Martina Ratej je na lanskem evropskem prvenstvu z rezultatom 60,99 osvojila sedmo mesto. Letos želi na svetovnem prvenstvu priti še bližje medalji in s tem seveda tudi izboljšati 11. mesto s svetovnega prvenstva v Berlinu 2009. Foto: BoBo
Martina Ratej je na lanskem evropskem prvenstvu z rezultatom 60,99 osvojila sedmo mesto. Letos želi na svetovnem prvenstvu priti še bližje medalji in s tem seveda tudi izboljšati 11. mesto s svetovnega prvenstva v Berlinu 2009. Foto: BoBo
Martina Ratej
Ratejeva je z rezultatom 67,16 državna rekorderka. Če bi popravila ta dosežek, bi v Daeguju lahko kandidirala za medaljo. Foto: www.atletska-zveza.si

30-letna atletinja iz Šentjurja bo ob Primožu Kozmusu največji slovenski adut za vrhunsko uvrstitev. Letošnja pomlad je obetala veliko, saj je konec maja v Slovenski Bistrici s 65,89 postavila rezultat sezone na svetu. Toda nato vrhunskih dosežkov ni bilo več. Junija je morala še na manjšo operacijo, kar je zmotilo ritem priprav na svetovno prvenstvo v Daeguju.

Lepo izhodišče: peti izid sezone na svetu
Vseeno Ratejeva čuti, da se forma vzpenja: "Po operaciji sem vse podredila svetovnemu prvenstvu in na treningih čutim, da prihajam v pravo formo, kar pomeni, da konstantno mečem kopje prek 60 metrov. Če bom zdrava, bom prav na prvenstvu v najboljši formi. Najprej bo treba priti v finale, tam pa čim višje. Želja je, da bi bila bolje uvrščena kot na lanskem evropskem prvenstvu, ko sem bila sedma."

Na lestvici letošnjih izidov je slovenska rekorderka na 5. mestu (65,89), v četrtek jo je prehitela študentska prvakinja Južnoafričanka Sunette Viljoen (66,47). Najboljše tri so srebrna na prejšnjem SP-ju Čehinja Barbora Špotakova (69,45), Nemka Christina Obergföll (68,86) in Rusinja Maria Abakumova (67,98).

Rezerve so še pri izmetu
Martina Ratej se zaveda, da bo medaljo težko doseči: "Prve tri so daleč spredaj, posebej Špotakova. Marsikaj bo odvisno tudi od sreče. Morala bom narediti svoj najboljši met. Želim pokazati, česa sem sposobna, se pa zavedam, da me še nekoliko muči tehnika. Rezerve imam še pri izmetu. Upam, da se bo tam vse poklopilo in da bom sproščena."

Kvalifikacije ženskega meta kopja bodo 1. septembra, finale dan pozneje. "Že dan po kvalifikacijah bo finale. Po navadi je bil en dan vmes prost, ampak - saj bo za vse isto."

Veter vpliva na izbor kopja
Ratejeva bo v Južno Korejo odnesla tri ali štiri kopja madžarskega proizvajalca Nemeth, ki ji najbolj ustreza. Katero kopje uporablja na tekmi, je odvisno od vremena: "Če piha veter, vzamem koničastega, če je umirjeno ozračje, tistega z debelejšo špico, da kopje bolje jadra. Tudi izbira kopja je lahko odločilna, posebej če je močan veter."

Veliko vlogo igra tudi koncentracija: "Pred tekmo poslušam glasbo, misli imam drugje. Odmaknem se stran od ljudi, najraje sem sama. Dovolj izkušenj imam, da se povsem osredotočim na met."