Lewis Hamilton bo nedeljsko dirko v Barceloni začel z najboljšega štartnega položaja. Foto: Reuters
Lewis Hamilton bo nedeljsko dirko v Barceloni začel z najboljšega štartnega položaja. Foto: Reuters
Sebastian Vettel in Kimi Räikkönen
Ferrarija Sebastian Vettel in Kimi Räikkönen nista navdušila v kvalifikacijah. Foto: Reuters
Max Verstappen
Max Verstappen se je odlično znašel v sedežu red bulla. Foto: Reuters

Razočarala sta predvsem oba ferrarija, Kimi Räikkönen in Sebastian Vettel, ki sta bila zelo solidna na prostih treningih - na prvem sta zasedla celo prvi mesti -, v kvalifikacijah pa sta zasedla šele peto in šesto mesto, uvrstila sta se za oba red bulla, Ricciarda in odličnega Maxa Verstappna.

Po napaki nato najhitrejši čas
Mercedesa zadnjega dela kvalifikacij nista začela najbolje, oba sta storila napako v svoji vožnji na čas, a sta kljub vsemu odpeljala dva brezhibna kroga, s katerima sta si zopet pokorila vse tekmece. Uspešnejši je bil Hamilton, ki bo v Barceloni na dirki za VN Španije v nedeljo lovil šele drugo zmago v karieri (2014). Lani je moral premoč priznati Rosbergu. "Zelo, zelo sem vesel, da mi je uspelo doseči najhitrejši čas. Nico je bil ves čas zelo hiter, zato je bilo zelo pomembno, da korak za korakom postajam hitrejši," je po kvalifikacijah v prvi izjavi dejal Britanec, sicer aktualni svetovni prvak, ki pa v skupnem seštevku v letošnji sezoni za moštvenim kolegom zaostaja za 43 točk.

Rosberg je bil kratek in jedrnat: "Razočaran sem, da sem osvojil šele drugo mesto. Lewis je bil enostavno prehiter in to je to. Dirka je tisto, kar šteje, jutri se mi bo ponudilo še več priložnosti. Poskusil jih bom izkoristiti."

Razočaranje v moštvu iz Maranella
Že pred začetkom kvalifikacij je predsednik Ferrarija Sergio Marchionne svoji ekipi dejal, da mora začeti zmagovati. A za zdaj ne kaže, da bi lahko v Kataloniji ferrarija stopila na najvišjo stopničko; Räikkönen je za Hamiltonom zaostal za 1,113 sekunde, Vettel za 1,334. Resda proga v Barceloni predstavlja enega najtežjih testov za dirkalnike, predvsem glede aerodinamike, a zagotovo nihče v moštvu iz Maranella ni pričakoval, da se bosta oba dirkača zvrstila za mercedesoma in red bulloma.

Dirka za VN Španije, Barcelona

Kvalifikacije/št. mesta:          
 1. L. HAMILTON   Mer.    1:22,000
 2. N. ROSBERG    Mercedes  +0,280
 3. D. RICCIARDO  Red Bull   0,680
 4. M. VERSTAPPEN Red Bull   1,087
 5. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari    1,113
 6. S. VETTEL     Ferrari    1,334
 7. V. BOTTAS     Williams   1,522
 8. C. SAINZ      Toro Rosso 1,643
 9. S. PEREZ      F. India   1,782
10. F. ALONSO     McLaren    1,981