Foto:
Foto:

Združenje poklicnih kolesarjev (CPA), ki mu predseduje nekdanji dvakratni cestni svetovni prvak in zmagovalec Dirke po Italiji Gianni Bugno, je pozvalo k najostrejšemu kaznovanju kolesarjev, ki si pomagajo s tehnološkimi goljufijami, kot je vgrajevanje motorjev v okvir koles.
Bugno je Giro dobil leta 1990, v naslednjih dveh letih pa se je bil svetovni prvak v cestni dirki. V intervjuju za Corriere della Sera se je zavzel za najostrejše kazni, potem ko so v javnosti zaokrožile informacije, da so kolesarji marca na dirkah Strade Bianche in Coppi & Bartali uporabljali omenjene nešportne prijeme.

Med v Franciji priljubljeno športno televizijsko oddajo Stade 2 so prikazali trdne dokaze o zlorabah. Snovalci oddaje so pri svojem poročevalskem delu uporabljali tako imenovane termo kamere. Gre za metodo infrardečega (IR) snemanja, s katerim izvajajo brezstične meritve temperature in prikaza porazdelitve toplote po površini elementa, naprave ali objekta. In prav s temi kamerami so odkrili goljufe oziroma nedovoljene elektromotorje, dobro skrite v okvirjih koles.

Čeprav se o teh nedovoljenih prijemih in tehnoloških prevarah v kolesarstvu potihoma govori že vsaj zadnjih šest let, pa so do zdaj kazen izrekli le v enem primeru. Konec januarja so v belgijskem Zolderju na svetovnem prvenstvu v ciklokrosu ujeli belgijsko prvakinjo med mlajšimi članicami 19-letno Femke Van den Driessche, ki je imela v okvir kolesa vgrajen motor.