Lewis Hamilton je vodil od štarta do cilja in njegova zmaga ni bila ogrožena niti za trenutek. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je vodil od štarta do cilja in njegova zmaga ni bila ogrožena niti za trenutek. Foto: Reuters
Lewis Hamilton in Felipe Massa
Lewisa Hamiltona, ki je bil v zadnjem tednu deležen kritik zaradi svoje vožnje na VN Japonske, to ni zmotilo in je odlično opravil delo ter je na dobri poti, da pri 23 letih postane najmlajši svetovni prvak. A Felipe Massa tudi še ni rekel zadnje besede in bo na domači dirki naredil vse, da bi po pokojnem Ayrtonu Senni postal prvi brazilski svetovni prvak. Foto: Reuters
Heikki Kovalainen
Heikki Kovalainen na svoj 27. rojstni dan ni imel veliko sreče. Foto: EPA
Felipe Massa
Postanki pri moštvu Ferrari so tokrat potekali brez zapletov. Foto: Reuters
Fernando Alonso
Zmagovalec zadnjih dveh dirk (VN Singapurja in VN Japonske) Fernando Alonso tokrat ni bil blizu vrha. Foto: Reuters
Hamilton korak bližje naslovu

Hamilton je s peto letošnjo zmago v Šanghaju naredil velik korak k osvojitvi naslova svetovnega prvaka. Pred zadnjo dirko ima pred Felipejem Masso (Ferrari) sedem točk prednosti.

TUKAJ si preberite klepet z Nikom Miheličem.

Britanec je na dirki le potrdil premoč, ki jo je kazal cel konec tedna. Največ dela je opravil že na štartu, ko je uspel ubraniti prvo štartno mesto, ki si ga je z odličnim zadnjim krogom privozil na sobotnih kvalifikacijah. Na precej dolgočasni dirki sta za največ razburjenja poskrbela Heikki Kovalainen (McLaren) in Fernando Alonso (Renault). Finec je na štartu prehitel Španca, ki pa se ni predal. Nekaj ovinkov sta vozila kolo ob kolesu, nato pa je zmagovalec zadnjih dveh dirk le ugnal dirkača McLarna.

Poljak izpadel iz boja
Odlično je štartal tudi Robert Kubica (BMW), ki je imel pred dirko še teoretične možnosti za naslov prvaka, a je dirko začel z 11. mesta. Po koncu prvega kroga je bil 8., nato pa se je po zaslugi poznega prvega postanka povzpel na končno 6. mesto, kar pa je bilo premalo, da bi se obdržal v boju za naslov prvaka.

Smola Kovalainena
Hamilton je na začetku suvereno povečeval prednost pred voznikoma Ferrarija. Od vodilne trojke je na postanek prvi zapeljal Massa, le krog za njim pa sta skupaj v bokse zavila Hamilton in Räikkönen. Britanec je ohranil prednost, med njega in Finca pa se je ob vrnitvi na stezo vrinil še Sebastian Vettel (Toro Rosso). Hamilton je nadzoroval potek dirke iz ospredja, medtem pa se je nekoliko slabše godilo njegovemu moštvenemu kolegu. Kovalainen je 20 krogov pred koncem dirke zapeljal s steze, ob tem pa se mu je predrla sprednja desna pnevmatika. Počasi se je privlekel do boksov in padel na 17. mesto, šest krogov pred koncem pa je le še zapeljal v bokse in odstopil.

Massa "prehitel" Räikkönena
Massa je po drugih postankih začel "loviti" moštvenega kolega in le še vprašanje časa je bilo, kdaj bo (kmalu nekdanji) svetovni prvak 2. mesto prepustil Brazilcu. Massa je na koncu štartno-ciljne ravnine mimo Finca "švignil" v 48. krogu, Hamiltona pa ni mogel ogroziti.

Korak k uresničitvi sanj
"Dobro sem štartal, to je bil eden mojih najboljših štartov, kar smo tudi potrebovali. V prvih zavojih nisem preveč pritiskal na plin, nato pa sem začel povečevati prednost. Po drugem postanku smo le še nadzorovali dirko, nisem več vozil na polno. Vedel sem, da moram ohraniti trezno glavo, kar sploh ni bilo težko," je dirko opisal zmagovalec."To je še en korak k osvojitvi naslova prvaka, mojim sanjam in sanjam moštva. Na tej dirki nismo mislili samo na zmago, ampak na prvenstvo. Zmaga je bila precej lahka, a vem, da bo na VN Brazilije težko, saj bosta ferrarija močna," je dodal Hamilton.

Massa po dirki (razumljivo) ni bil zadovoljen. Razočaran je bil predvsem nad svojo hitrostjo. "Vozil sem na meji, da bi zmanjšal zaostanek (za Hamiltonom, op. a.), a mi ni uspelo. Lewis je imel cel konec tedna boljši dirkalnik. Bil sem dovolj hiter, da sem ujel in prehitel Räikkönena. To je bil zame najboljši del dirke, a ni bilo dovolj."

"Nič nisem mogel izgubiti ali pridobiti, zato vozim za moštvo. Vem, kaj si kot moštvo želimo, in to sem tudi storil. V takšnih situacijah je to povsem normalno," je o "prehitevanju" Masse povedal Räikkönen, ki je bil od moštvenega kolega na dirki hitrejši, a mu je - ker je sam izpadel iz boja za naslov prvaka - pomagal.

Hamilton je bil tudi lani suveren na VN Kitajske, dokler ni na razmočeni stezi naredil napake ob vožnji v bokse. Pred zadnjo dirko je imel nato sedem točk prednosti pred Räikkönenom, a mu to ni zadostovalo, saj se tudi na VN Brazilije ni izkazal. Britanski "čudežni deček" je letos odločen, da tega ne bo dopustil. Ferrari je po 17. dirki povečal prednost pred McLarnom v konstruktorskem seštevku na 11 točk.

Zadnja dirka sezone bo 2. novembra v Braziliji na dirkališču Interlagos pri Sao Paolu.

VN KITAJSKE, Šanghaj                   
Končni vrstni red po 56. krog:

1. L. HAMILTON McLaren 1:31,57,403
2. F. MASSA Ferrari +14,925
3. K. RÄIKKÖNEN Ferrari 16,445
4. F. ALONSO Renault 18,370
5. N. HEIDFELD BMW Sauber 28,923
6. R. KUBICA BMW Sauber 33,219
7. T. GLOCK Toyota 41,722
8. N. PIQUET Renault 56,645
9. S. VETTEL Toro Rosso 1:04,339
10. D. COULTHARD RedBull 1:14,842

Odstop: Trulli (2. krog), Sutil (15.),
Kovalainen (50.)
VRSTNI RED PO 17. DIRKI (OD 18)        
Vozniki:                               
 1. L. HAMILTON     McLaren     94 točk
 2. F. MASSA        Ferrari     87     
 3. R. KUBICA       BMW         75     
 4. K. RÄIKKÖNEN    Ferrari     69     
 5. N. HEIDFELD     BMW         60     
 6. F. ALONSO       Renault     53     
 7. H. KOVALAINEN   McLaren     51     
 8. J. TRULLI       Toyota      30     

Konstruktorji:
1. FERRARI 156 2. McLAREN 145 3. BMW SAUBER 135 4. RENAULT 72 5. TOYOTA 52 6. TORO ROSSO 34 7. RED BULL 28 8. WILLIAMS 26

T. G./T. V.

Hamilton korak bližje naslovu