Jenson Button je največji uspeh v 10-letni karieri ob prihodu v cilj proslavil s petjem zimzelene uspešnice Queenov 'We are the champions' (Mi smo prvaki). Foto: Reuters
Jenson Button je največji uspeh v 10-letni karieri ob prihodu v cilj proslavil s petjem zimzelene uspešnice Queenov 'We are the champions' (Mi smo prvaki). Foto: Reuters

Samo ta današnja dirka je bila vredna naslova prvaka.

Button o dirki v Interlagosu.
Prvaka
Naveza Jenson Button-Ross Brawn je bila po slovesu Honde že pred odhodom iz formule ena, a se je nato sezona končala kot v pravljici - z dvojnim naslovom svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Jenson in John Button
Oče John je bil prvi, ki je sinu Jensonu čestital za uspeh, s katerim se je vpisal v športno zgodovino. Foto: Reuters
Mark Webber in  Lewis Hamilton
Webber si je ob drugi zmagi v karieri malce privoščil lanskoletnega prvaka Hamiltona. Foto: Reuters
Jenson Button
Jenson Button je na prestolu nasledil rojaka Lewisa Hamiltona, skupno pa je postal že deseti Britanec s prestižnim naslovom. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel se je v nasprotju z Buttnom odločil za poznejši prvi postanek in veliko bolj umirjeno vožnjo, kar pa mu je prineslo le mesto boljšo uvrstitev. Foto: Reuters

30-letnik iz idiličnega Somerseta je sanjsko sezono kronal s prvim naslovom najboljšega dirkača v formuli ena, s čimer je postal deseti svetovni prvak iz Velike Britanije. Button je letos zmagal na šestih dirkah za veliko nagrado (Avstralija, Malezija, Bahrajn, Španija, Monako in Turčija) in si že na polovici sezone zagotovil skoraj neulovljivo prednost. Kljub slabši formi Brawna v drugi polovici leta mu je uspelo zadržati prednost pred moštvenim kolegom Rubensom Barrichellom in Sebastianom Vettlom (Red Bull).

Rubinho podlegel pritisku, Vettel taktiki
Barrichello je po "pole positionu" na domači dirki zasedel šele osmo mesto, Vettel pa se je moral zadovoljiti s četrtim mestom. Button se je z dirkanjem na "nož" s 14. mesta prebil vse do petega mesta, kar mu je zadostovalo za uspeh kariere. Button ima tako pred dirko v Abu Dabiju 89 točk, Vettel na drugem 74, tretji Barrichello pa 72.

Veliko zmagoslavje Rossa Brawna
Brawn GP
je s petimi točkami dokončno osvojil tudi naslov v konstruktorskem seštevku, kar je za moštvo nekdanje Honde, katerega usoda je bila pred začetkom sezone zelo negotova, pravljičen konec prve sezone v formuli ena. Brawn je na 16 dirkah zbral 161 točk, drugi Red Bull 135,5, medtem ko se bosta za tretje mesto udarila McLaren (71) in Ferrari (70).

"Dirka vredna svetovnega naslova"
"Oh, kakšna dirka. Zdaj sem svetovni prvak. Bila je tako zanimiva in razburljiva sezona. Nikoli nisem pričakoval, da bom lahko postal svetovni prvak," je bil vzhičen Button, ki se je pred čestitko vodje formule ena Bernieja Ecclestona zahvalil celotnemu osebju Brawna.

"Samo ta današnja dirka je bila vredna naslova prvaka," se je smejalo novopečenemu prvaku, ki ni mogel mimo agresivnosti novinca v formuli ena Kamuia Kobajašija, ki ga je zaustavil v prvih krogih brazilske dirke. "Zadnjih nekaj dirk je bilo izredno stresnih zame, še posebej kvalifikacije," je Button priznal, da v zadnjih tednih zaradi vse manjše prednosti ni spal najbolje.

"To je veliko olajšanje. V takšnih trenutkih te preplavijo vsa čustva, pozitivna in negativna. Po odličnem začetku sezone sem na zadnjih dirkah nastopil pod pritiskom. Včeraj mi je bilo po kvalifikacijah kar slabo, ko sem videl, kakšno izhodišče imam. Toda ko pogledam vse skupaj, je to, kar nam je uspelo letos, neverjetno," je dirko v predmestju Sao Paula opisal športni junak dneva.

Barrichello štartal prvi, Button 14., Vettel 16.
Dirka se je kljub sončnemu vremenu začela s pravo dramo. Prvi ovinek so dirkači še izpeljali brez nesreč, nato pa se je začelo - zaletela sta se Adrian Sutil in Jarno Trulli, ki se mu ni mogel izogniti niti Fernando Alonso. Na progo je zapeljal varnostni avto, številni so to izkoristili za popravila (Kimi Räikkönen sprednja krilca), Button in Vettel pa sta v zmedi pridobila kar pet mest.

Po petih krogih se je varnostni avtomobil umaknil in Button je krenil v napad ter se hitro prebil do 7. mesta, kjer ga je zaustavil novinec Kobajaši s toyoto.

Sebastian Vettel in Red Bull sta se odločila za poznejši prvi postanek, medtem ko se je Barrichellu obisk "boksa" nekoliko ponesrečil in je vodstvo na polovici dirki prepustil Vettlovemu moštvenemu kolegu Marku Webru. Vodilni v svetovnem pokalu se je z napadalno vožnjo prebijal navzgor, Button je bil pred zadnjo tretjino že na 4. mestu. Pozneje je Vettel med drugim postankom prehitel Britanca, ki je držal ravno mesto, ki mu je še zagotavljalo naslov svetovnega prvaka.

Zmagovalci v globoki senci prvaka
V zadnjih krogih je Barrichello zaradi težav s pnevmatiko padel na osmo mesto, zato pa se je brez težav svoji drugi zmagi naproti v karieri odpeljal Avstralec Mark Webber (Red Bull). Drugo mesto si je privozil Poljak Robert Kubica (BMW Sauber), najnižjo stopničko pa je zasedel zdaj že nekdanji svetovni prvak Lewis Hamilton (McLaren), ki je štartal šele kot 17.

VN BRAZILIJE, Interlagos
Končni vrstni red (71 krogov):

1. M. WEBBER Red Bull
2. R. KUBICA BMW
3. L. HAMILTON McLaren
4. S. VETTEL Red Bull
5. J. BUTTON Brawn
6. K. RÄIKKÖNEN Ferrari
7. S. BUEMI Toro Rosso
8. R. BARRICHELLO Brawn
9. H. KOVALAINEN McLaren
10. K. KOBAJAŠI Toyota

Odstop: Sutil, Trulli, Alonso 
(vsi v 1. krogu), Heidfeld (22.),
Rosberg (28.), Nakadžima (31.).


SKUPNI VRSTNI RED PO 16. DIRKI (/17)   

Vozniki:
1. J. BUTTON Brawn 89 točk
2. S. VETTEL Red Bull 74
3. R. BARRICHELLO Brawn 72
4. M. WEBBER Red Bull 61,5
5. L. HAMILTON McLaren 49
6. K. RÄIKKÖNEN Ferrari 48
7. N. ROSBERG Williams 34,5
8. J. TRULLI Toyota 30,5
9. F. ALONSO Renault 26
10. T. GLOCK Toyota 24

Moštva:
1. BRAWN 161 točk
2. RED BULL 135,5
3. McLAREN 71
4. FERRARI 70










						
			

Samo ta današnja dirka je bila vredna naslova prvaka.

Button o dirki v Interlagosu.