Nico Rosberg se poslavlja od Williamsa, s katerim je v štirih letih osvojil 75,5 točke. Lani je dvakrat stopil na stopničke za zmagovalce (tretji je bil na uvodni dirki v Avstraliji ter drugi v Singapurju). Foto: EPA
Nico Rosberg se poslavlja od Williamsa, s katerim je v štirih letih osvojil 75,5 točke. Lani je dvakrat stopil na stopničke za zmagovalce (tretji je bil na uvodni dirki v Avstraliji ter drugi v Singapurju). Foto: EPA
Kimi Räikkönen
Finec se še ni odločil, kje bo dirkal. Foto: EPA
Abu Dabi
Abu Dabi nadaljuje trend zadnjega desetletja, ko se vse več dirk seli na vzhod. Foto: EPA

Nemec Nico Rosberg se poslavlja od Williamsa, za katerega vozi vse od leta 2006, ko se je pridružil formuli ena. 24-letni sin svetovnega prvaka Kekeja Rosberga naj bi bil blizu selitvi v Brawn ali McLaren.

Rosberg še ne ve, kje bo dirkal
"Počutim se nekoliko čudno. V štirih letih sem sodeloval samo z enim moštvom. To je dolga doba in vse sem dobro spoznal, težko bo zapustiti vse te ljudi," je čustveno razlagal Rosberg, o svoji prihodnosti pa ni želel podrobneje govoriti. "Počakajmo še malo. Zagotovo je le to, da v letu 2010 ne bom član Williamsa."

Nova posadka v Williamsu
Williams bo v letu 2010 povsem spremenil svojo postavo, najverjetnejša nova voznika sta Rubens Barrichello (zdaj Brawn) in novinec Nico Hulkenberg iz Nemčije.

Räikkönen se še ni odločil
V moštvo Ferrari prihaja nekdanji svetovni prvak Fernando Alonso, zato se bo moral posloviti Kimi Räikkönen. V katerem dirkalniku formule ena, če sploh katerem, bo kariero nadaljeval Finec, še ni znano. Gotovo pa je, da se "Ledeni mož" ne bo odpovedal dirkanju v reliju. "Če bom nadaljeval v formuli ena, bo v moji pogodbi zapisano, da smem dirkati v reliju. To moštvu ne bo škodovalo. Kakršno koli dirkanje ti vedno prinese izkušnje. Letos se je to dobro izteklo. Dokler te ne ovira pri dirkanju v formuli ena, zato ne vidim težav," je pred zadnjo dirko za rdeče iz Maranella pred novinarji razmišljal svetovni prvak iz leta 2007, ki je letos sodeloval na reliju za svetovno prvenstvo na Finskem in po solidni vožnji odstopil.

Räikkönena povezujejo s Toyoto in Brawnom, v igri naj bi bila tudi vrnitev v McLaren, 30-letnik pa ni izključil niti tega, da si vzame leto dni odmora od dirkanja. "Storim lahko kar hočem. Odločitve o tem, kaj bom počel, pa še nisem sprejel," je sklenil.

Sredi dirke bo sonce zašlo
V nedeljo bo potekala prva dirka za VN Abu Dabija, hkrati pa bo to tudi prva v zgodovini formule 1, ki se bo začela podnevi, končala pa ponoči. Dirka se bo po lokalnem času začela ob 17.00, sonce pa bo zašlo ob 17.43.

"Čarobna" steza in kompleks
Stezo Yas marina, ki jo je zasnoval nemški arhitekt Hermann Tilke, je vodja formule ena ocenil kot najboljšo za zdaj. Za izgradnjo proge naj bi po nekaterih ocenah porabili več kot milijardo dolarjev. "Kar so naredili je čarobno. Nikoli si nisem mislil, da bo končni izid takšen. Tega ne bo nihče presegel. Vesel bom, če bo kdo zgradil kaj podobnega," je bil navdušen Bernie Ecclestone, ki je v sredo dopolnil 79 let.

Podobnega mnenja so tudi dirkači. Lewis Hamilton je stezo in pripadajoče komplekse označil za "dih jemajoče", Nick Heidfeld pa je priznal, da je vse, kar je slišal o stezi resnično. "Vsi, ki so že bili tu, so rekli, da je neverjetno, fantastično. Zagotovo je dobro narejeno, jutri pa bom videl, ali je dobra tudi steza," je dejal Nemec, pri tem pa opozoril, da formule ena ne sme obrniti hrbta starim, tradicionalinim stezam. "Zdi se, da je prihodnost formule ena tam, kjer je denar. Ker gre za svetovno prvenstvo, upam, da bomo obiskali čim več držav. Veseli me tudi, da je na koledarju več dirk. Za mene 20 dirk na leto ne bi bila težava."

VN Abu Dabija, spored
Petek ob 10.00:
Prvi trening

Ob 14.00:
Drugi trening

Sobota ob 11.00:
Tretji trening

Ob 14.00:
Kvalifikacije

Nedelja ob 14.00:
Dirka za VN Abu Dabija

Statistika:
Dolžina kroga: 5,554 km
Dolžina dirke: 55 krogov/305,470 km