Vladimir Kevo je strokovnjak, ki je do olimpijskega zlata popeljal Primoža Kozmusa, v ognju pa ima še eno železo, Barbaro Špiler. Foto: MMC RTV SLO
Vladimir Kevo je strokovnjak, ki je do olimpijskega zlata popeljal Primoža Kozmusa, v ognju pa ima še eno železo, Barbaro Špiler. Foto: MMC RTV SLO
Primož Kozmus
Primož Kozmus ima največ težav z desnim kolenom. Pred svetovnim prvenstvom v Berlinu bo nastopil le na mitingu v Novem mestu in na državnem prvenstvu v Mariboru. Foto: EPA
Barbara Špiler
Barbara Špiler z metom 64,90 m drži tudi slovenski državni rekord v metu kladiva. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Kladivo
Met kladiva (7,26 kg za moške in 4 kg za ženske težka krogla na žici) postaja slovenska paradna tehnična atletska disciplina. Foto: EPA
Kevo zaupa v Kozmusove sposobnosti

17-letna Špilerjeva je 6. svetovnem prvenstvu za mlajše mladince v Bressanoneju v Italiji v metu kladiva osvojila zlato odličje, s 64,90 pa ima tudi državni rekord. Njen trener Vladimir Kevo vseeno meni, da bo treba še precej delati, da ji bi uspel prehod med člansko konkurenco. V pogovoru za MMC je Kevo tudi povedal, da Primož Kozmus te dni pridno trenira na Bjelolasici, prav v ponedeljek je po daljšem času kladivo vrgel čez 79 metrov, največ na letošnjih treningih.


S svetovnega prvenstva v Bressanoneju ste se vrnili z zlato medaljo. Ste si mislili, da lahko Barbara poseže tako visoko?
Glede na letošnje rezultate smo odkrito napovedali medaljo, v mislih je bilo kar zlato, tako da to ni nepričakovano.

Zanima nas nekaj več o vaši varovanki. Kdaj ste Barbaro prvič opazili?
Prišla je na trening atletike mlajše skupine, takrat je njen dve leti starejši brat Marko že treniral pri meni. Logično je bilo, da bo kmalu prišla še k meni. V 4. razredu se je odločila in prestopila med skakalce. Tako se je zgodba začela.

Ste že takoj vedeli, da se v njej skriva velik talent?
Na samem začetku ne razmišljam o vrhunskih dosežkih, je pa Barbara hitro kazala smisel za tehniko. V šestih mesecih je osvojila tehniko meta kladiva in potem so rezultati strmo naraščali.

Kako je napredovala v zadnjih letih? Kako je popravljala osebne rekorde?
Vsako sezono napreduje za približno pol kilograma orodja, to pomeni od 3-5 metrov daljše mete.

Kje so njene glavne prednosti?
Njena tehnika je na zadovoljivi ravni. Prednost pred tekmicami je zlasti v njeni višini. Rezerve ima v tehniki in v razvoju specialne moči. Dela je še precej.

Kako je s financami. Je poskrbljeno za veliki up slovenske atletike?
Na tej ravni je poskrbljeno, a potrebe z rezultati naraščajo. Predvsem v smislu boljšega treninga. Izboljšati je treba zimsko vadbo, več priprav bo potrebnih v toplih krajih, prav bi prišla sredstva za regeneracijo, fizioterapijo ...


Kako bi se s svojim osebnim rekordom odrezala na članskih prvenstvih?
Na zimskem evropskem prvenstvu je dosegla 3. mesto med mlajšimi članicami, kar se mi zdi izjemen dosežek za takšno mlado atletinjo. Letos se je prvič uvrstila na svetovno IAAF-ovo lestvico, vendar pa v tem trenutku sploh še ne razmišljamo o vrhunskih rezultatih v članski konkurenci.

Torej v Berlin ne bo odpotovala?
Na svetovno prvenstvo ne gre, ker nima norme. Tudi če bi jo imela, ne bi odšla.

Se vam zdi, da je še premlada za boj s člansko konkurenco?
Vsekakor. Njen čas šele prihaja!

Očitno znate delati s talenti. Po Primožu Kozmusu blesti še Barbara Špiler. Je še kdo v ozadju?
Nista le onadva. Pohvaliti je treba še vrsto drugih atletov, ki so v prejšnjih letih dosegali odmevne uvrstitve na velikih tekmovanjih. Lucija Križnik je bila 9. na svetovnem mlajšem mladinskem prvenstvu, Barbarin brat Marko je bil pred dvema letoma sedmi ... Res pa je, da sta Barbara in Primož vrh te zgodbe.

Kako je s Primožem Kozmusom? Kako je s poškodbo?
Je v obdobju povečanega obsega treninga. Utrujen je, čuti rahle poškodbe hrbta in kolena, a verjamem, da bo do svetovnega prvenstva pripravljen.

Lani je pred olimpijskimi igrami napovedal zlato medaljo. Si upa to storiti tudi letos?
Mislim, da si ne upa napovedati zlate medalje, upa pa si napovedati medaljo. Spodoben je rezultata prek 80 metrov. V Berlinu bo gotovo naredil vse, da bo domov prinesel medaljo.

Kevo zaupa v Kozmusove sposobnosti