Zmage se je veselil Antonios Papakonstantinou. Foto: Reuters
Zmage se je veselil Antonios Papakonstantinou. Foto: Reuters

Evropski prvak je postal Grk Antonios Papakonstantinou, medalji pa sta osvojila še Italijan Gabriel Soares (+2,37) in Švicar Andri Struzina (+9,39). Rajko Hrvat je za medaljo zaostal za slabih pet sekund (+14,07).

Hrvat je finale peterice (Bolgar Lazar Penev ni nastopil) začel počasi, saj je takoj padel na zadnje mesto. Po polovici proge je tako za tretjim Struzino zaostajal že več kot šest sekund. Razlike do cilja več ni mogel zmanjšati in se tako vplesti v igro za medaljo.

"Tekmece poznam, prišli so iz večjih in hitrejših čolnov in so imeli hitrejši zaveslaj, hitrejši odriv. Najstarejši za mano je bil 12 let mlajši od mene, tudi to se je poznalo. Šel sem odločen v tekmo, a so šli naprej. Potem sem se boril do konca, a žal ostal brez medalje. Sem zelo razočaran. Do SP je še mesec dni, potrebno bo trenirati in ostati zdrav. Za EP prihodnje leto ... To pa je že druga zgodba," je tekmo ocenil 35-letni Slovenc.

Rajko Hrvat je ostal tik pod zmagovalnim odrom. Foto: www.alesfevzer.com
Rajko Hrvat je ostal tik pod zmagovalnim odrom. Foto: www.alesfevzer.com

Med enojci dvakrat deveto mesto
Dva slovenska čolna v olimpijski disciplini sta tekmovala v finalu B. Filip Matej Pfeifer in Nina Kostanjšek sta med enojci osvojila tretje mesto, skupno pa deveto. Najboljši dosežek je glede konkurence uspel Ljubljančanu Pfeiferju, ki je zaostal zgolj za dvema udeležencema lanskih olimpijskih iger v Tokiu, zmagal pa je olimpijki podprvak v enojcu Norvežan Kjetil Borch. Pfeifer je v malem finalu le za štiri stotinke po hudem boju zaostal za Monačanom Quentinom Antognellijem, 15. na lanskih OI, prvi pa je bil pričakovano Borch. Bil je 1,22 sekunde pred slovenskim predstavnikom.

Tretja med tremi čolni
Nik Ažbe Magajna
in Jaka Malešič sta bila v finalu A med zgolj tremi lahkimi dvojci tretja. Po pravilih mednarodne zveze v takih primerih bronaste medalje sploh ne podelijo. Zmagala sta Madžara Bence Szabo in Kalman Furko, Turka Enes Yenipazarli in Bayram Sonmez sta na drugem mestu zaostala 8,51 sekunde, Slovenca na zadnjem pa 15,95 sekunde.

Hrvat na evropskem prvenstvu zasedel četrto mesto
Hrvat razočaran po četrtem mestu