Kimi Räikkönen je kot prvi drikač letos slavil tretjič. V skupnem seštevku se je prebil na 3. mesto. Za vodilnim Lewisom Hamiltonom zaostaja za 18 točk, za Fernandom Alonsom pa le še 6. Foto: EPA
Kimi Räikkönen je kot prvi drikač letos slavil tretjič. V skupnem seštevku se je prebil na 3. mesto. Za vodilnim Lewisom Hamiltonom zaostaja za 18 točk, za Fernandom Alonsom pa le še 6. Foto: EPA
Kimi Räikkönen in Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je bil tokrat povsem v senci Kimija Räikkönena in Fernanda Alonsa. Finec je slavil 12-ič v karieri. Foto: EPA
V Silverstonu je vladala prava hamiltonmanija. Na koncu so odšli domov gledalci kar malce razočarani, saj je po štartu kazalo precej bolje. Foto: EPA
Fernando Alonso in Lewis Hamilton
Fernando Alonso je po treh dirkah ciljno črto prečkal spet pred Lewisom Hamiltonom. Foto: Reuters

Drugi je bil Fernando Alonso, devetič na deveti dirki pa se je na stopničke zavihtel Lewis Hamilton, ki ima v skupnem seštevku še vedno 12 točk naskoka. Felipe Masa je po smoli na štartu, ko mu je ugasnil motor in je moral dirko začeti iz boksov, vseeno prišel do 5. mesta.

Alonso na vrh s tretjega mesta
Hamilton je izkoristil najboljši štartni položaj in vodil vse do prvega postanka, čeprav ga je vidno hitrejši Räikkönen nevarno ogrožal. Anglež je na progo prišel za Fincem, vodstvo pa je prevzel Alonso, ki je v bokse zavil nekaj krogov pozneje.

Zrcalna slika, a vloge obrnjene
Räikkönen je dvoboj s Špancem dobil pri drugem postanku, ko je na progi ostal nekoliko dlje, s hitrimi krogi nadoknadil 5 sekund zaostanka in prišel na progo tik pred dvakratnim svetovnim prvakom. To je bila zrcalna slika prvega postanka, le da so bile vloge tokrat obrnjene. Velja omeniti, da je imel Alonso tudi malce smole, saj je tik pred njim po ciljni ravnini prišlo pet zaostankarjev.

Hamilton zaostal 40 sekund
Hamilton se je "zabarikadiral" na 3. mestu in imel na koncu skoraj 40 sekund zaostanka. Izredno hiter je bil Felipe Massa, ki je že po 8 krogih prišel na 10. mesto. Ob koncu je prehitel tudi Nicka Heidfelda, medtem ko mu je Robert Kubica v samem zaključku dobro zapiral pot. Točke je osvojilo vseh osem dirkačev, ki so med prvo osmerico tudi v skupnem seštevku.

Kimi: Če bomo tako nadaljevali, bomo pred vsemi
"To je odličen rezultat. Če jih bomo v prihodnje lahko ponavljali, bomo pred vsemi," je po zmagi povedal Räikkönen.

Hamilton: Uštel sem se pri nastavitvah
"Mislim, da sem se uštel pri nastavitvah. Že v kvalifikacijah nismo imeli ritma, kot bi ga lahko imeli, toda bilo je prepozno, da bi popravljali nastavitve. Zato je to dobra lekcija," pa je dirko ocenil Hamilton. Alonso je dejal, da sta bila Ferrarija prehitra in da je izvlekel maksimum.

Naslednja dirka bo 22. julija na Nürburgringu v Nemčiji.


Končni vrstni red:                     
 1. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari  1:21:43,074
2. F. ALONSO McLaren +2,459
3. L. HAMILTON McLaren 39,373
4. R. KUBICA BMW Sauber 53,319
5. F. MASSA Ferrari 54,063
6. N. HEIDFELD BMW Sauber 55,336
7. H. KOVALAINEN Renault 1 krog
8. G. FISICHELLA Renault 1 krog
9. R. BARRICHELLO Honda 1 krog
10. J. BUTTON Honda 1 krog
11. D. COULTHARD Red Bull 1 krog
12. N. ROSBERG Williams 1 krog

Najhitrejši krog: Räikkönen 1:20,638

Odstop: Webber, Sutil, R. Schumacher,
Speed, Davidson, Trulli, Liuzzi

VRSTNI RED V SP-ju (9/17) Vozniki:
1. L. HAMILTON McLaren 70 točk 2. F. ALONSO McLaren 58 3. K. RÄIKKÖNEN Ferrari 52 4. F. MASSA Ferrari 51 5. N. HEIDFELD BMW Sauber 33 6. R. KUBICA BMW Sauber 22 7. G. FISICHELLA Renault 17 8. H. KOVALAINEN Renault 14 9. A. WURZ Williams 8 10. J. TRULLI Toyota 7 Moštva: 1. McLAREN 128 2. FERRARI 103 3. BMW SAUBER 56 4. RENAULT 31 5. WILLIAMS 13 6. TOYOTA 9 R. K.