Lewis Hamilton je v Šanghaju s prvega štartnega mesta štartal tudi lani in bil na deževni dirki v vodstvu, potem pa je naredil napako pri vstopu v bokse in odstopil. Foto: EPA
Lewis Hamilton je v Šanghaju s prvega štartnega mesta štartal tudi lani in bil na deževni dirki v vodstvu, potem pa je naredil napako pri vstopu v bokse in odstopil. Foto: EPA
Felipe Massa
Felipeju Massim se kvalifikacije niso izšle po željah. Foto: EPA

Britanec, ki je blestel že na prostih treningih, je bil za 34 stotink hitrejši od Kimija Räikkönena in za več kot pol sekunde od glavnega konkurenta za naslov Felipeja Masse. S 4. mesta bo dirko začel zmagovalec zadnjih dveh dirk Fernando Alonso. Robert Kubica, ki ima še teoretične možnosti za naslov, se ni uvrstil v zadnji del kvalifikacij in je zasedel le 12. mesto.

Hamilton: Kvalifikacije ene izmed najboljših
"Tako kot ves vikend, smo bili hitri tudi v kvalifikacijah. Počutim se odlično. Te kvalifikacije so bile ene izmed mojih najboljših. Moj prvi krog sicer ni bil zelo dober, toda zbral sem se in v zadnjem krogu iztisnil vse iz sebe in dirkalnika. Bilo je težko, toda zdaj sem zelo srečen," se je po "pole positonu" smejalo Hamiltonu.

Massa je priznal, da v zadnjem delu kvalifikacij, ni vse potekalo, kot bi si želel, vendar ostaja opitmist: "Poskušal bom dobro štartati, to je to. Pred nami je dolga noč, v kateri bomo morali premisliti vse. Sem samozavesten, nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo na dirki."

Povsem enak štartna vrsta kot na Japonskem
Prvi dve štartni vrsti sta povsem enaki kot lani na Kitajskem. Hamilton je osvojil svoj sedmi najboljši štartni položaj v tej sezoni in 13. na 34 dirkah v karieri. 23-letni voznik McLarna lahko postane najmlajši svetovni prvak v zgodovini formule ena že v Šanghaju, če zmaga, Massa pa je peti ali slabši.

Dirka se bo začela v nedeljo ob 9. uri.


Kvalifikacije/štartna mesta:           
 1. L. HAMILTON   McLaren      1:36,303
 2. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari        +0,342
 3. F. MASSA      Ferrari         0,586
 4. F. ALONSO     Renault         0,624
 5. H. KOVALAINEN McLaren         0,627
 6. M. WEBBER *   Red Bull        0,780
 7. N. HEIDFELD** BMW Sauber      0,898
 8. S. VETTEL     Toro Rosso      1,382
 9. J. TRULLI     Toyota          1,631
10. S. BOURDAIS   Toro Rosso      2,582
11. N. PIQUET     Renault              
12. R. KUBICA     BMW Sauber
* - 10 mest slabši štartni položaj za-
radi menjave motorja.
** - 3 mesta slabši štartni položaj za-
radi oviranja Coultharda v kvalifi-
kacijah.

R. K.