Martina Ratej ima letošnji četrti najboljši rezultat na svetu Foto: Reuters
Martina Ratej ima letošnji četrti najboljši rezultat na svetu Foto: Reuters
Jennifer Barringer Simpson
Jennifer Barringer Simpson je senzacionalno dobila tek na 1.500 m. Favoritinje so preveč taktizirale. Počasen tek je izkoristila Američanka, ki je s silovitim finišem prišla do zlata. Foto: EPA
Jesse Williams
Jesse Williams je po dvajsetih letih osvojil zlato medaljo za ZDA v skoku v višino. Foto: EPA
Lashinda Demus
Lashinda Demus je po dveh srebrnih medaljah končno prišla do zlata na 400 metrov z ovirami. Foto: EPA
Ezekiel Kemboi
Ezekiel Kemboi je potrdil kenijsko prevlado na 3.000 metrov z zaprekami. 200 metrov pred ciljem je silovito pospešil in že precej pred ciljem proslavljal zmago. Foto: EPA
Asafa Powell in Usain Bolt
Asafa Powell je odpovedal nastop tudi v štafeti. Foto: EPA
Blanka Vlašić
Blanka Vlašić se je kljub poškodbi kolena brez težav uvrstila v finale skoka v višino. Foto: Reuters
David Greene
David Greene je bil po zlati medalji na 400 metrov ovire presrečen in je rekel, da bo verjetno šele v hotelski sobi dojel, kaj mu je uspelo. Foto: EPA

29-letna Šentjurčanka je kot prva nastopila v drugi skupini in že s prvim metom 61,58 presegla kvalifikacijsko normo (61 m).

"Imam še rezerve"
"Moj cilj je bil, da bi že v prvem metu presegla kvalifikacijsko normo. Bilo je zelo vroče (35 stopinj Celzija) in sem se na ta način hitro umaknila iz pripeke. Tehnično moj met še ni bil najboljši, so gotovo še rezerve. Treba pa je bilo malo prilagoditi priprave na nastop. Imele smo le po dva meta pred kvalifikacijami, čeprav je vse skupaj trajalo kar 70 minut. Zato sem med vadbo pred ogrevanjem zunaj stadiona opravila le malo raztezanja, ker bi mi sicer vse skupaj lahko pobralo preveč moči. Ko sem stopila na stezo stadiona, me je kar malo stisnilo pri srcu zaradi polnih tribun. Po 15 minutah pa sem bila že v starem ritmu priprav in se na to nisem ozirala," je kvalifikacije strnila Ratejeva.


Že v kvalifikacijah odlični izidi
Daleč najboljša je bila Christina Obergföll, dvakratna svetovna podprvakinja, ki je leta 2008 v Pekingu z bronom osvojila edino nemško atletsko olimpijsko medaljo. Z 68,76 m, kar je zmogla v prvem poskusu v kvalifikacijski skupini A, je le za deset centimetrov zgrešila svoj najboljši izid sezone. Njena kvalifikacijska daljava je hkrati tretji izid sezone na svetu, prva na lestvici je svetovna rekorderka in olimpijska zmagovalka Čehinja Barbora Šporakova (69,45 m).

Skupno drugi izid je dosegla Južnoafričanka Sunette Viljoen (65,24 m), tretjega nemška evropska podprvakinja Katharina Molitor (63,52 m), četrtega Špotakova (63,40 m), petega Rusinja Marija Abakumova (62,49 m), srebrna na OI v Pekingu, šestega pa Britanka Goldie Sayers (62,19 m), četrta na prejšnjih OI.

Želja: Popraviti uvrstitev z lanskega EP-ja
"Želim si, da bi bila bolje uvrščena kot lani v Barceloni. Vsak met bom opravila na polno od prvega naprej. Kar bo, pa bo," je dodala Ratejeva. Pred dvema letoma je bila v Berlinu 11., sedma pa lani na evropskem prvenstvu v Barceloni, kjer se zaradi infekcije in oteklega gležnja, posledica žulja zaradi nove obutve, ni mogla vplesti v boj za odličja, ki ga je sama napovedala.

Poškodba preprečila Kranjcu boljši dosežek
Matija Krajnc
je v kvalifikacijah meta kopja dosegel izid 73,17 m in zasedel 15. mesto v svoji kvalifikacijski skupini. Slovenski rekorder (79,72) je zaradi težav s komolcem opravil le dva meta.

Izjemen dan za Američane
Šesti dan so bili najuspešnejši ameriški atleti, ki so v šestih končnih odločitvah osvojili tri zlata odličja. V teku na 1.500 metrov je presenetljivo slavila Jessica Barringer Simpson, ki je izkoristila padec dvakratne zaporedne svetovne prvakinje Marjam Jusuf Jamal. Tekačica iz Bahrajna je bila zadnja, potem ko se je spotaknila in padla.

Williams nasledil Austina
Jesse Williams
je postal prvi predstavnik ZDA, ki je po letu 1991 na SP-ju zmagal v skoku v višino. Pred dvema desetletjema je bil najboljši Charles Austin, tokrat pa 28-letni Williams, ki je preskočil 2,35 m v prvem poskusu. Na tej višini je končal tudi Rus Aleksej Dmitrik, vendar je letvico preskočil v drugem poskusu. Tretji je bil Trevor Barry iz Bahamov (2,32 m).

Svetovni rekord zgrešila le za 13 stotink
Lashinda Demus
je zmagala v teku na 400 m z zovirami. Druga je bila Jamajčanka Melaine Walker, branilka naslova in olimpijska zmagovalka, ki je zaostala le za četrt sekunde (52,73). Tretja je bila evropska prvakinja Natalija Antjuk iz Rusije (53,85). Demusova, srebrna pred dvema letoma v Berlinu, je z izjemnim dosežkom le za 13 stotink zaostala za osem let starim svetovnim rekordom Rusinje Julije Pečonkine.

Britanci končno do zlata
V teku na 400 metov z ovirami je presenetil David Green (48,26), ki je Britancem priboril prvo zlato odličje v Južni Koreji. Drugi je bil, tako kot pred dvema letoma v Berlinu, Javier Culson iz Portorika, ki je na zadnji oviri izgubil ritem in s tem tudi zlato medaljo. Z bronom pa se je moral zadovoljiti L.J. van Zyl iz Južnoafriške republike (48,80), sicer lastnik najboljšega izida sezone. Američana Bershawn Jackson in Angelo Taylor se na šestem in sedmem mestu nista vmešala v boj za odličja.

Saladuha izkoristila poškodbo Savignejeve
V troskoku je slavila Olga Saladuha (14,94). Ukrajinka je prvič v karieri postala svetovna prvakinja, Kazahstanka Olga Ribakova je zaostala le za pet centimetrov in osvojila srebro, bronasta pa je bila Caterine Ibargüen, ki je s 14,84 m osvojila prvo kolumbijsko žensko atletsko medaljo na SP-jih.

Prva favoritinja Yargeris Savigne je po treh poskusih zaradi poškodbe odstopila. Kubanka, ki je osvojila zlato leta 2007 in 2009, je v prvi seriji pristala pri 14,43 m, potem pa je dvakrat prestopila. Po polovici tekmovanja so jo morali odnesti v ambulanto stadiona, ker si je poškodovala desno stegensko mišico. Tedaj jo je gotovo najmanj zanimalo, da je končala na šestem mestu.

Kenijci razred zase v "steeplu"
Na 3.000 m z zaprekami je dvojno zmago pričakovano slavila Kenija. Ezekiel Kemboi je uspešno ubranil naslov. Uspeh je proslavljal že dolgo pred ciljem, iztekel se je kar do proge sedem. Srerbn je bil olimpijski zmagovalec Brimin Kipruto (8:16,05), evropski prvak Mahiedine Mekhissi-Benabadd iz Francije pa je bil tretji (8:16:09).

Powell odpovedal tudi štafetni tek
Asafa Powell
je odpovedal tudi nastop v jamajški štafeti na 4 x 100 metrov, saj še vedno čuti bolečine v dimljah

Vlašićeva gladko, Bekeleja ni bilo na štartu
Hrvatica Blanka Vlašić, dvakratna zaporedna svetovna prvakinja in lani najboljša atletinja na svetu, se je kljub poškodbi gladko uvrstila v finale skoka v višino. Etiopijec Kenenisa Bekele, petkratni svetovni in trikratni olimpijki prvak ter svetovni rekorder, se ni pojavil na štartu kvalifikacij na 5000 m.

Saladino izpadel v kvalifikacijah
Razočaran je kvalifikacije zapustil Irving Saladino iz Paname, saj se aktualni olimpijski zmagovalec in svetovni prvak iz Osake (2007) ni uvrstil v finale skoka v daljino. Preskočil je le 7,84 m in za 18 cm zaostal za kvalifikacijsko oznako ter dosegel 22. izid.

Na 1500 m pa naslova ne bo mogel braniti Yusuf Kamel iz Bahrajna, ker je bil šele šesti v svoji polfinalni skupini in je izpadel tudi po času. Pred prevzemom novega državljanstva se je Kenijec pisal Gregory Konchellah; njegov oče Billy je za Kenijo osvojil dva svetovna naslova na 800 m.

3.000 m zapreke (M):                 
 1. E. KEMBOI          KEN    8:14,85
 2. B. KIPRUTO         KEN    8:16:05
 3. M. MEK.-BENABBAD   FRA    8:16:09

400 m ovire (M):
1. D. GREEN VB 48,26
2. J. CULSON PRT 48,44
3. L. VAN ZYL JAR 48,80

Višina (M):

1. J. WILLIAMS ZDA 2,35
2. A. DMITRIK RUS 2,35
3. T. BARRY BAH 2,32

Troskok (Ž):
1. O. SALADUHA UKR 14,94 2. O. RIPAKOVA KAZ 14:89 3. C. IBARGUEN KOL 14:84


1.500 m (Ž):

1. J. B.-SIMPSON ZDA 4:05,40
2. H. ENGLAND VB 4:05,68
3. N. RODRIGUEZ ŠPA 4:05,87

400 m ovire (Ž):
1. L. DEMUS ZDA 52,47
2. M. WALKER JAM 52,73
3. N. ANTJUH RUS 53,85