Fernando Alonso je za Ferrari dirkal med letoma 2010 in 2014. Na 96 dirkah je 11-krat okusil slast zmage, nazadnje na dirki za VN Španije 2013 v Barceloni. Foto: EPA
Fernando Alonso je za Ferrari dirkal med letoma 2010 in 2014. Na 96 dirkah je 11-krat okusil slast zmage, nazadnje na dirki za VN Španije 2013 v Barceloni. Foto: EPA

Španec, ki je po koncu prejšnje sezone z McLarnom sklenil kariero v kraljici motošporta, se je Ferrariju pridružil pred začetkom sezone 2010. Govorice o prestopu iz Renaulta so se začele, potem ko je postalo znano, da želi Kimi Räikkönen zapustiti formulo ena in se preizkusiti v reliju.

Največja razlika med njim ter Michaelom Schumacherjem in Nikijem Laudo je ta, da je bil Alonso Alonso in ne Alonso-Ferrari. Ko Fernando zmaga, je vesel. Ko ne zmaga, je krivo moštvo in je nesrečen. Nikoli se ni zbližal s člani moštva, tako kot sta se Michael in Niki. Še posebej v težkih trenutkih. V dobrih trenutkih je namreč lahko biti blizu.

Luca di Montezemolo

Apetiti dvakratnega svetovnega prvaka so bili veliki, v Italijo je prišel z zgolj enim ciljem: pripeljati naslov svetovnega prvaka nazaj v Maranello. Dvakrat v petih sezonah se je cilju zelo približal, a obakrat mu je naslov na sklepni preizkušnji sezone izpred nosa speljal Sebastian Vettel z red bullom.

Dvakrat nesrečno izgubil boj za naslov
Di Montezemolo je v podkastu spregovoril, zakaj naveza Alonso-Ferrari ni prinesla tako želenega naslova v Maranello. "Na dirkah je Alonso fantastičen. Bil je in vedno bo. Dvakrat je izgubil boj za naslov prvaka, a ne po njegovi krivdi. Leta 2010 je moštvo naredilo veliko napako, dve leti pozneje pa je imel Vettel veliko, veliko sreče. Če bi mu uspelo osvojiti naslov svetovnega prvaka, bi zdaj govorili o nečem drugem. Dejali bi, da je postal svetovni prvak, čeprav ni imel na voljo najboljšega dirkalnika," je dejal 71-letnik iz Bologne.

Red Bull kot Ferrari na prelomu tisočletja
Di Montezemolo je nanizal tri ključne dejavnike, zaradi katerih Asturijcu italijanskega moštva ni uspelo pripeljati na vrh. "Prvič, če sem popolnoma iskren .... imel je smolo, da se je pridružil Ferrariju v času, ko je bilo moštvo Red Bull najboljše in je bilo dominantno kot Ferrari na prelomu tisočletja. Drugič, imel je smolo, saj je dvakrat izgubil boj za naslov na zadnji dirki. Še posebej boli sezona 2012, ko je edini konkurent Sebastian že v prvem krogu zadnje dirke trčil z Brunom Senno in padel na rep kolone. Leta 2010 je bila za naslov prvaka na zadnji dirki dovolj že uvrstitev do četrtega mesta, pa je potem moštvo naredilo veliko napako in je bil na koncu sedmi," je pojasnil.

Alonso ni Schumacher ali Lauda
Veliko prahu je nato dvignil predvsem s tretjo točko. "Tretji dejavnik pa je njegov značaj. Največja razlika med njim ter Michaelom Schumacherjem in Nikijem Laudo je ta, da je bil Alonso Alonso in ne Alonso-Ferrari. Ko Fernando zmaga, je vesel. Ko ne zmaga, je krivo moštvo in je nesrečen. Nikoli se ni zbližal s člani moštva, tako kot sta se Michael in Niki. Še posebej v težkih trenutkih. V dobrih trenutkih se je namreč lažje zbližati," je strupeno puščico izstrelil Di Montezemolo.

Alonso: Predsednik tega ni rekel!
Alonso, ki se je po koncu sezone 2014 odločil kariero nadaljevati z McLarnom, s katerim je leta 2007 že sodeloval in je na koncu prvenstva za pičlo točko izgubil naslov prvaka, se je na podkast odzval na Twitterju, kjer je poudaril, da ima zdaj še en razlog, zakaj uradnemu računu formule ena na družbenih omrežjih ne bo več sledil. "Predsednik tega nikoli ni rekel. Še posebej po tem, ko sem osvojil 80 odstotkov vseh točk za naše moštvo. Na vso moč smo dirkali, bili smo skupaj, z vsem srcem smo se za naslov prvaka borili do zadnje dirke," je zapisal 37-letnik.