Zdravniško osebje je hitro oskrbelo nesrečnega Salima Sdirija. Foto: Reuters
Zdravniško osebje je hitro oskrbelo nesrečnega Salima Sdirija. Foto: Reuters
Sdirija odnašajo v rešilec
Sdiri je bil vseskozi pri zavesti. Foto: Reuters
Tero Pitkämäki
Izkušeni Tero Pitkämäki je s solzami v očeh opazoval odhod rešilca s stadiona. Foto: EPA
Šokiran Pitkämäki kar ni verjel

Francoz z arabskimi koreninami je obležal s kopjem v hrbtu, medtem ko se je raztegoval v ogrevalni coni za svoj skok. Kopje ga je zadelo v desno stran hrbta. Nesrečnežu je prvi na pomoč priskočil sotekmovalec Andrew Howe, kateremu je Sdiri pri zavesti dejal: "Ne skrbi Andrew, z menoj je vse v redu."

Prva poročila so optimistična
"Sdiri je dobil štiricentimetrsko rano na desni strani. Konica kopja je delno prodrla v njegovo telo. Šele podroben pregled v bolnišnici bo pokazal, ali je bila poškodovana poprsna membrana ali pa se je konica ustavila tik pred mišico. Je pri zavesti, toda ne vemo še, kako globoko je šlo kopje oziroma kako resno je ranjen atlet," je sporočil Giuseppe Fischetto, predstavnik italijanske atletske zveze. Kasneje so iz bolnišnice sporočili, da je kopje zgrešilo vitalne organe in je poškodovalo "samo" poprsnico in hrbtne mišice. Če bodo nadaljnje preiskave potrdile prvo diagnozo, bo Sdiri lahko že kmalu zapustil rimsko kliniko.

Zaletišče preblizu metalnega polja?
Zaletišče daljine v Rimu poteka vzdolž leve strani polja za mete. Pitkämäkiju je med tekom nekoliko spodrsnilo, zato je kopje odjardalo v levo in pri tem poškodovalo 28-letnika, ki se je znašel na napačnem mestu. Britanec, ki mu je odstranil kopje, je dejal: "Zlahka bi to bil jaz, saj sem šel naravnost proti njemu."

Tekmovanje se je nadaljevalo
Finec, ki je bil še v igri za končno zmagoslavje in milijon dolarjev vredno glavno nagrado, je med 3. serijo meta kopja lovil zaostanek za vodilnim Andreasom Thorkildsnom. Vidno šokiran Pitkämäki se je lahko po nesreči samo še prijel za glavo, kljub temu pa je nato nadaljeval tekmovanje, a so bili meti razumljivo slabi. Potem ko je rešilno vozilo odpeljalo ponesrečenca v bolnišnico, so nadaljevali tudi skoke v daljino.

Januarja je kopje zadelo Šebrleja
Podobna nesreča se je pripetila že januarja letos v Južnoafriški republiki, kjer je treniral deseterobojec Roman Šebrle. Čeha, ki je bil na zimskih prirpavah, je kopje zadelo v desno ramo, medtem ko je prečkal zelenico atletskega stadiona. Šebrle je tedaj dejal, da je ušel smrti za dvajset centimetrov.

T. G.

Šokiran Pitkämäki kar ni verjel