Lewis Hamilton je bil na prvih dveh dirkah sezone tretji. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je bil na prvih dveh dirkah sezone tretji. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Svetovni pravk Sebastian Vettel je v skupnem seštevku z 18 točkami na 6. mestu. Foto: Reuters
Alonso vodi, Vettel vadi Kung Fu

Hamilton je bil skupaj z moštevnim kolegom pri McLarnu Jensonom Buttonom postavljen v vlogo favorita za zmago v Šanghaju, vendar ga zdaj čaka izjemno težko delo.
Tako lahko jubilejni 150. pole position od leta 1972 McLarnu pridirka le Button, zmagovalec Šanghaja leta 2010. McLaren je sicer na tem dirkališču slavil trikrat v zadnjih štirih letih.

Sprememba na pole positionu
Hamilton je bil na prvih dveh dirkah tretji, potem ko je bil v kvalifikacijah najhitrejši. V Šanghaju bo petkova treninga odpeljal s starim menjalnikom, ki ga bo zamenjal v soboto. "Moj pristop bo povsem isti. Na dirki se lahko zgodi vse. Lani sem zmagal s tretjega mesta," je povedal Hamilton.

"Ne bom zanikal, da sem bil razočaran, ker nisem pole positiona na prvih dveh dirkah pretopil v zmago, vendar sem prepričan, da se bo sreča kmalu obrnila v moj prid. Cilj je končna zmaga in za to potrebujem čim več točk na vsaki dirki. Pomembna je stalnost," je povedal Hamilton, ki za vodilnim po dveh dirkah Fernandom Alonsom zaostaja za pet točk.

Tretje stopničke zapored bi za Hamiltona pomenile boljši štart kot leta 2008, ko je osvojil naslov svetovnega prvaka. Lani je v Šanghaju slavil s pametno strategijo menjave gum, čeprav je imel Red Bull hitrejša dirkalnika.

Pravo razmerje moči se še ni pokazalo
Tako Hamilton kot Vettel sta prepričana, da prvi dve dirki še nista pokazali pravega razmerja moči. Na prvi v Avstraliji je zmagal Button, na drugi deževni v Maleziji pa presenetljivo Alonso. "Dirki v Avstralija in Maleziji sta bili zelo tesni, zato menim, da še ni možno določiti pravega vrstnega reda. McLaren deluje močno in to je moštvo, ki ga moramo ta vikend premagati. Naš dirkalnik ima potencial, potrebujemo le še nekaj korakov in bomo precej boljši," je optimističen Vettel.

Alonso si kljub vodstvu v svetovnem prvenstvu ne dela utvar, da je na Kitajskem med favoriti. Ferrari se bo v Šanghaju predstavil z manjšimi posodobitvami, ki pa niso revolucionarne, tako da rdeči na suhi stezi ne bodo konkurenčni najboljšim.

Visoke apetite pa ima Michael Schumacher, ki je leta 2006 prav na tem dirkališču dosegel svojo zadnjo zmago.

VN KITAJSKE, Šanghaj                 
(56 krogov, 5,451 km, 305,066 km)    
                                     
Petek:                               
Prvi trening                  ob 4.00
Drugi trening                  * 8.00
                                     
Sobota:                              
Tretji trening                   5.00
Kvalifikacije                 ** 8.00
                                     
Nedelja:                             
Dirka za VN Kitajske          ** 9.00
                                     
* - prenos na MMC-ju                 
** - prenos na TV SLO 2 in MMC-ju
Alonso vodi, Vettel vadi Kung Fu