Na začetku sezone nanj ni bil pozoren skoraj nihče, danes je Lewis Hamilton v središču pozornosti sveta formule ena. Foto: EPA
Na začetku sezone nanj ni bil pozoren skoraj nihče, danes je Lewis Hamilton v središču pozornosti sveta formule ena. Foto: EPA
Lewis in Anthony Hemilton
Mož, ki je verjel v uspeh svojega sina. Danes ima Anthony Hemilton računalniško podjetje, v katerem je zaposlenih 25 ljudi. Foto: EPA
Lewis Hamilton
Velika Britanija že dolgo ni imela pravega šampiona v formuli ena. Po zaslugi Lewisa Hamiltona so vsi mediji ponoreli za 22-letnim mladeničem. Foto: EPA
Lewis Hamilton in Fernando Alonso
Fernando Alonso se je pred začetkom sezone najbrž najbolj bal konkurence v podobi Ferrarija. Pri sprehodu po avstralskih plažah marca najbrž ni računal na resnejšo grožnjo mlajšega sotekmovalca. Foto: EPA

Zgodba o najbolj vročem športnem imenu leta 2007 se bere kot pravljica. Lewis Hamilton je v svet formule 1 stopil povsem nevidno. Kariero v najelitnejšem bencinskem športu je sicer začel v velikem McLarnu, kjer so mu sprva namenili vlogo učenca, ki bi se ob svetovnem prvaku Fernandu Alonsu le učil in prinesel nekaj prepotrebnih točk za osvojitev konstruktorskega naslova. Zgodba se je obrnila povsem drugače …

Najboljši atlet navdihnil starše
Hamilton je na svet prijokal 7. 1. 1985 v Stevenagu v Veliki Britaniji. Ime je dobil po izjemnem atletu Carlu Lewisu, ki se je leto poprej v Los Angelesu okitil s štirimi olimpijskimi naslovi. Po dveh letih življenja sta se starša ločila, tako je Lewis naslednjih osem let živel z materjo.

Oče Anthony je ob koncih tedna, ko je preživljal čas s sinom, opazil Lewisovo zanimanje za dirkanje s kartingom. Anthony je sinu obljubil, da mu bo v primeru uspešnosti v šoli pomagal pri udejstvovanju v tem športu. Ko je mladi Hamilton prvič sedel v majhen dirkalnik, je začel pisati zgodbo o uspehu.

Nekega dne želim voziti vaš dirkalnik
Zgodba se bere, kot bi jo spisali hollywoodski scenaristi. Anthony Hamilton ni bil premožen, v določenem času je opravljal celo tri službe, da je sinu omogočil dirkanje v ne ravno poceni športu. Skoraj hollywoodsko se sliši tudi naslednji dogodek, ki danes sestavlja železni repertoar vseh zgodb o Hamiltonu: Pri vsega 12 letih je na neki podelitvi nagrad za talentirane dirkače pristopil k Ronu Dennisu in se mu predstavil: "Sem Lewis Hamilton in vam želim samo povedati, da si želim nekega dne voziti vaš dirkalnik!"

Vodja moštva McLaren je bil sprva presenečen, a v mladih očeh je videl voljo in vztrajnost uspeti. Britansko moštvo je leto kasneje s Hamiltonom res podpisalo pogodbo, po kateri so vanj do danes vložili približno pet milijonov funtov. Pomagali in na različne načine so ga podpirali pri tekmovanju v nižjih razredih avtomobilskih tekmovanj. V pogodbi je bilo zapisano tudi, da se mu omogoči tekmovanje v formuli ena. Ni zaman omeniti, da je bil s 13 leti daleč najmlajši dirkač, ki je podpisal pogodbo o (morebitnem) dirkanju v tem razredu bencinskega športa.

Karting osnova za prihodnost
Svojo nesporno zmogljivost je kazal v večini vseh kategorij, kjer je nastopal. Kasneje je priznal, da se lahko najbolj zahvali svojemu začetku v kartingu, kjer je prevozil številne kilometre, si pridobival prepotrebne izkušnje in občutek za dirkanje. Ko so njegovi tekmeci že zdavnaj zapustili dirkališča, se je Hamilton vedno znova vrtel v krogih in postajal eno z vozilom.

"Danes je veliko dirkačev, ki se zanašajo le na svoj občutek in talent. Povsem pa pozabijo na dodatno delo, ki je obvezno. Ko si mlad, ne razumeš filozofije 'Delaj in žel boš uspehe'. Zakaj bi se tako mladi še dodatno potili in delali? Toda če se res trudiš, odrekaš in delaš za svoj cilj, zagotovo pride čas, ko se ti vse poplača," razmišlja o številnih kilometrih, ki jih je prevozil s kartom. S to filozofijo in pristopom do športa že v najmlajših letih močno spominja tako na Michaela Schumacherja kot Ayrtona Senno, ki sta v formuli ena skupaj osvojila deset naslovov svetovnega prvaka.

Nase opozoril v vseh tekmovanjih
Pohod proti dirkanju s formulo ena je začel v britanski formuli renault. Leta 2002 je tekmovanje končal na tretjem mestu, leto kasneje pa je postal prvak. Podobna zgodba se je zgodila v evropski seriji formule 3. Uvodno sezono leta 2004 je končal na petem mestu, že leta 2005 pa je vozil pravo simultanko, saj je na poti do naslova dobil kar 15 od 20 dirk.

Lani je tekmoval v GP2, ki je spremljevalno tekmovanje formule 1, kar je pomenilo, da je le še korak od vstopa v bencinski raj. Prvak je postal že v edini sezoni. Svoj nesporni talent je pokazal na domačem Silverstonu, kjer je na poti do zmage pokazal izjemno nevaren manever, ko je v enem zavoju opravil z dvema dirkačema.

V formuli ena takoj pustil pečat
Svoj pečat je nemudoma pustil tudi v formuli ena. V ponedeljek si lahko preberete več o rekordih, ki jih je že zrušil po sedmih dirkah. Poglobili se boste tudi v primerjavo z moštvenim voznikom Fernandom Alonsom in Michaelom Schumacherjem, ki velja za najuspešnejšega voznika v zgodovini formule ena.

Slavko Jerič

Prehitevanje iz Silverstona: