Lewis Hamilton se zaveda, da je naredil napako. Foto: EPA
Lewis Hamilton se zaveda, da je naredil napako. Foto: EPA
Dave Ryan, Lewis Hamilton
Lewis Hamilton, ki mu je Dave Ryan po VN Avstralije narekoval lažno pričanje, brani športnega direktorja McLarna. Foto: EPA
Dave Ryan
Dave Ryan je suspendiran do konca dirke v Maleziji, po kateri bo znana tudi njegova prihodnost. Foto: EPA
Jarno Trulli
Jarno Trulli je dirko končal na tretjem mestu, po njej zaradi 25 sekund pribitka padel na dvanajsto, zaradi kazni Hamiltonu pa dokončno osvojil šest točk. Foto: EPA

Pri McLarnu so danes suspendirali športnega direktorja Dava Ryana, ki naj bi bil kriv za zavajanje komisarjev, odločitev pa je komentiral tudi vodja ekipe Martin Whitmarsh. "V svoji 20-letni karieri pri McLarnu nisem naletel na bolj zvestega in predanega človeka od Dava. Je nepogrešljiv člen naše ekipe od leta 1974, odkar je igral ključne vloge pri naših osvajanjih prvenstev. A vseeno nas je njegovo obnašanje na nedeljski tekmi in komunikacija s sodniki FIA pripeljala do resnejših posledic. Za to se opravičujemo."

Izključitev iz prvenstva?
Svetovna avtomobilistična zveza (FIA) meni, da je poskus prevare, ki jo je Britanec izvedel na VN Avstralije, v nasprotju z Mednarodnim športnim kodeksom, tako da mu grozi prepoved nastopanja na nekaj dirkah ali pa celo popolna izključitev s prvenstva.

Prvak se kesa ...
Na mogoče odločitve FIE se je odzval tudi lanski svetovni prvak, ki pravi, da so mu najprej slabo svetovali, potem pa so ga še zavedli: "Naredil sem napako in za to mi je zelo žal. Takoj po koncu dirke, ko sem dobil poziv od sodnika, sem želel priznati, kaj se je v resnici zgodilo. Ko sem čakal na uslužbence FIE, je do mene prišel Dave in mi narekoval, kaj naj povem, od mene je zahteval, da ne povem resnice."

... obenem pa brani Ryana
Hamilton se ni nehal opravičevati, žal mu je za svojo ekipo, Dava in pa sodnike, ki jim je tratil čas: "To je najhujši trenutek v mojem življenju, saj so me obtožili, da sem patološki lažnivec. Nisem lažnivec in nisem nepošten. Sem samo "McLarnov vojak". Vsakič pošteno naredim tisto, kar od mene zahteva ekipa; to sem storil tudi tokrat. Šele na koncu sem videl, da sem naredil napako, ki me bo drago stala." Kljub slabim ukazom pa o Ryanu nima slabih besed: "Dolga leta je bil vzoren delavec v naši ekipi. To ni bila njegova namera, dober človek je ..."

Zapis pogovora McLarna in Lewisa Hamiltona med dirko v Avstraliji

McLaren: Lewis, pusti Toyoto, da gre naprej. Pusti Toyoto.
L. Hamilton: V redu.
L. Hamilton: Upočasnil je.
McLaren: OK, Lewis. Za zdaj ostani v ospredju. Ostani v ospredju. Javili se ti bomo kasneje. Zdaj se pogovarjamo s Charliejem (Whitingom, op. a.).
L. Hamilton: Sem ga že spustil naprej.
McLaren: OK, Lewis, to je v redu. To je v redu. Zadrži položaj. Zadrži položaj.
L. Hamilton:
Povejte Charlieju, da sem ga že prehitel. Sem mu kar pustil, da gre mimo.
...
L. Hamilton:
Je Charlie že dal kakšne nove napotke, ali lahko prehitim ali ne?
McLaren: Še vedno čakamo na odziv Lewis, še vedno čakamo.
...
McLaren:
V redu, Lewis, to je zadnji krog dirke. Po koncu tega kroga bo varnostni avto zapustil progo, ti pa samo pelji do konca brez prehitevanja, brez prehitevanja. Zdaj gledamo v "zadevo Trulli", ti le drži svojo uvsrtitev.

Alonso: "Ni prvič, da McLaren laže"
Kdo bi več vedel o McLarnu kot njegovi nekdanji vozniki, vključno z dvakratnim prvakom Fernandom Alonsom, ki je bil s srebrno puščico v sezoni 2007 štikrat prvi in prav tolikokrat drugi ter tretji. "To ni prvič, da je moral McLaren pred sodnike, in ni bilo prvič, da jim je lagal. Prej ali slej so jih morali kaznovati," je dejal Španec, ki se je ob tem spomnil tudi na neljubi dogodek z VN Madžarske leta 2007, ko je FIA Alonsu vzela "pole position". "Tam sem seveda za eno točko izgubil prvenstvo, bil je to umazan trik."

Anže Blažič