Kipyegon Bett (1998–2024). Foto: EPA
Kipyegon Bett (1998–2024). Foto: EPA

Samsona Kandieja so ubili v kenijskem mestu Eldoret. V kritičnem stanju so 53-letnika prepeljali v bolnišnico, kjer je umrl. Napadalci so zbežali, odnesli so le mobilni telefon.

Kandie je bil na prelomu stoletja odličen tekač, leta 1999 je bil z osebnim rekordom 2:08:31 na stopničkah maratona v Berlinu. Leta 2004 je zmagal na Dunajskem maratonu (svojo hčer je zato poimenoval Vienna), prav tako je dobil prestižen maraton v Saporu.

Kenijska tekaška skupnost je šokirana in od oblasti zahteva, da poskrbi za njihovo varnost.

Bett po prestani dopinški kazni žalostno končal
V 27. letu starosti pa je umrl še nekdanji kenijski atlet Kipyegon Bett, tretji na svetovnem prvenstvu leta 2017 v Londonu v teku na 800 metrov. Nekdanji obetavni srednjeprogaš je umrl v nedeljo zaradi odpovedi ledvic in jeter.

Bett je bil eden najobetavnejših kenijskih tekačev na srednje proge, vendar je zaradi dopinga (pozitiven je bil na EPO) avgusta 2018 dobil štiriletno prepoved tekmovanja. Mučila ga je depresija, težave je imel z alkoholom. Po koncu kazni so ga njegovi bližnji spodbujali, da se vrne na atletske steze, vendar ni kazal zanimanja za to.

Grozljiv zločin ob vrnitvi ugandske atletinje domov
Pred enim mesecem je odmevala tragedija ugandske atletinje Rebecce Cheptegei, ki jo je po vrnitvi z olimpijskih iger zažgal partner, atletinja pa je v bolnišnici zaradi ran umrla. 33-letna maratonka je imela opečenih 80 odstotkov telesa. Starša pokojne menita, da je bil vzrok tragedije premoženjski spor.