Alonso lahko v Brazliji ponovi uspeh svojega predhodnika Räikkönena in v svoji krstni sezoni pri Ferrariju osvoji naslov prvaka. Foto: Reuters
Alonso lahko v Brazliji ponovi uspeh svojega predhodnika Räikkönena in v svoji krstni sezoni pri Ferrariju osvoji naslov prvaka. Foto: Reuters
Interlagos
Lani je v Braziliji zmagal Webber, naslov prvaka pa je slavil Button. Najuspešnejši dirkač v zgodovini VN Brazilije je sicer Alain Prost. Francoz je med letoma 1982 in 1990 slavil kar šestkrat. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Vettel je letos osvojil devet najboljših položajev, a le dva spremenil v zmago. Nazadnje ga je v Južni Koreji na cedilu pustil renaultov motor v njegovem RB6. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Hamilton je leta 2007 v Braziliji izgubil že skoraj dobljeno prvenstvo. Tokrat nima kaj izgubiti, napade lahko na polno. Foto: EPA

Španec je svoja prva dva naslova leta 2005 in 2006 (z Renaultom) osvojil v Braziliji, kot vodilni v skupnem seštevku lahko tudi letos ponovi uspeh, da bi se to zgodilo, pa obstaja nekaj različic, saj so teoretično v boju poleg njega še štirje dirkači.

Če, če, če ...
Voznik Ferrarija bo prvak, če Mark Webber (Red Bull), ki za njim zaostaja 11 točk, ne bo končal višje od 5. mesta, Alonso pa bo ciljno črto prečkal prvi. Če Alonso dirko konča na 2. mestu bo prvak, razen če bo Webber višje kot 8., Lewis Hamilton (McLaren) višje kot 4., ali če Sebastian Vettel (Red Bull) zmaga. Če bo Alonso 3., bo prvak, razen če Webber konča v prvi deseterici (med dobitniki točk), Hamilton med prvimi štirimi in Vettel na stopničkah. Če bo Alonso uvrščen nižje kot 3., bo odločitev padla na zadnji dirki v Abu Dabiju, ker bo imel Webber še teoretične možnosti, ne glede na to, na katerem mestu konča v Braziliji.

Če Webber ne bi osvojil nobene točke, bi moral Alonso za osvojitev naslova osvojiti štiri točke več od Hamiltona (za Špancem zaostaja 21 točk) ter končati pred Vettlom (zaostaja 25 točk) in Jensonom Buttnom (McLaren), ki zaostaja 42 točk. Vettel mora osvojiti točke in končati pred Alonsom, če želi ostati v lovu za prvaka. Button mora končati vsaj drugi, Alonso ne sme osvojiti točk, Webber mora biti slabši kot četrti, Hamilton pa ne višje kot tretji, če želi imeti priložnost, da bo naslov branil v Abu Dabiju.

Alonso ve, da se lahko zgodi še marsikaj
Čeprav je Alonso v najboljšem položaju, da se okrona z naslovom prvaka, pa ničesar ne jemlje za samoumevno. "Red Bull je še vedno favorit. Morda smo dosegli več, kot smo pričakovali, a vemo, da se stvari lahko hitro spremenijo iz enega tedna v drugega," je dejal Španec po zmagi v Južni Koreji, svoji peti letos in 26. v karieri. Alonso ve, da ga lahko ena sama napaka ali pa okvara dirkalnika oropa njegove prednosti. Povsem mogoče je, da bo odločitev o prvaku padla na zadnji dirki ali pa, da bi prvo četverico ločile le tri točke (če Alonso konča brez točk, Vettel zmaga, Hamilton je drugi, Webber pa peti).

Red Bull ne bo favoriziral Webbra
Lani je v Braziliji, kjer je Button postal prvak, slavil Webber, pred tem pa v sedmih poskusih Avstralec na dirkališču, znanem po spremenljivih pogojih in možnosti tropskega naliva, ni osvojil niti točke. V sezoni, kjer se je sprememba na vrhu skupnega seštevka zgodila osemkrat, je povsem mogoče, da bo ponovil lansko zmago. Kljub temu in dejstvu, da Vettel za Alonsom zaostaja 25 točk, Red Bull ne stavi vsega le na enega dirkača (Webbra), kot je to storil Ferrari s svojim ukazom na VN Nemčije. "Nemogoče je predvideti, kaj se bo zgodilo. Zato menim, da je za nas najbolje, če se osredotočimo na doseganje najboljšega izida, da bosta naša dirkača v ospredju in potem vidimo, kaj pravi matematika," razmišlja vodja Red Bulla Christian Horner.

Button bi lahko pomagal Hamiltonu
Tudi McLaren (javno) ne misli vseh sil usmeriti le v Hamiltona, ki je v veliko boljšem položaju kot Button. "Vsi vemo, da so moštveni ukazi prepovedani, zato je edino prav, da skuša dirkač zmagati. Razočaran bi bil, če Jenson v Brazilijo ne bi odšel po zmago," je dejal vodja moštva Martin Whitmarsh. Pozneje je priznal, da bi lahko med dirko spremenili svojo taktiko in bo moral Button pomagati Hamiltonu, če se bo to izkazalo za potrebno. "Odnosi med dirkačema so dobri. Prepričan sem, da bosta sodelovala drug z drugim," je prepričan. McLaren, ki v zadnjem delu sezone ni najhitrejši, je naredil nekaj popravkov na svojem dirkalniku, da se bo bolje prilagodil neravninam Interlagosa.

Domenicali: S takim dirkalnikom bi že zdavnaj osvojili naslov
V primerjavi z glavnimi konkurenti Ferrari vse stavi le na Alonsa. Massa, ki je tudi teoretično izpadel iz boja za prvaka, je pred tremi leti že pomagal moštvenemu kolegu - tedaj je bil to Kimi Räikkönen - do naslova prvaka. Rdeči upajo, da bi tudi letos lahko ponovili že videni scenarij in da bodo po Fincu dobili novega svetovnega prvaka. Massa je pred domačim občinstvom dvakrat že slavil, zadnje tri sezone pa je osvojil najboljši startni položaj.

Ena najzanimivejših sezon se bliža svojemu vrhuncu, nekaj olja na ogenj pa je prilil še Horner, ko je dejal, da bi bilo "frustrirajoče", če bi Alonso postal prvak zaradi ferrarijevega ukaza na VN Nemčije Massi, naj Španca spusti naprej, medtem ko je po Hornerjevih besedah Red Bull deloval "v okviru pravil, ki prepovedujejo moštvene ukaze". Vodja Ferrarija Stefano Domenicali je izstrelil svojo strupeno puščico in odgovoril, da bi moral Red Bull že zdavnaj osvojiti prvenstvo, saj ima daleč najboljši dirkalnik.

Alonso zavrača psihološke igrice tekmecev
"Ko pomislite, kako dober dirkalnik je imel Red Bull letos, je po mojem mnenju pravi čudež, da smo sploh še v boju za naslov. Če bi imeli mi prednost dirkalnika, bi bil naslov že zdavnaj odločen," je pribil Italijan. Odzval se je tudi Alonso, ki je tekmece obtožil igranja psiholoških igric v medijih, s katerimi "skušajo odvrniti pozornost od svojih težav". "Na srečo smo trdno moštvo, kar pokažemo vsako dirko, vključno z mojim odnosom s Felipejem. Vedno obstajajo medijske strategije, katerih namen je, da ustvarijo pritisk," Alonso ohranja mirne živce.

Španec se je razgovoril tudi o svoji javni podobi, ki naj ne bi bila najboljša v Braziliji. "V nekaterih državah pravijo, da moja javna podoba ni dobra, a ko pristanem na letališčih ali sem v hotelu ali na dirkališču, vidim ravno nasprotno. To me ne skrbi. Moja naloga je, da opravim svoje delo na stezi in da je moštvo zadovoljno z mojim delom," je dejal in pristavil, da bodo domači navijači Masse v Interlagosu razumeli, če mu bo Brazilec prepustil zmago ali boljše mesto.

Vettel favorit za zmago, Alonso za prvaka
Ob Turčiji, Abu Dabiju, Singapurju in Južni Koreji je Autódromo José Carlos Pace eno izmed petih dirkališč, ki poteka nasprotno od urinega kazalca in je zelo valovito, z malo oprijema, dolgimi in hitrimi ravninami, hitrimi zavoji. Na stavnicah je favorit za zmago Vettel pred Webbrom in Alonsom, ki je favorit na stavnicah za osvojitev glavne nagrada - naslova prvaka. Vseh pet kandidatov za naslov prvaka je že uporabilo vseh osem novih motorjev, kolikor je dovoljeno, zato bodo morali na zadnjih dveh dirkah uporabljati stare motorje. Vlogo pri končnem vrstnem redu bi lahko odigralo tudi vreme; dež je napovedan za petek in soboto, manjša verjetnost dežja obstaja tudi za nedeljo.