Lewisu Hamiltonu so pomagali tudi s kisikovo masko. Foto: Reuters
Lewisu Hamiltonu so pomagali tudi s kisikovo masko. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen si je po uvodni dirki v Avstraliji drugič letos privozil najboljši štartni položaj. Skupaj ima v karieri 13 pole positionov. Foto: EPA
Nesreča zasenčila kvalifikacije

Vodilnemu v svetovnem prvenstvu formule ena je v levem ovinku počila sprednja desna guma in se je s svojim McLaren mercedesom z nezmanjšano hitrostjo (približno 260 kilometrov na uro) čelno zaletel v zaščitne pnevmatike za peščeno izletno cono.

Navijači, vse je v redu!
Na kraj nesreče je poletel helikopter, trening (preostalo je še dobrih pet minut) pa je bil takoj prekinjen. 22-letni Britanec je s težavami sam izstopil iz bolida, vendar so ga kasneje na nosilih spravili v reševalno vozilo. Navijačem je ob tem signaliziral, da ne gre za nič hujšega.

Odnesel jo je brez zlomov
Šef McLarna Ron Dennis je za britansko televizijo ITV kmalu zatem povedal, da Hamilton nima bolečin ne zlomljenih kosti in ni izgubil zavesti, vendar je hkrati dodal, da si bodo pred odločitvijo o njegovem (ne)nastopu na dirki vzeli nekaj časa.

Dokončna odločitev v nedeljo zjutraj
Anglež je ostal v vojaški bolnišnici na opazovanju, a jo je zapustil že po nekaj urah. Po njegovi vrnitvi v "paddock" je Dennis dejal, da praktično ni ovir, da v nedeljo ne bi dirkal. Hamilton je že prej sporočil, da se počuti popolnoma v redu in da bi rad stal v štartni vrsti. Zadnjo besedo bo imel kljub vsemu zdravnik Mednarodne avtomobilistične zveze v nedeljo zjutraj, ko bo voznika McLarna še enkrat pregledal. Če bo prižgal zeleno luč, bo Hamilton štartal z 10. mesta.

Okvara naprave za pritrjevanje koles?
Vzrok za nesrečo je bila verjetno okvara naprave za pritrjevanje koles, saj so pri McLarnu ugotovili, da tudi kolo na bolidu Fernanda Alonsa ni bilo pravilno privito.

Kimi lovi tretjo zaporedno zmago
Najhitrejši štartni položaj si je po več kot pol ure premora privozil Kimi Räikkönen. Z drugega mesta bo dirko ob 14.00 začel Fernando Alonso, s tretjega pa Felipe Massa.


Izidi kvalifikacij/štartna mesta:
1. K. RÄIKKÖNEN Ferrari 1:31,450 2. F. ALONSO McLaren +0,291 3. F. MASSA Ferrari 0,328 4. N. HEIDFELD BMW Sauber 0,390 5. R. KUBICA BMW Sauber 0,673 6. M. WEBBER Red Bull 1,026 7. H. KOVALAINEN Renault 1,028 8. J. TRULLI Toyota 1,051 9. R. SCHUMACHER Toyota 1,120 10. L. HAMILTON McLaren 2,383

M. R.

Nesreča zasenčila kvalifikacije