjana Lebedeva je tik pred začetkom odpovedala nastop zaradi poškodbe ahilove tetive, ki jo je staknila na mitingu v Oslu prejšnji teden.

Ivanova prva z rekordom
V hoji na 20 kilometrov je bila najhitrejša Rusinja Olimpijada Ivanova, ki je postavila tudi svetovni rekord 1:25:41.