Michael Schumacher se ni pretirano razveselil četrte zmage v Indianapolisu. Foto: EPA
Michael Schumacher se ni pretirano razveselil četrte zmage v Indianapolisu. Foto: EPA
Renaultovi mehaniki
Pri Renaultu so mehaniki zaključili z delom še preden se je dirka začela. Foto: EPA
Razočarani navijači
Formula ena v ZDA nima prihodnosti. To so s svojim odzivom na dogodke na dirkališču pokazali tudi navijači. Foto: EPA

Uporabniki francoskih gum, na čelu z Renaultom, McLarnom in Toyoto, so se za ta korak odločili med krogom za ogrevanje, potem ko niso smeli na dirki uporabiti novih, varnejših pnevmatik. Tik pred dirko bi lahko prišlo do kompromisa, če bi organizatorji v zadnjem zavoju namestili dodatno šikano.

Razlog za težave Michelina so bile predvsem v tem, da sta voznika Toyote Ricardo Zonta in Ralf Schumacher v petek na prostih treningih doživela hudi nesreči, ki sta bili posledica slabe vzdržljivosti pnevmatik. Ker Francozi niso ugotovili natančnega vzroka nesreč, so se odločili, da na dirki ne bodo sodelovali.

Na dirki je tako slavil sedemkratni svetovni prvak. "Uspeh" Ferrarija je z 2. mestom dopolnil Rubens Barrichello, na stopničke je prvič stopil tudi Tiago Monteiro (Jordan).

Edini zanimivi dogodek na dirki se je zgodil po drugem postanku M. Schumacherja, ko je štirikratni zmagovalec VN ZDA skoraj trčil z moštvenim kolegom Barrichelom. Ta se je trku izognil tako, da je zapeljal na travnato izletno cono. Do konca se je nato še približal Michaelu, a ga ni uspel prehiteti. Po dirki je zmagovalec dejal: "To je bila nenavadna dirka. Nisem si želel, da bi na takšen način dosegel prvo zmago v sezoni."

Veteran v karavani formule ena - David Coulthard - je po svojem "odstopu" povedal: "To je velika sramota za formulo ena. Pošteno povedano sem zelo jezen, da sem posredno vpleten v ta škandal. Staroste formule ena se niso morale v treh dneh dogovoriti in res je žalostno, da je dirka doživela takšno usodo."

Podobnega mnenja je bil tudi Jarno Trulli, ki je bil najhitrejši na kvalifikacijah: "To je veliko razočaranje za mene, moštvo, formulo ena in njene navijače. Še posebej se to nebi smelo zgoditi v ZDA, kjer ta šport nima toliko privržencev. Menim, da se v danih okoliščinah ni dalo izogniti tej situaciji, saj smo bili dirkači v nevarnosti v zadnjem zavoju."

Svoje mnenje o dogajanju na dirkališču so izražali tudi številni navijači, ki so na vroči asfalt metali številne predmete. Ti predmeti so med dirkanjem deloma ovirali šest voznikov.

Vaše mnenje o dogajanju v Indianapolisu lahko poveste na forumu.
Povezava: Uradna stran formule ena

Končni vrstni red (po 73. krogih):     
 1. M. SCHUMACHER   Ferrari 1:29:43,181
 2. R. BARRICHELLO  Ferrari       1,522
 3. T. MONTEIRO     Jordan       1 krog
 4. N. KARTHIKEYAN  Jordan       1 krog
 5. C. ALBERS       Minardi     2 kroga
 6. P. FRIESACHER   Minardi     2 kroga
Vozniki (po 9. dirkah):
 1. F. ALONSO       Renault   59 točk 
 2. K. RÄIKKÖNEN    McLaren   37      
 3. M. SCHUMACHER   Ferrari   34      
 4. R. BARRICHELLO  Ferrari   29      
 5. J. TRULLI       Toyota    27      
 6. N. HEIDFELD     Williams  25      
 7. M. WEBBER       Williams  22      
 8. R. SCHUMACHER   Toyota    20      
 9. G. FISICHELLA   Renault   17      
  . D. COULTHARD    Red Bull  17      
11. J.-P. MONTOYA   McLaren   16
Moštva: 1. RENAULT 76 točk 2. MCLAREN 63 . FERRARI 63 4. WILLIAMS 47 . TOYOTA 47 6. RED BULL 22