Lewis Hamilton po dirki za VN Bahrajna še bolj spoštuje mladega Charlesa Leclerca. Britanec dobro ve, kako se počuti Monačan, saj je tudi sam doživel že kar nekaj tovrstnih okvar. Nazadnje pred tremi leti, ko je vodil na dirki za VN Malezije v Kuala Lumpurju, nato pa mu je 16 krogov pred koncem odpovedal pogonski sklop. Foto: Reuters
Lewis Hamilton po dirki za VN Bahrajna še bolj spoštuje mladega Charlesa Leclerca. Britanec dobro ve, kako se počuti Monačan, saj je tudi sam doživel že kar nekaj tovrstnih okvar. Nazadnje pred tremi leti, ko je vodil na dirki za VN Malezije v Kuala Lumpurju, nato pa mu je 16 krogov pred koncem odpovedal pogonski sklop. Foto: Reuters

Ves konec tedna je minil v znamenju Ferrarija. Dirkača italijanskega moštva sta bila najhitrejša na prostih treningih in v kvalifikacijah, tudi na dirki je kazalo na dvojno zmago, nato pa se je zgodil polom.

Charles bi si zaslužil prvo zmago. A seveda je treba dirke odpeljati do konca, že velikokrat se je pokazalo, da je pomembno razmerje med hitrostjo in vzdržljivostjo.

Toto Wolff, vodja moštva Mercedes

Najprej je Sebastianu Vettlu v zadnjem DRS-območju proge odpadlo sprednje krilce, na koncu dirke je brez zajetnega kosa konjskih moči zaradi težav s Ferrarijevim pogonskim sklopom ostal še Charles Leclerc.

Epilog: Hamilton se je relativno mirno odpeljal do 74. zmage v karieri, za dvojno slavje Mercedesa je z drugim mestom poskrbel Valtteri Bottas, tretje mesto pa je Leclercu rešil prihod varnostnega avtomobila dva kroga pred koncem dirke.

Konec dirke je v Manami oznanil David Beckham. Foto: Reuters
Konec dirke je v Manami oznanil David Beckham. Foto: Reuters

Hamiltonova zmaga z grenkim priokusom
Lewis Hamilton je vedel, da se bo v nedeljo težko dokopal do zmage, a na koncu mu je s poljubom sreče vendarle uspelo na najvišjo stopničko stopiti 74- v karieri. Toda zmaga ima tudi nekaj grenkega priokusa. "Na progi želiš tekmeca prehiteti, ker si hitrejši in boljši v boju. Ko sem Charlesa prehiteval, sem dvignil roko, ker mi drugega ni preostalo, saj sam nisem imel nobenih težav. To so čudni občutki. Ne moreš verjeti, da si imel toliko sreče, a kaj bi lahko še naredil? Še naprej moraš dirkati, kot si do tedaj," je po dirki dejal Britanec, ki je že pred podelitvijo nesrečnega Leclerca založil z nekaj spodbudnimi besedami. "Ta mož, Leclerc, bo v prihodnosti dobil še veliko dirk," je poudaril.

Charles Leclerc je postal prvi Monačan po letu 1950 z uvrstitvijo na oder za zmagovalce po dirki formule ena. To je za zdaj njegova najboljša uvrstitev. Lani je bil v Azerbajdžanu s sauberjem šesti, letos v Melbournu peti. Foto: Reuters
Charles Leclerc je postal prvi Monačan po letu 1950 z uvrstitvijo na oder za zmagovalce po dirki formule ena. To je za zdaj njegova najboljša uvrstitev. Lani je bil v Azerbajdžanu s sauberjem šesti, letos v Melbournu peti. Foto: Reuters

Bottasa 'okrasila' plastična vrečka
Po izjemni predstavi v Melbournu si je veliko od dirke obetal tudi Valtteri Bottas, ki je na koncu dobil drugo mesto in je zaradi najhitrejšega kroga v Albert Parku in dodatne točke zadržal prednost v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo. "Veter mi je vso dirko povzročal preglavice. Ferrari je bil ves konec tedna zelo močan. Sam sem storil kar nekaj napak, tudi drugi dirkači so jih. Težko je bilo vso dirko ohranjati neki ritem. V neki točki mi je uspelo nekoliko sprostiti pogonski sklop, ko sem za naslednjim dirkačem precej zaostajal, za menoj ni bilo pa nobenega. Za nameček se mi je za sprednje krilce zataknila še plastična vrečka, kar me je vsekakor stalo nekaj časa. To ni bila perfektna dirka," je po puščavski preizkušnji dejal 29-letnik iz Nastole.

Kar naenkrat sem izgubil nadzor nad dirkalnikom, zavrtelo me je, prepozno je bilo, da bi se lahko rešil.

Sebastian Vettel

Vodja moštva Mercedes Toto Wolff je dodal: "Charles bi si zaslužil prvo zmago. A seveda je treba dirke odpeljati do konca, že velikokrat se je pokazalo, da je pomembno razmerje med hitrostjo in vzdržljivostjo."

Leclerc mislil, da mu bo razneslo motor
Zdaj pa h glavnemu osmoljencu dirke, Charlesu Leclercu. Če njegov pogonski sklop ne bi izgubil toliko moči, bi se najverjetneje gladko odpeljal do prve zmage v karieri. "Če sem popolnoma iskren, sem bil prepričan, da mi bo zdaj zdaj razneslo motor. To se k sreči ni zgodilo in uspelo nam je doseči tretje mesto. Izguba moči motorja se je zgodila v hipu. Sčasoma je postalo za odtenek bolje, a težava je ostala. Predtem ni bilo nobenih kazalnikov, da bi se to lahko zgodilo," je po dirki dejal Monačan in dodal: "Veliko je pozitivnih stvari, ki jih bomo odnesli s te dirke. V Avstraliji smo kar precej zaostali za Mercedesom. Mislim, da smo tokrat spet našli pravo hitrost." Na koncu je imel s prihodom varnostnega avtomobila vseeno nekaj sreče v nesreči. "Seveda sem nad razpletom dirke zelo razočaran, vsi v moštvu smo, a to se pač dogaja. Imeli smo veliko sreče v zelo nesrečnem položaju. Vesel sem, da se je dirka zaključila za varnostnim avtomobilom, drugače bi izgubil še nekaj mest," je še povedal.

Poškodovani mclaren Carlosa Sainza po trku z Maxom Verstappnom. Foto: Reuters
Poškodovani mclaren Carlosa Sainza po trku z Maxom Verstappnom. Foto: Reuters

Leclerc je sicer lovil prvo zmago za Monako v elitnem razredu motošporta. S tretjim mestom je izenačil dosežek rojaka Louisa Chirona, ki je stopil na najnižjo stopničko po krstni dirki F1 za VN Monaka leta 1950.

Verstappen: V teh dirkalnikih si slep
Četrtouvrščenemu Maxu Verstappnu je verjetno sedmo zaporedno uvrstitev na oder za zmagovalce v zaključku dirke preprečil varnostni avtomobil. Vseeno pa se je po dirki še najbolj govorilo o njegovem trku z mclarnom Carlosa Sainza v 4. krogu bahrajnske preizkušnje. "Želel me je prehiteti po zunanji strani, prepozno je zavrl in najbrž me ni videl," je incident pokomentiral Nizozemec in dodal: "V teh dirkalnikih si popolnom slep za dogajanje poleg sebe. Pozno sem zavrl in videl sem ga, kako je zapeljal v zavoj. Moral sem se hitro umakniti, a je na žalost vseeno prišlo do trka." Verstappen je vsekakor prvi dirkač Red Bulla, znova je povsem zasenčil moštvenega kolega Pierra Gaslyja, ki je osvojil šele osmo mesto.

Vettel iznenada izgubil nadzor
Še manj je bil z razpletom dirke zadovoljen njegov moštveni kolega Sebastian Vettel, ki je po dveh zaporednih zmagah v Manami tokrat osvojil (zanj skromno) peto mesto. "Ne vem, kaj se je zgodilo. Veter zagotovo ni pomagal. Kar naenkrat sem izgubil nadzor nad dirkalnikom, zavrtelo me je, prepozno je bilo, da bi se lahko rešil," je povedal Nemec in nadaljeval: "Gume sem imel preveč obrabljene, da bi lahko to botrovalo h poškodbi sprednjega krilca." To mu je odpadlo v ravnini, ko je prehiteval williams Georgea Russlla. Tudi sicer s svojim dirkalnikom ni bil pretirano zadovoljen, je pa priznal napako, po kateri se je zavrtel za 180 stopinj. "Četrti zavoj je bil eden najtežjih na dirki. Naredil sem napako, izgubil sem nadzor nad zadkom dirkalnika in zavrtelo me je," je še dejal Heppenheimčan.

Sorodna novica Ferrari premagal samega sebe, Hamiltonu VN Bahrajna
Nesrečni Leclerc v Bahrajnu ostal brez prve zmage

Sezona formule ena se bo čez 13 dni nadaljevala v Šanghaju, kjer je na sporedu dirka za VN Kitajske. To bo že jubilejna 1000. dirka formule ena v zgodovini.

Zmagovalci vseh dirk za VN Bahrajna:

LetoDirkačMoštvoPrizorišče
2019Lewis HamiltonMercedesManama
2018Sebastian VettelFerrari
2017Sebastian VettelFerrari
2016Nico RosbergMercedes
2015Lewis HamiltonMercedes
2014Lewis HamiltonMercedes
2013Sebastian VettelRed Bull
2012Sebastian VettelRed Bull
2010Fernando AlonsoFerrari
2009Jenson ButtonBrawn
2008Felipe MassaFerrari
2007Felipe MassaFerrari
2006Fernando AlonsoRenault
2005Fernando AlonsoRenault
2004Michael SchumacherFerrari