Prva štartna vrsta v Braziliji bo nemško obarvana. Foto: Reuters
Prva štartna vrsta v Braziliji bo nemško obarvana. Foto: Reuters
Nico Hülkenberg
Hülkenberg, ki naj ne bi imel zagotovljenega sedeža pri Williamsu za prihodnje leto, naj bi dirkalnik nastavil bolj za mokro kot suho stezo. Foto: Reuters

Mladi Nemec je ob koncu zadnjega dela kvalifikacij, ko se je steza že sušila in so vsi dirkači vozili na pnevmatikah za suho stezo, neverjetno hiter, prehitel ga ni nobeden izmed kandidatov za naslov prvaka. Z več kot sekundo prednosti je Hülkenberg po petih letih (po VN Evrope leta 2005, ko je bil v kvalifikacijah najhitrejši Nick Heidfeld) Williamsu privozil prvi 'pole'. Najbolj sta se mu približala Sebastian Vettel in Mark Webber, za njima pa se je uvrstil Lewis Hamilton (McLaren).

Fernando Alonso (Ferrari), ki lahko že v Braziliji osvoji naslov prvaka, se je uvrstil na peto mesto, še slabše pa se je uvrstil njegov moštveni kolega Felipe Massa. Domačin se je komaj uvrstil v zadnji del kvalifikacij, v katerih je nato za seboj pustil le Vitalija Petrova.

Že tako slabe možnosti Jensona Buttna (McLaren), da obrani naslov prvaka, so doživele še en udarec - Britanec bo dirko začel šele z 11. mesta. Osmi Michael Schumacher (Mercedes) je bil tokrat boljši od Nica Rosberga, ki je bil 13.

Predzadnja letošnja dirka naj bi potekala v suhem vremenu, ki pa je znano po svoji nepredvidljivosti in lahko postreže s kakšnim dežjem.

Aretacije zaradi prevare?
Brazilski mediji so se razpisali o grožnji tožilca, ki je opozoril, da bi Masso lahko aretirali in obsodili na zaporno kazen do šest let, če bo (po ukazu moštva) predse med dirko spustil Alonsa, da bi mu tako pomagal do naslova. "Masso ali katerega koli drugega dirkača, ki bi storil kar koli, kar bi na nepošten način spremenilo izid dirke, lahko aretiramo in obtožimo. To ne pomeni, da se bo to tudi zgodilo. Odvisno bo od krajevnih oblasti, ki so pristojne za dogodek, da se odločijo, če bi bil prekršen kakšen zakon," je pojasnil tožilec Paulo Castilho.

Kvalifikacije/startna mesta:
1. N. HÜLKENBERG Williams 1:14,470
2. S. VETTEL Red Bull +1,049
3. M. WEBBER Red Bull 1,167
4. L. HAMILTON McLaren 1,277
5. F. ALONSO Ferrari 1,519
6. R. BARRICHELLO Williams 1,733
7. R. KUBICA Renault 2,082
8. M. SCHUMACHER Mercedes 2,455
9. F. MASSA Ferrari 2,631
10. V. PETROV Renault 3,286
11. J. BUTTON McLaren -

Dirka bo v nedeljo ob 17.00.