Slovenska 13-članska odprava (manjkal je le Jurij Rovan) se je predstavila v prostorih (in pred njimi) Atletske zveze Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Slovenska 13-članska odprava (manjkal je le Jurij Rovan) se je predstavila v prostorih (in pred njimi) Atletske zveze Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Primož Kozmus in Miran Vodovnik
Primož Kozmus 'cilja' na medaljo, Miran Vodovnik na finalni nastop. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Matic Osovnikar je letos tekel 10,04, toda s preveliko pomočjo vetra. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Nina Kolarič in Sonja Roman
Nina Kolarič (levo) je imela precej težav s poškodbo, zato je previdna v napovedih. Sonja Roman (desno) želi odteči državni rekord na 1.500 metrov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Kozmus kandidat za kolajno
Atleti z visokimi pričakovanji v Berlin

Le dan pozneje bo že vrhunec prvenstva s finalom na 100 metrov in obračunom Usain Bolt-Tyson Gay. "Stavim na Bolta, ker je zunajserijski. Pričakujem, da bo zmagovalec tekel svetovni rekord," je za MMC povedal Matic Osovnikar, ki je bil pred dvema letoma v Osaki med šprintersko elito. Letos ni tako hiter, vseeno pa si želi popraviti državni rekord 10,13.

Kozmus na glas omenja medaljo
Prvi slovenski adut v Berlinu bo seveda Primož Kozmus, ki napoveduje medaljo v metu kladiva. Zadnje priprave so lepo uspele. Miran Vodovnik je v metu krogle kandidat za finale. Cilj Sonje Roman v teku na 1.500 metrov bo popraviti državni rekord. Marija Šestak in Snežana Rodič v troskoku zaradi poškodbe ne pričakujeta veliko. "Danes je moj hrbet čudežno dober, se pa stanje iz dneva v dan spreminja," pravi Šestakova.

10.000 evrov za naslov prvaka
"Na prvenstvu, kjer bo nastopilo rekordnih 2.101 atletov in atletinj iz 202 države, želimo osvojiti eno medaljo ter doseči po eno do dve uvrstitvi v finale in polfinale. Za zlato medaljo bo atletska zveza namenila 10.000 evrov, 8.000 za srebro, 6.000 za bron, pol manj od omenjenih zneskov pa bo namenjeno za trenerje," je povedal predsednik AZS-ja Peter Kukovica.

Izjave pred odhodom v Berlin
Primož Kozmus (met kladiva): "Moj cilj medalja. Zadnji del priprav sem zelo dobro opravil in na svetovno prvenstvo potujem z optimizmom. Odgovornost je velika, saj slovenska javnost od mene pričakuje celo zlato medaljo."

Matic Osovnikar (100 m): "Na SP-ju želim popraviti državni rekord. S takim načinom sem do zdaj na velikih tekmovanjih po navadi prišel zelo daleč. Nastopa na zadnjih dveh tekmah mi dajeta dober občutek pred tekmovanjem v Berlinu."

Roman Kejžar (maraton): "Doseči želim najboljši čas na velikih tekmovanjih, 2:23. V Berlinu sem dvakrat že zelo dobro nastopil. Če bodo pogoji pisani meni na kožo, pa lahko tečem tudi pod 2:20,00."

Boštjan Buč (3.000 m zapreke): "Skušal bom doseči svoj najboljši izid. V zadnjem času sem dobro treniral in to z dobrim nastopom dokazal tudi na DP-ju v Mariboru."

Miran Vodovnik (krogla): "Upam, da bom na SP nastopil tako uspešno kot v letošnji sezoni. Prvi korak bo uspešen nastop v kvalifikacijah. Sem dobro pripravljen in upam, da bom dosegel želen finale."

Sabina Veit (200 metrov): "Želim teči pod 23,20 in priti v četrtfinale ali pa še višje. Upam, da bom potrdila vzpenjanje forme."

Sonja Roman (1.500 metrov): "Načrtujem nastop v finalu in se približanje ali izboljšanje državnega rekorda. Pomemben pa bo tudi prvi krog kvalifikacij in polfinale ter ustrezna izbira taktike."

Marija Šestak (troskok): "Danes je moj hrbet čudežno dober, se pa stanje iz dneva v dan spreminja. Upam, da ne bom imela bolečin na SP-ju. Borila se bom, ne pričakujem pa čudežev."

Nina Kolarič (daljina): "Celotno sezono imam težave s poškodbo, zato bo od dneva odvisno, kako bo z mojim gležnjem in tudi s tekmo."

Martina Ratej (kopje): "Met prek 60 m bo gotovo dovolj za finale in to tudi načrtujem. Tako sem metala že tudi na zadnjih tekmah, zato mislim, da je moj načrt uresničljiv."

Pia Tajnikar (100 m): "Na treningih ima dober občutek in opažam, da se mi forma izboljšuje, zato želim doseči svoj naj izid v sezoni."

Snežana Rodič (troskok): "Tri tedne sem imela veliko težav z zdravjem. To se zdaj izboljšuje. Dala bom vse od sebe in upam, da bom uspešno nastopila."

Kozmus kandidat za kolajno
Atleti z visokimi pričakovanji v Berlin